Η επισκόπηση των κυπριακών εφημερίδων της Παρασκευής: Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι

FILE PHOTO: Πρωτοσέλιδα κυπριακών εφημερίδων. Πηγή: ΚΥΠΕ




Η παραίτηση του Ιωνά Νικολάου και τα σενάρια διαδοχής, η αναμενόμενη παραίτηση και του Αρχηγού Αστυνομίας και οι συνεχιζόμενες έρευνες για τη δράση του 35χρονου που τελεί υπό κράτηση είναι το κυρίαρχο θέμα στα πρωτοσέλιδα του σημερινού Τύπου. Αναφορά γίνεται επίσης στις αποφάσεις της επιτροπής νομικών για τα ΜΕΔ και το πόθεν έσχες, στις εγγραφές στο ΓεΣΥ, στις εξελίξεις για το δάσος Μαυραλή στην Πάφο και στις αυξήσεις στα καύσιμα.

Η «Αλήθεια» με τίτλο στο κύριό της θέμα «το 8ο θύμα του serial killer» αναφέρει ότι πολιτικούς τριγμούς προκάλεσαν οι φόνοι και ο Υπουργός Δικαιοσύνης για σκοπούς ευθιξίας υπέβαλε παραίτηση. Αλλού γράφει ότι μικρές αλλά συνεχείς είναι οι αυξήσεις στις τιμές βενζίνης 95 οκτανίων. Η «Α» επίσης γράφει ότι χωρίς ΜΕΔ θα υποβάλλονται οι δηλώσεις πόθεν έσχες των βουλευτών αφού δεν επήλθε συμφωνία στην επιτροπή νομικών για το ζήτημα.

«Παραιτήθηκε ο Ιωνάς, φεύγει και ο αρχηγός» τιτλοφορεί το κύριό του θέμα ο «Πολίτης» που αναφέρει πως παραιτήθηκε ο Υπουργός για λόγους ευθιξίας και με ευθεία επίρριψη ευθυνών στην Αστυνομία και ότι σήμερα στο προεδρικό μεταβαίνει ο Αρχηγός Αστυνομίας με πρόθεση παύσης από τον ΠτΔ. Ο «Π» γράφει επίσης ότι η νομική υπηρεσία είχε γνώση για τις εξαφανίσεις αφού αποκαλύπτεται ότι μητέρα θύματος είχε ζητήσει άρση απορρήτου. Αλλού γράφει ότι την Κυριακή τελείται η κηδεία του Σάββα Λιασή, του τελευταίου ελεύθερου της Καρπασίας.

Ο «Φιλελεύθερος» στεγάζει το κύριό του θέμα κάτω από τον τίτλο «Ο Αρχηγός ακολουθεί τον Ιωνά» και γράφει ότι ο Πρόεδρος αναμένει σήμερα την παραίτηση του Ζαχαρία Χρυσοστόμου και ότι σήμερα στο Προεδρικό μεταβαίνουν πρέσβεις τρίτων χωρών με εργαζόμενους στην Κύπρο. Αλλού αναφέρει ότι αργά χθες ανασύρθηκε από την Κόκκινη Λίμνη ένα τσιμεντομπλόκ και σήμερα θα συνεχιστούν οι έρευνες για εντοπισμό βαλίτσας. Αλλού ο «Φ» αναφέρει πως σε 4 μήνες αυξήθηκε η βενζίνη 15,4 σεντ το λίτρο.

Η «Χαραυγή» με τίτλο στο κύριό της θέμα «Στριμώχτηκαν και παραιτήθηκε ο Ιωνάς» αναφέρει ότι μετά τις επικρίσεις και το πολιτικό κόστος για το κυβερνών κόμμα ο Υπουργός Δικαιοσύνης παραιτήθηκε αλλά δεν αναλαμβάνει ευθύνες. Σε άλλο ρεπορτάζ αναφέρει ότι ισχυρά μηνύματα έστειλε η κοινή πρωτομαγιάτικη εκδήλωση της ΠΕΟ και των Τ/κ συνδικάτων. Αλλού η «Χ» προβάλλει την σημερινή παγκόσμια μέρα ελευθερίας του Τύπου και τα προβλήματα των δημοσιογράφων ανά το παγκόσμιο.

«Παραιτούμαι αλλά τίποτε από όσα έγιναν δεν ήταν δικό μου λάθος» τιτλοφορεί το κύριό του θέμα η αγγλόγλωσση ‘’Cyprus Mail’’ που γράφει ότι παραιτήθηκε ο Υπουργός Δικαιοσύνης αλλά δεν ανέλαβε ευθύνη για τους χειρισμούς στην υπόθεση του κατά συρροή δολοφόνου. Αλλού αναφέρει πως ο Πρόεδρος εξαγγέλλει την ίδρυση ειδικού τμήματος για εργαζόμενους τρίτων χωρών και τη διαβίωσή τους στο νησί. Επίσης προβάλλεται η εγγραφή στο ΓεΣΥ και τα τεχνικά προβλήματα τα οποία όμως επιλύονται σύντομα.

Η εβδομαδιαία εφημερίδα «Γνώμη» στεγάζει το κύριό της θέμα κάτω από τον τίτλο «Φιάσκο ανάληψης πολιτικών ευθυνών!» και γράφει για προσχεδιασμένες κινήσεις και ότι παραιτήθηκε ο Υπουργός Δικαιοσύνης αλλά διορίζεται γενικός εισαγγελέας. Αλλού αναφέρεται στις πρωτομαγιάτικες εκδηλώσεις και τους αγώνες για επανάκτηση των δικαιωμάτων των εργαζομένων. Επίσης αναφορά γίνεται στην πασχαλινή εγκύκλιο του Αρχιεπισκόπου.

Το «Κυπριακό Ποντίκι» με τίτλο «ΔΗΣΥ- ΑΚΕΛ ερίζουν επί πτωμάτων» γράφει στο κύριό του θέμα για τις αντεγκλήσεις των δύο κομμάτων μετά τα όσα αποκαλύπτονται για τις δολοφονίες. Επίσης αναφέρεται στις κινήσεις και τους σχεδιασμούς της Άγκυρας στο Κυπριακό. Επίσης προβάλλονται οι τουρκικές προκλήσεις με φόντο τα ενεργειακά και την ΑΟΖ.

ΚΥΠΕ – Κυριακή Χριστοδούλου
ΚΥΠΡΟΣ/Λευκωσία
03/05/2019

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: