Η Ελλάδα προσφέρει στην έρευνα για το Διάστημα, λέει καθηγητής αστροφυσικής CSU

Ο Θανάσης Οικονόμου, καθηγητής Αστροφυσικής του Chicago State University. Πηγή Φωτογραφίας: whoiswhogreece.com




“Αποφάσισα να συμμετάσχω σε αυτή την προσπάθεια (που ξεκινά στο πλαίσιο της συνεργασίας του Ελληνικoύ Οργανισμού Διαστήματος με τη NASA για την εξερεύνηση της Σελήνης), για να κάνουμε ό,τι μπορούμε, ώστε να βοηθήσουμε τη χώρα, τους Έλληνες” ανέφερε σε συνέντευξη του στον ραδιοφωνικό σταθμό του ΑΠΕ- ΜΠΕ, “Πρακτορείο 104,9 FM”, ο Θανάσης Οικονόμου, καθηγητής Αστροφυσικής του Chicago State University, που έχει συνεργαστεί πολλάκις τα τελευταία πενήντα χρόνια με την Αμερικανική Διαστημική Υπηρεσία (NASA) όπως και με τη βιομηχανία της διαστημικής τεχνολογίας των ΗΠΑ.

  • “Εμείς από το εξωτερικό που ασχολούμαστε με το Διάστημα, προσπαθούσαμε για πολύ καιρό, ώστε και η Ελλάδα να αποκτήσει έναν διαστημικό οργανισμό που να μπορεί να προστατεύει τα συμφέροντα της χώρας μας στο Διάστημα, αυτό έγινε πέρυσι” προσέθεσε ο Έλληνας επιστήμονας που κατά την παρουσίαση των ελληνικών προτάσεων πριν από μερικές ημέρες μίλησε για το ζήτημα των εμπειρίων από επιχειρησιακές αποστολές στη Σελήνη, ενώ ταυτόχρονα τόνισε πως η δημιουργία του νέου ειδικού οργανισμού στην Ελλάδα, του ΕΛΔΟ, ήταν ένα βήμα σημαντικό.

“Χάρηκα πολύ και για τη συμφωνία που έγινε με τη NASA, και πιο πολύ με την ίδρυση του ΕΛΔΟ. Αυτό ήταν πολύ θετικό” τόνισε ο καθηγητής του Chicago State University. Όταν ρωτήθηκε δε ποια είναι η δική του οπτική σε ό,τι αφορά το κλίμα ενθουσιασμού και προσδοκιών που έχει δημιουργηθεί στη χώρα, απάντησε:

  • “Η Ελλάδα έχει προσφέρει πολλά στον πολιτισμό, γιατί όχι στο Διάστημα (…) Το Διάστημα σήμερα είναι μια πολύ μεγάλη αγορά, μια αγορά εκατοντάδων -το λιγότερο- δισεκατομμυρίων δολαρίων και ωφελούνται αυτοί που ασχολούνται με αυτό. Και έτσι είναι καιρός και η Ελλάδα να αρχίσει να εργάζεται στο Διάστημα” προσέθεσε.

Η Ελλάδα στη Σελήνη και η αφετηρία των εξελίξεων

Θετικά έκρινε τη νέα συνεργασία του ΕΛΔΟ ο κ.Οικονόμου, όταν ρωτήθηκε για τις τελευταίες εξελίξεις μετά την πρόσφατη υπογραφή κοινής Δήλωσης Συνεργασίας με τη NASA.

  • Χαρήκαμε επίσης με την προσπάθεια που έκανε ο ΕΛΔΟ αυτή την εποχή, την υπογραφή της συνεργασίας με τη NASA για την εξερεύνηση της Σελήνης, “αυτό είναι (σ.σ κάτι που συνέβη) γρήγορα, αλλά είναι μια καλή αρχή, ώστε να αρχίσει και η Ελλάδα να αναμειγνύεται στις υποθέσεις του Διαστήματος. Να πάρουμε την εμπειρία και να μπορέσουμε αργότερα να κάνουμε μεγαλύτερα πράγματα, να δημιουργηθεί και μια διαστημική οικονομία στην Ελλάδα” σημείωσε. “Για αυτό και χρειαζόταν ο ΕΛΔΟ και έτσι έγινε, πηγαίνουμε μπροστά και αυτή είναι μόνο η αρχή, τώρα αρχίζουν τα δύσκολα, πρέπει να κάνουμε τη δουλειά” συμπλήρωσε.

Αναφερόμενος στα επόμενα βήματα για τη συγκεκριμένη συνεργασία τόνισε: “Τώρα περιμένουμε να αρχίσουν οι ομάδες σιγά-σιγά να αποκτούν εμπειρίες διαστημικές. Γιατί ξέρετε όλα αυτά χρειάζονται πολλή δουλειά και εμπειρία. Οι ελληνικές (σ.σ εταιρίες και οι ερευνητικές ομάδες) έχουν δουλειές στον χώρο της διαστημικής τεχνολογίας, αλλά δεν έχουν την εμπειρία μέχρι σήμερα, όπως έχουν άλλες χώρες, που αρχίσανε εδώ και χρόνια (σ.σ να δραστηριοποιούνται στο χώρο)”, εξήγησε.

Κατά τον κ.Οικονόμου πάντως, υπάρχει και μια σημαντική παράμετρος οικονομικής φύσης, την οποία και ο ίδιος γνωρίζει στο πλαίσιο της πολυετούς εμπειρίας του:

  • “Η NASA εδώ και 60 χρόνια ασχολείται με το Διάστημα, στέλνει οχήματα, δημιουργεί αποστολές ακόμη και στον πλανήτη Άρη, το κυριότερο όμως είναι ότι δημιουργεί τεχνολογία. Και αυτή η τεχνολογία φέρνει καλά αποτελέσματα για την αμερικάνικη οικονομία”, εξήγησε όταν ρωτήθηκε για τα αποτελέσματα αυτών των συνεργασιών σε εθνικό και όχι μόνο διεθνές επίπεδο.
  • Τόνισε δε πως στη προκειμένη περίπτωση η δραστηριοποίηση της χώρας έχει και προεκτάσεις που ξεπερνούν την επιστημονική θεώρηση: “βλέπω ότι αυτό το γεγονός, του ξεκινήματος, της αρχής, ως αφετηρία όχι μόνο για να πάμε στη Σελήνη για έρευνες, αλλά ως μια αρχή ώστε να ξεκινήσουν και οι ελληνικές εταιρίες να ασχολούνται με το Διάστημα, να ανοίξουν δουλειές, για να μπορέσουν να προσλάβουν τους νέους και να αποφύγουμε αυτό το φαινόμενο του brain drain, που είναι πολύ καταστροφικό για τη χώρα μας” σχολίασε ο καθηγητής Αστροφυσικής του Chicago State University.

Απαντώντας τέλος σε ερώτημα για κριτικές τοποθετήσεις σε ό,τι έχει να κάνει με την πρόσφατη υπογραφή της κοινής Δήλωσης Συνεργασίας με τη NASA και το όλο πρόγραμμα “Hellas to the Moon”, τοποθετήσεις όπως εκείνη του δρ Σταμάτη Κριμιζή, ο κ.Οικονόμου μίλησε για σημείο έναρξης μιας πορείας: “Αυτό που κάνει (σ.σ. ο κ.Κριμιζής) είναι να συγκρίνει την Ελλάδα με την Αμερική, τη NASA. Δεν μπορούμε να συγκριθούμε με αυτούς. Κάνουμε και εμείς την αρχή, γιατί το Διάστημα φέρνει οφέλη, από την επικοινωνία μέχρι τη χρήση των δορυφόρων σε πολλούς τομείς όπως π.χ την πρόγνωση του καιρού την προφύλαξη μας από τις πυρκαγιές, του σεισμούς, τις καταστροφές κ.ο.κ και πολλά άλλα που μπορούμε να κάνουμε.

Αυτή είναι μια καλή, όπως εγώ το βλέπω, αρχή που τη βλέπω ως θετική, το ότι αρχίζουμε να ασχολούμαστε και με τη Σελήνη” ανέφερε στην τοποθέτηση του ο επί σειρά ετών συνεργάτης της NASA που ερωτηθείς για τα σημεία προσοχής για όσα ακολουθούν εστίασε αποκλειστικά στις διαχρονικές αδυναμίες των οργανωτικών δομών της χώρας:

“Το μόνο που με ανησυχεί λίγο είναι η ελληνική γραφειοκρατία” ανέφερε χαρακτηριστικά, επισημαίνοντας ότι για να γίνουν μέσα σε δύο με δυόμιση χρόνια όλα όσα πρέπει στο επίπεδο αυτό (σ.σ των διαδικασιών) απαιτείται να υπάρχει νέα νοοτροπία στην ταχύτητα ολοκλήρωσης διαδικασιών με τρόπο που ξεκινά από το κυβερνητικό επίπεδο και αφορά, κυρίως, όσους σε υπηρεσιακό επίπεδο, οργανωτικά, θα αναλάβουν όλη αυτή τη δουλειά που προκύπτει γραφειοκρατικά από την υπογραφείσα συμφωνία.


ΑΠΕ-ΜΠΕ
02/05/2019 13:28

 

Ελληνίδα ερευνήτρια στη θέση αντιπροέδρου του αμερικανικού πανεπιστημίου William and Mary

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: