Η επισκόπηση των κυπριακών εφημερίδων της Κυριακής: Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι

FILE PHOTO: Πρωτοσέλιδα κυπριακών εφημερίδων. ΚΥΠΕ




Οι αντιδράσεις της Λευκωσίας, της ΕΕ και άλλων χωρών για την επιχειρούμενη τουρκική γεώτρηση στην κυπριακή ΑΟΖ, οι εξελίξεις στο προεκλογικό σκηνικό, αλλά και η συνέχιση των ερευνών για τις εξαφανισμένες και δολοφονημένες αλλοδαπές γυναίκες με τη χρήση sonar, κυριαρχούν στα πρωτοσέλιδα του κυριακάτικου Τύπου. Άλλα θέματα που προβάλλονται είναι το ενδεχόμενο ανασχηματισμού, οι εγγραφές στο ΓεΣΥ για τους παιδιάτρους, η έλευση του φυσικού αερίου από το «Αφροδίτη» και τα «κόκκινα» δάνεια.

Η «Αλήθεια» με τίτλο «Πρόκληση!» αναφέρεται στο κύριο θέμα της στην επιχειρούμενη τουρκική γεώτρηση και γράφει ότι αδιαφορώντας για τις αντιδράσεις διεθνώς, μόλις προχθές και του Συμβουλίου Ασφαλείας, η Τουρκία για άλλη μια φορά απέδειξε πώς όταν εξαγγέλλει κάτι το υλοποιεί. Σε άλλο θέμα γράφει για κεραυνούς Αβέρωφ-Αναστασιάδη κατά ΑΚΕΛ. Επίσης γράφει ότι έπιασε δουλειά το μηχάνημα sonar για εντοπισμό των θυμάτων του 35χρονου ίλαρχου.

Ο «Πολίτης» γράφει στο κύριο θέμα του, με τίτλο «Το προφίλ ενός κατά συρροή δολοφόνου» ότι αυτά ίσως που δεν θα μάθουμε ποτέ είναι αυτά που κρύβει στο μυαλό του ο ίλαρχος της Εθνικής Φρουράς. Ακόμη παραθέτει συνέντευξη του Ευκλείδη Τσακαλώτου, ο οποίος λέει ότι είναι πρόβλημα ο φορολογικός ανταγωνισμός. Αλλού αναφέρεται στις αντιδράσεις της Κύπρου στην κίνηση της Τουρκίας να στείλει τον «Πορθητή» για γεώτρηση.

Ο «Φιλελεύθερος» με τίτλο «Σε ασφυκτικό κλοιό η Κύπρος» γράφει στο πρωτοσέλιδό του ότι η Τουρκία κινείται με γρήγορους ρυθμούς για την επιβολή τετελεσμένων σε βάρος της Κυπριακής Δημοκρατίας και εδραίωσης της στο νησί και μέσω αυτού στην περιοχή. Σε άλλο θέμα, λέει ότι οι ελπίδες στρέφονται τώρα στο sonar για τις έρευνες σε Μιτσερό και Ξυλιάτο. Επίσης γράφει ότι το μήνυμα από το Συμβούλιο Ασφαλείας είναι ότι το παράθυρο ευκαιρίας για λύση του Κυπριακού θα παραμείνει ανοιχτό για μερικούς μήνες.

Η «Χαραυγή» στεγάζει το κύριο θέμα της υπό τον τίτλο «Πανικόβλητοι ξέχασαν ότι κυβερνούν!» και γράφει ότι πανικόβλητοι ΔΗΣΥ και Πρόεδρος Αναστασιάδης ξέχασαν ότι κυβερνούν και επιδόθηκαν χθες σε μαύρη προπαγάνδα κατά του ΑΚΕΛ και αντιπολιτεύτηκαν τους προηγούμενους. Σε άλλο θέμα γράφει ότι όσα έκτισαν οι παππούδες μας ξεπουλιούνται όσα όσα, με την εφημερίδα να αναφέρεται μεταξύ άλλων σε λιμάνι Λεμεσού, Συνεργατισμό, Cyta, ΑΗΚ και Κρατικό Λαχείο. Επίσης γράφει ότι από αύριο αρχίζουν εγγραφές και στους παιδιάτρους.

Η αγγλόγλωσση “Sunday Mail” με τίτλο «Δεν είναι δικαιολογία για την Αστυνομία το ότι ‘πήγαν στα κατεχόμενα’» γράφει ότι οι κοινότητες των μεταναστών λένε πως το γεγονός ότι οικιακές βοηθοί κάποιες φορές πηγαίνουν στα κατεχόμενα αναζητώντας καλύτερες συνθήκες εργασίας δεν είναι δικαιολογία για κακής ποιότητας αστυνομικές έρευνες σε σχέση με τις εξαφανισμένες γυναίκες που πιστεύεται ότι έχουν δολοφονηθεί από τον ύποπτο κατά συρροή δολοφόνο. Σε άλλο θέμα γράφει ότι η ΕΕ και η Μόσχα εκφράζουν ανησυχία για τα σχέδια της Τουρκίας για γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ. Επίσης γράφει ότι το αέριο από την «Αφροδίτη» αναμένεται να φτάσει μέχρι το 2025.

Η εβδομαδιαία εφημερίδα «Καθημερινή» έχει τίτλο «Προς ανασχηματισμό το φθινόπωρο» και γράφει ότι το κεφάλαιο «Ορέστης» και κακοί χειρισμοί από πλευράς της Αστυνομίας προκάλεσαν ντόμινο αντιδράσεων και καταιγιστικές πολιτικές εξελίξεις, οι οποίες άνοιξαν το κεφάλαιο του ανασχηματισμού που θεωρείται δεδομένος το φθινόπωρο. Σε άλλο θέμα γράφει για ευθύνες στην Αστυνομία από τρεις νομικούς. Ακόμη γράφει ότι η Τουρκία απέρριψε ενδεχόμενο άτυπης διάσκεψης.

Η εβδομαδιαία «Σημερινή» έχει τίτλο «Η Τουρκία ενημέρωσε ΟΗΕ ότι θα τρυπήσει στην ΑΟΖ» και γράφει ότι σοβαρές είναι πλέον οι πιθανότητες για διενέργεια παράνομης γεώτρησης από την Τουρκία τις επόμενες μέρες, σε τεμάχια της κυπριακής ΑΟΖ. Αλλού γράφει ότι βάσιμες προσδοκίες για ξεκαθάρισμα του τοπίου όσον αφορά τη διερεύνηση των κατά συρροή δολοφονιών που συγκλονίζουν την κυπριακή κοινωνία εκφράζουν οι αρχές με την εμπλοκή του sonar. Επίσης, γράφει ότι στόχος είναι το μονοψήφιο ποσοστό για τα «κόκκινα» δάνεια μέχρι το 2020.

ΚΥΠΕ – Αντώνης Γκιλδάκης
ΚΥΠΡΟΣ/Λευκωσία
05/05/2019 10:06

Η επισκόπηση των ελληνικών εφημερίδων της Κυριακής: Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: