Η επισκόπηση των κυπριακών εφημερίδων της Πέμπτης: Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι

FILE PHOTO: Πρωτοσέλιδα κυπριακών εφημερίδων. Πηγή: ΚΥΠΕ




Τα διαβήματα της Λευκωσίας προς το Λονδίνο σε σχέση με τη θέση του Ηνωμένου Βασιλείου για την κυπριακή ΑΟΖ, οι ρυθμίσεις ενόψει της εφαρμογής του ΓεΣΥ, οι συνεχιζόμενες έρευνες για εντοπισμό και των άλλων θυμάτων του καθ΄ ομολογία του κατά συρροή δολοφόνου, η στεγαστική πολιτική της κυβέρνησης και οι προσεχείς Ευρωεκλογές είναι μεταξύ των θεμάτων που προβάλλουν οι εφημερίδες σήμερα.

Η «Αλήθεια» προβάλλει στο κύριο της θέμα με τίτλο «Πρώτος ο ΔΗΣΥ, πλησιάζει το ΑΚΕΛ» τα μηνύματα, που όπως αναφέρει, έστειλε δημοσκόπηση που μετέδωσε ψες το κανάλι OMEGA. Αλλού αναφέρει πως «τα τσουγκρίσαμε με τη Βρετανία» και πως έγινε επίσημο διάβημα από το Υπουργείο Εξωτερικών και ο Πρόεδρος Αναστασιάδης θα στείλει επιστολή στην Τερέζα Μέι για τη θέση της Βρετανίας για αμφισβητούμενη κυριαρχία μας στην κυπριακή ΑΟΖ. Επίσης γράφει πως με τα μέχρι στιγμής δεδομένα δεν υπάρχουν υποψίες για εμπλοκή του «Ορέστη» σε άλλα εγκλήματα και πως τα θύματά του είναι επτά.

Ο «Πολίτης» γράφει στο κύριο του θέμα με τίτλο «Συνεχίζεται το σερί αποτυχιών Κ. Κληρίδη» πως κατέρρευσε η υπόθεση των δανείων της ΣΠΕ Αγίας Φύλας και ότι το Κακουργιοδικείο αθώωσε και απάλλαξε όλους τους κατηγορούμενους από το στάδιο του «εκ πρώτης όψεως». Αλλού αναφέρει πως σύντομα θα τεθεί ενώπιον των αρμοδίων το θέμα του τερματισμού των ερευνών στην Κόκκινη Λίμνη και τη λίμνη Μεμί, αν στις επόμενες μέρες δεν βρεθούν οι σοροί ή συγκεκριμένα ευρήματα. Αλλού γράφει πως καθοριστική για το τελικό αποτέλεσμα των Ευρωεκλογών είναι η ψήφος των αναποφάσιστων αλλά και των Τουρκοκυπρίων.

«Ο Φιλελεύθερος» με τίτλο στο κύριο του θέμα «Σχέδια για προσιτή κατοικία» πως η αύξηση ζήτησης στέγης με συνεπακόλουθο τη σημαντική άνοδο στις τιμές των ενοικίων οδήγησε την κυβέρνηση να δράσει με στόχο να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα μέσω της αύξησης προσφοράς οικιστικών μονάδων. Αλλού αναφέρει πως έπειτα από διαβουλεύσεις ανεστάλη προσωρινά αργά χθες το απόγευμα η απεργία των εκτάκτων και αορίστου χρόνου υπαλλήλων του δημοσίου. Επίσης γράφει πως τις 286 θέσεις στην Αστυνομία και την Πυροσβεστική Υπηρεσία διεκδικούν 1678 υποψήφιοι.

Η «Χαραυγή» αναφέρει στο κύριο της θέμα με τίτλο «Δεν το κουνάει ο Ιωνάς πριν τις εκλογές» πως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας παρακάλεσε χθες τον Ιωνά Νικολάου να μείνει στο Υπουργείο του, παίρνοντας έτσι αναστολή της παραίτησής του μέχρι τον Ιούνιο. Αλλού η εφημερίδα γράφει πως ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού τόνισε σε προεκλογική συγκέντρωση στην Πάφο πως στις 26 του Μάη πρέπει να σημάνει η ώρα της πολιτικής αλλαγής. Σε άλλο θέμα αναφέρεται στα μεταβατικά μέτρα που πρόκειται να εφαρμοστούν σε σχέση με τα προγραμματισμένα ραντεβού ασθενών στα δημόσια νοσηλευτήρια.

Η αγγλόγλωσση “Cyprus Mail” γράφει στο κύριο της θέμα με τίτλο «Κλήθηκε ο Βρετανός αντιπρόσωπος για το θέμα της «αμφισβητούμενης» ΑΟΖ πως ο Βρετανός Ύπατος Αρμοστής Στίβεν Λίλι κλήθηκε στο Υπουργείο Εξωτερικών την Τετάρτη για να διευκρινίσει δηλώσεις από τη βρετανική κυβέρνηση για τη στάση της στο θέμα της κυπριακής ΑΟΖ. Αλλού αναφέρεται στον θάνατο του πρώην Δημάρχου της Λευκωσίας Μιχαλάκη Ζαμπέλα σε ηλικία 82 ετών. Σε άλλο θέμα προβάλλει τις κατευθυντήριες γραμμές και επεξηγήσεις προς το κοινό από τον Οργανισμό Ασφάλισης Υγείας για το ΓεΣΥ.

ΚΥΠΕ – Μαρία Κονιώτου
ΚΥΠΡΟΣ/Λευκωσία
16/05/2019

Ο πρόεδρος Τραμπ απένειμε χάρη στον άλλοτε μεγιστάνα των ΜΜΕ Κόνραντ Μπλακ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: