Η επισκόπηση των κυπριακών εφημερίδων της Παρασκευής: Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι

FILE PHOTO: Πρωτοσέλιδα κυπριακών εφημερίδων. ΚΥΠΕ




Με μόνο δύο βδομάδες να απομένουν μέχρι την υλοποίησή του, το Γενικό Σχέδιο Υγείας επικρατεί στην ειδησεογραφία. Προβάλλονται επίσης η βία στα σχολεία, η διαμάχη με τη Βρετανία για την ΑΟΖ της Κύπρου, οι Ευρωεκλογές και τα ποσοστά των κομμάτων, το Σχέδιο Εστία και άλλα.

H «Αλήθεια» κάτω από τον τίτλο «Σε καλό δρόμο το ΓεΣΥ» γράφει ότι o δρόμος προς το ΓεΣΥ είναι χωρίς επιστροφή και σε δύο βδομάδες η τεράστια αυτή μεταρρύθμιση θα είναι πραγματικότητα. Αλλού αναφέρει ότι οριστικά στον πάγο, φαίνεται να μπαίνουν ήδη οι παγωμένες προσπάθειες για επανέναρξη των συνομιλιών στο Κυπριακό. Αλλού αναφέρει ότι μη ικανοποιητικές θεωρεί η Λευκωσία και τις νέες βρετανικές διευκρινίσεις για την αμφισβήτηση της κυπριακής ΑΟΖ.

Ο Φιλελεύθερος» τιτλοφορεί το κύριο θέμα του «Νέες αμοιβές στους γιατρούς» και γράφει ότι η διόρθωση λαθών και η αναπροσαρμογή των ιατρικών πράξεων στους καταλόγους δραστηριοτήτων των διαφόρων ιατρικών ειδικοτήτων, οδήγησαν σε αρκετές περιπτώσεις και σε αυξήσεις στις αμοιβές τους. Προβάλλει επίσης την απαλλαγή από το «επαρχιακό δικαστήριο» στην κατεχόμενη Λευκωσία του Σενέρ Λεβέντ για τη γελοιογραφία του Ερντογάν. Γράφει επίσης ότι μελετάται έφεση για την αθώωση στη ΣΠΕ Αγ. Φύλας.

Η «Χαραυγή» στο κύριο θέμα της με τίτλο «Απλοί θεατές της βίας στα σχολεία» γράφει ότι μια σειρά από περιστατικά βίας σημειώθηκαν σε διάστημα μόλις 24ωρων στον ίδιο σχολικό χώρο στη Λεμεσό. Γράφει επίσης για ότι προεκλογικές υποσχέσεις σε μεγαλοϊατρούς από τον ΔΗΣΥ ότι μετά τις εκλογές θα εγερθεί θέμα αναβολής και τροποποίησης του ΓεΣΥ. Γράφει επίσης ότι 10 χιλιάδες βρήκαν εργασία αλλά οκτώ χιλιάδες πέρασαν στην ανεργία.

Η αγγλόγλωση «Cyprus Mail” γράφει στο κύριο θέμα της «Το ΗΒ επιμένει στο θέμα της διαμάχης της ΑΟΖ» και γράφει ότι το Λονδίνο αρνήθηκε να πάρει πίσω τις δηλώσεις του Sir Alan Duncan για την υπό αμφισβήτηση ΑΟΖ της Κύπρου. Γράφει επίσης ότι ο μισός πληθυσμός έχει εγγραφεί στο ΓεΣΥ αλλά οι ξένοι υπήκοοι αντιμετωπίζουν προβλήματα. Προβάλλει επίσης τα προβλήματα στο σχολείο Λινόπετρας.

Η εφημερίδα «η Σημερινή» κάτω από το θέμα «Κλειδώνει το ‘Εστία’ τέλος του μήνα» γράφει ότι το αργότερο μέχρι το τέλος Ιουνίου αναμένεται, σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας, να πάρει σάρκα και οστά το περιβόητο σχέδιο «Εστία». Προβάλλει επίσης την τηλεφωνική συνομιλία που είχε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης με την Τζέιν Χολ Λουτ όπου σημείωσε ότι ο διάλογος είναι αδύνατος με τις παραβιάσεις.

Η εβδομαδιαία «Γνώμη» με κύριο τίτλο «Πανικός στο ΔΗΣΥ και αφήνιασε η ηγεσία του» γράφει ότι βουτιά στα εκλογικά ποσοστά του, δείχνουν οι δημοσκοπήσεις για τις Ευρωεκλογές. Αλλού γράφει ότι συγκρατημένη αισιοδοξία επικρατεί στο ΑΚΕΛ για τα ποσοστά του. Γράφει επίσης ότι πολλοί από τους ενδιαφερόμενους για ένταξη στο «Εστία» άρχισαν να παίρνουν ειδοποιήσεις για πλειστηριασμούς αφού το σχέδιο καθυστερεί.

«Το Κυπριακό Ποντίκι» κάτω από τον τίτλο «Έυρώ’ εκλογές κομματικής σημασίας» γράφει ότι τα αποτελέσματα των Ευρωεκλογών θα καθορίσουν το κομματικό σκηνικό για τις βουλευτικές εκλογές του 2021 και τις προεδρικές του 2023. Αλλού αναφέρει ότι τοι Λονδίνο αμφισβητεί απροκάλυπτα τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας με την απροθυμία της Λευκωσίας να αντιδράσει σοβαρά. Δημοσιεύει επίσης απόσπασμα από βιβλίο του Νικήτα Ιωάννου με τίτλο «Επίχρυση Αυγή – Το Παγόβουνο που σας κρύβουν – ΕΛΑΜ έλα να δεις τί έκανες» και σημειώνει ότι θα προκαλέσει πολλούς προβληματισμούς.

Ο «Αντίλογος» στο κύριο θέμα του με τίτλο «Νέα τάξη στον κομματικό χάρτη» γράφει ότι οι ‘αδιάφορες Ευρωεκλογές» παρουσιάζουν ξαφνικό ενδιαφέρον λόγω των ανοικτών εσωτερικών ζητημάτων αφού οι τελευταίες δημοσκοπήσεις φανερώνουν μια νέα τάξη πραγμάτων στον κομματικό χάρτη. Προβάλλει αλλού το διορισμό του νέου διευθύνων συμβούλου της Τράπεζας Κύπρου. Γράφει επίσης ότι στα 4 κέντρα θαλασσαιμίας στα νοσοκομεία παρακολουθούνται 1246 πάσχοντες.

ΚΥΠΕ – Αιμιλία Χριστοφή
ΚΥΠΡΟΣ/Λευκωσία
17/05/2019 09:06

Δριμύ κατηγορώ της συντρόφου του Κασόγκι για τη δολοφονία: Ακόμα δεν έχει γίνει τίποτα

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: