Η επισκόπηση των κυπριακών εφημερίδων της Πέμπτης: Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι

FILE PHOTO: Πρωτοσέλιδα κυπριακών εφημερίδων. ΚΥΠΕ




Η μάχη για την πρωτιά και την 6η έδρα στις επερχόμενες ευρωεκλογές και οι εκτιμήσεις ότι θα είναι καθοριστικής σημασίας η ψήφος των Τουρκοκυπρίων και η αποχή, τα κίνητρα προς τις ιδιωτικές κλινικές για να ενταχθούν στο ΓΕΣΥ που εξήγγειλε χθες το Υπουργικό Συμβούλιο και το ψήφισμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ για τα νησιά Τσάγκος με προεκτάσεις για την Κύπρο, είναι τα κύρια θέματα που προβάλλονται στα πρωτοσέλιδα του κυπριακού Τύπου της Πέμπτης. Επίσης προβάλλεται η καταγγελία της υποψήφιας Ευρωβουλευτού της ΕΔΕΚ Νατάσας Ιωάννου στην αστυνομία κατά του στελέχους του ΕΛΑΜ Γ. Γεάδη, το θέμα της επαναξιολόγησης των ερευνών στην Κόκκινη Λίμνη και Λίμνη Μεμί και η κατάσταση της υγείας του πρώην Προέδρου της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια.

Η «Αλήθεια» στο κύριο της θέμα με τίτλο «Στο χέρι των Τουρκοκυπρίων ποιο θα είναι το πρώτο κόμμα: ΔΗΣΥ ή ΑΚΕΛ», γράφει ότι δεν αποκλείεται οι Τουρκοκύπριοι στις ευρωεκλογές της Κυριακής όχι μόνο να επηρεάσουν αλλά και να καθορίσουν ποιο θα είναι το πρώτο κόμμα στις ελεύθερες περιοχές. Αλλού γράφει για «δυνατές ενέσεις στο ΓΕΣΥ» μετά τις χθεσινές αποφάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου που δίνουν ώθηση στην μεταρρύθμιση. Σε άλλο θέμα αναφέρεται σε παρέμβαση του Προέδρου για να αποφευχθεί η κρίση στην ΑΗΚ.

Με κύριο πρωτοσέλιδο τίτλο «Πρώτο βήμα για την προσέγγιση κλινικών» η εφημερίδα «Πολίτης» γράφει ότι 60.000 ευρώ είναι το πρώτο κίνητρο της Κυβέρνησης σε κλινικάρχες για την ένταξή τους στο ΓΕΣΥ. Αλλού αναφέρεται στις ευρωεκλογές της Κυριακής και γράφει ότι σκληρή μάχη δίνεται για την 6η έδρα με την αντιπαράθεση ΕΔΕΚ – ΕΛΑΜ να κορυφώνεται ύστερα από καταγγελία της υποψήφιας της ΕΔΕΚ Ν. Ιωάννου στην Αστυνομία για απειλές του υποψηφίου του ΕΛΑΜ Γ. Γεάδη, ενώ Οικολόγοι-Συμμαχία επιτίθενται και στην ΕΔΕΚ και στο ΕΛΑΜ. Σε άλλο θέμα γράφει για προσπάθεια του προέδρου του ΔΗΣΥ Α. Νεοφύτου να συσπειρώσει Ε/κ ψηφοφόρους, έναντι των 82 χιλιάδων Τουρκοκυπρίων που έχουν δικαίωμα ψήφου.

Ο «Φιλελεύθερος» στο κύριο το θέμα με τίτλο «Μάχη για πρωτιά και 6η έδρα» γράφει ότι η αποχή και οι Τουρκοκύπριοι καθορίζουν τις ευρωεκλογές και την πρώτη θέση. Σε άλλο θέμα η εφημερίδα γράφει ότι προς το τέλος της άλλης εβδομάδας επαναξιολογείται η κατάσταση με τις έρευνες στην Κόκκινη Λίμνη και στη Λίμνη Μεμί με σκοπό των εντοπισμό δύο σορών και δεν αποκλείεται να διακοπούν. Αλλού γράφει ότι ξεκινά ο διαγωνισμός για τον δρόμο Πάφου – Πόλης, με το κόστος να υπολογίζεται στα €70 εκατ. εκ τω οποίων τα €8 εκατ. περίπου θα αφορούν σε απαλλοτριώσεις.

Η «Χαραυγή», στο πρωτοσέλιδο θέμα της με τίτλο «Γυρίζουμε σελίδα για την Κύπρο μας», γράφει ότι λίγα 24ωρα πριν από τις ευρωεκλογές, το ΑΚΕΛ καταθέτει θέσεις που βρίσκουν απήχηση στην κοινωνία και στέλνει μήνυμα για αλλαγή πορείας, ενώ ο ΔΗΣΥ, συνειδητοποιώντας ότι δεν πείθει με ύβρεις και αφορισμούς, καταφεύγει σε ψευτοδιλήμματα, ενώ θυμήθηκε όψιμα τον κίνδυνο της ακροδεξιάς. Σε άλλο θέμα γράφει ότι επαναξιολογήθηκε η υγεία του Δ. Χριστόφια στην παρουσία Ισραηλινού λοιμωξιολόγου. Αλλού γράφει ότι μεγαλώνει συνεχώς η λίστα των αστέγων και των απόρων, οι οποίοι αδυνατούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους.

Η αγγλόγλωσση “Cyprus Mail” γράφει στο κύριο της θέμα με τίτλο «Πλήγμα του ΟΗΕ στο ΗΒ για τις πρώην αποικίες», ότι το ψήφισμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στο θέμα της αποαποικιοποίησης των νησιών Τσάγκος έχει πιθανές επιπτώσεις και στην Κύπρο. Σε άλλο θέμα γράφει ότι υποψήφια της ΕΔΕΚ λέει ότι μέλος του ΕΛΑΜ την απείλησε μετά από τηλεοπτική συζήτηση. Αλλού γράφει ότι οι δικαιούχοι του ΓΕΣΥ θα μπορούν να παίρνουν και ευρωπαϊκή κάρτα ασφάλισης υγείας.

ΚΥΠΕ – Θάλεια Νεοφύτου
ΚΥΠΡΟΣ/Λευκωσία
23/05/2019 08:11

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: