Η επισκόπηση των κυπριακών εφημερίδων της Πέμπτης: Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι

FILE PHOTO: Πρωτοσέλιδα κυπριακών εφημερίδων. Πηγή: ΚΥΠΕ




Οι τουρκικές προκλήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ είναι το θέμα που δεσπόζει και σήμερα στον Τύπο. Αναδεικνύονται επίσης οι εκδηλώσεις Ε/κ και Τ/κ για τον εορτασμό της Ημέρας της νίκης κατά του φασισμού και του ναζισμού και οι συνεχιζόμενες έρευνες στην Κόκκινη Λίμνη στο Μιτσερό για τον εντοπισμό της τρίτης βαλίτσας εντός της οποίας πιστεύεται ότι βρίσκεται η σορός ενός ακόμη θύματος του καθ΄ ομολογία κατά συρροή δολοφόνου.

H «Αλήθεια» στο κύριο της θέμα με τίτλο «Και αγνοεί και προκαλεί» γράφει ότι η Τουρκία αγνοεί τη διεθνή κατακραυγή και τις αντιδράσεις για τις παράνομες δραστηριότητες της στην κυπριακή ΑΟΖ, ενώ χαρακτηρίζει σαν μπλόφα τα περί διεθνών ενταλμάτων. Σε άλλο θέμα γράφει ότι συνεχίζονται και σήμερα στην κόκκινη λίμνη οι προσπάθειες εντοπισμού της τρίτης βαλίτσας στην οποία ο 35χρονος «serial killer» ισχυρίζεται ότι τοποθέτησε το πτώμα της Μαρικάρ Βαλντέζ. Αλλού γράφει πως στις 35.000 ανήλθαν οι εγγραφές παιδιών στο ΓΕΣΥ, ενώ συνεχίζονται οι προσπάθειες προσέλκυσης παιδιάτρων για να εγγραφούν στο σύστημα.

Ο «Πολίτης» υπό τον τίτλο «Αναζητεί δεσμεύσεις για ουσιαστική εμπλοκή της ΕΕ», γράφει στο κύριο του θέμα ότι στη Ρουμανία και στο άτυπο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στρέφονται σήμερα τα βλέμματα σε σχέση με τις εξελίξεις που αφορούν την τουρκική προκλητικότητα εντός της κυπριακής ΑΟΖ. Σε άλλη είδηση γράφει ότι πηγές του Υπουργείου Άμυνας και του Υπουργείου Εξωτερικών διέψευσαν ως fake news δημοσιεύματα για κάθοδο τουρκικών υποβρυχίων στην κατεχόμενη Κερύνεια και Αμμόχωστο, την ώρα που ο Έλληνας ΥΠΑΜ πραγματοποιούσε την πρώτη του επίσημη επίσκεψη στην Κύπρο. Γράφει επίσης ότι διαψεύστηκαν οι φήμες για εντοπισμό της τρίτης σορού στην Κόκκινη Λίμνη, αφού το αντικείμενο που ανασύρθηκε ήταν μια κατασκευή με σφουγγάρια.

«Ο Φιλελεύθερος» τιτλοφορεί το κύριο του θέμα «Ανέπαφοι οι σχεδιασμοί» και γράφει πως οι σχεδιασμό των Γάλλων στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας δεν φαίνεται να επηρεάζονται από τις τουρκικές προκλήσεις στην περιοχή, ενώ συμπληρώνει ότι τις επόμενες μέρες αναμένονται ανακοινώσεις για έναρξη ερευνών στα τεμάχια 2,3 και 9. Αλλού γράφει ότι άκαρπες αναδείχθηκαν και οι χθεσινές έρευνες για τον εντοπισμό των δύο σορών από τα εφτά θύματα του 35χρονου Νίκου Μεταξά. Σε άλλο θέμα γράφει ότι με πρόβλεψη να πιάσουν δουλειά σχεδόν αμέσως για ανάπτυξη του κοιτάσματος «Αφροδίτη» και να ξεκινήσει τέλη του 2024 με αρχές του 2025 η πρώτη παραγωγή κυπριακού φυσικού αερίου ολοκληρώνονται οι διαπραγματεύσεις μεταξύ Κυπριακής Δημοκρατίας και της κοινοπραξίας Noble – Delek.

H «Χαραυγή» στεγάζει το κύριο της θέμα υπό τον τίτλο «Καμία ανοχή στην αναβίωση του φασισμού» και γράφει ότι συμπληρώνονται σήμερα 74 χρόνια από την ημέρα που ο Κόκκινος Στρατός ανύψωσε τη σημαία της νίκης στο Ράιχσταγκ συντρίβοντας τον φασισμό και ναζισμό και ότι πραγματοποιείται απόψε αντιφασιστική εκδήλωση στην ΠΑΣΥΔΥ. Σε άλλο θέμα γράφει ότι το ΑΚΕΛ, καταδικάζοντας τη συμπεριφορά της Τουρκίας, καλεί τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να αναφέρει τί έκανε για να αποτρέψει τις προβλέψιμες απειλές της Τουρκίας. Αλλού, επικαλούμενη στοιχεία της Eurostat, γράφει ότι η Κύπρος έχει το τέταρτο υψηλότερο ποσοστό ακραίας φτώχειας στην ΕΕ, με πολύ δύσκολες συνθήκες διαβίωσης για 36.000 νέους κάτω από 24 χρόνων.

Η αγγλόφωνη «Cyprus Mail» στο κύριο της θέμα με τίτλο «Ψυχραιμία για την ΑΟΖ, ‘καμία αδυναμία’» γράφει ο Υπουργός Άμυνας, Σάββας Αγγελίδης, δήλωσε ύστερα από συνάντηση με τον Έλληνα ομόλογό του ότι η Κύπρος δεν θα παρασυρθεί σε πράξεις που δημιουργούν ένταση στην περιοχή, την ώρα που η κυβέρνηση εισήλθε σε διπλωματική προσπάθεια για ενημέρωση των κρατών μελών της ΕΕ για τις τουρκικές παραβιάσεις στην κυπριακή ΑΟΖ. Σε άλλο θέμα γράφει ότι ερευνητές δηλώνουν ότι τα παγκόσμια ποσοστά παχυσαρκίας που ζουν σε αγροτικές περιοχές αυξάνονται με ταχύτερο ρυθμό απ’ ότι στις πόλεις. Αλλού γράφει ότι οι Οικολόγοι εκφράζουν φόβους για το ιστορικό ενετικό γεφύρι Σκάρφου στην Πάφο.

ΚΥΠΕ – Γρηγόρης Σάββα
ΚΥΠΡΟΣ/Λευκωσία
09/05/2019

Η μεγάλη δημοσκόπηση της Alco απόψε στο Open Mind με την Έλλη Στάη

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: