Η επισκόπηση των κυπριακών εφημερίδων της Κυριακής: Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι

FILE PHOTO: Πρωτοσέλιδα κυπριακών εφημερίδων. Πηγή: ΚΥΠΕ




Οι σημερινές Ευρωεκλογές και το διακύβευμα αυτών είναι το κύριο θέμα σε όλες τις εφημερίδες σήμερα. Ο Τύπος ασχολείται με το στοίχημα της πρώτης θέσης, της κατάκτησης της 6ης έδρας, το ύψος της αποχής και της κρυφής ψήφου. Άλλα θέματα που προβάλλονται είναι η επικείμενη έναρξη της λειτουργίας του ΓΕΣΥ καθώς και οι τουρκικές προκλήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ.

Η «Αλήθεια» υπό τον τίτλο «Ψηφίζουμε για την Ευρώπη μας» γράφει στο κύριο της θέμα ότι εκλογές για δύο θρίλερ είναι οι σημερινές ευρωεκλογές. Αλλού, γράφει ότι έκαψαν και κατέστρεψαν την αψίδα της Αγίας Σολομωνής στο Κώμα του Γιαλού στα κατεχόμενα. Σε άλλο της θέμα γράφει για τη σύντομη θητεία της Τερέζα Μέι στην πρωθυπουργία της Βρετανίας με τα πολλά αρνητικά ρεκόρ.

Ο «Πολίτης» στο κύριο του θέμα με τίτλο «Ψηφίζουμε Ευρώπη», γράφει για το στοίχημα και το προφίλ των Ευρωεκλογών, την ιστορία των ευρωεκλογών στην Κύπρο, το χαλασμένο παράθυρο της Ευρώπης καθώς και για τα fake news για την ευρωπαϊκή άμυνα και ασφάλεια. Αλλού, γράφει ότι οι εστιάτορες στη Λεμεσό είναι σε απόγνωση καθώς δεν βρίσκουν εύκολα μάγειρες, σερβιτόρους, τραπεζοκόμους και καθαριστές. Σε άλλο της θέμα γράφει για αυτοκριτική από το ΔΝΤ καθώς παραδέχεται ότι το ψηλό επίπεδο ΜΕΔ αποτελεί τη μεγαλύτερη αστοχία του κυπριακού προγράμματος.

Ο «Φιλελεύθερος», κάτω από τον τίτλο «Τα 4 «κλειδιά» της κάλπης», γράφει στο κύριο του θέμα πως οι παράγοντες που θα καθορίσουν πολλά στη σημερινή εκλογική αναμέτρηση είναι η συσπείρωση, η αποχή, οι Τουρκοκύπριοι και η κρυφή ψήφος. Αλλού, γράφει ότι η Τουρκία επιλέγει κλιμάκωση της έντασης στην κυπριακή ΑΟΖ. Σε άλλο της θέμα γράφει για την έναρξη της λειτουργίας του ΓεΣΥ και τα νέα δεδομένα και τα νέα ερωτήματα που γεννά όπως από πού θα προμηθεύεται φάρμακα ο πολίτης.

Η «Χαραυγή» στο πρωτοσέλιδο της θέμα με τίτλο «Δώσε δύναμη στη φωνή σου», γράφει για τις σημερινές ευρωεκλογές και δημοσιεύει σχετική δήλωση του Γενικού Γραμματέα του ΑΚΕΛ Άντρου Κυπριανού. Αλλού, γράφει για κράτος της αναλγησίας και της αδιαφορίας, καθώς υπάρχουν συνάνθρωποι μας που πεινούν την ώρα που κάποιοι «κορδώνουν για τα όσα οικονομικά έχουν πετύχει». Σε άλλο της θέμα γράφει ότι στο μικροσκόπιο της Moneyval μπαίνουν τα «χρυσά διαβατήρια».

Η εβδομαδιαία εφημερίδα «Σημερινή» στο κύριο της θέμα με τίτλο «Ευρωεκλογές σαν βουλευτικές», γράφει για τα 4 διακυβεύματα της σημερινής αναμέτρησης και ποιο θα είναι το μέγεθος της αποχής. Αλλού, γράφει ότι βρισκόμαστε μια ανάσα πριν από την έναρξη του ΓΕΣΥ με τον ΟΑΥ να προετοιμάζεται για την ομαλή έναρξη της πρώτης φάσης του Σχεδίου. Σε άλλο της θέμα γράφει για το Κυπριακό, αναλύοντας την παρούσα κατάσταση με τις τουρκικές προκλήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ.

Η «Καθημερινή της Κυριακής», υπό τον τίτλο «Τα κυπριακά ελλείμματα της ευρωπαϊκής εκλογικής αναμέτρησης», γράφει στο κύριο της θέμα για τα ελαττώματα του πολιτικού τοπίου στην Κύπρο λόγω της απουσίας ευρωπαϊκής ατζέντας από την προεκλογική εκστρατεία. Αλλού, γράφει για τις αρνητικές εξελίξεις στον τουρισμό και στη δήλωση του Υφυπουργού Τουρισμού ότι δύσκολα θα έχουμε θετικό πρόσημο φέτος. Σε άλλο της θέμα γράφει για τις 2.030 επιστολές που θα λάβει το ΔΣ της ΑΗΚ για επιστροφή των μισθολογικών τους περικοπών από το 2012 και εντεύθεν.

Η αγγλόγλωσση εβδομαδιαία εφημερίδα “Sunday Mail”, στο κύριο της θέμα με τίτλο «Είμαστε ασφαλείς από τη μάστιγα της ιλαράς», γράφει πως η έλλειψη εθνικής βάσης δεδομένων, οι μη αξιόπιστες έρευνες και η αποσύνδεση ανάμεσα σε ιδιωτικό και κρατικό τομέα υγείας δείχνουν ότι στην ακρίβεια δεν γνωρίζουμε αν είμαστε ασφαλείς από τη μάστιγα της ιλαράς στην Κύπρο. Αλλού, γράφει για τον θάνατο του γνωστού Κύπριου σκιτσογράφου Γιώργου Μαυρογένη. Σε άλλο της θέμα γράφει για τη δήλωση του Πάπα Φράνσις κατά των αμβλώσεων, συγκρίνοντάς την με την πρόσληψη ενός πληρωμένου δολοφόνου για να λύσει το πρόβλημα.

ΚΥΠΕ – Θωμάς Κεττένης
ΚΥΠΡΟΣ/Λευκωσία
26/05/2019

Το πλαίσιο κάλυψης των εκλογών για την ΕΕ, τις Περιφέρειες και τους Δήμους, από την ΕΡΤ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: