Η Διεθνής Αμνηστία καταγγέλλει την κράτηση δημοσιογράφων από τους αντάρτες Χούτι

A Yemeni pro-government soldier keeps watch as he holds a machine gun during military operations on Houthi positions at the town of Darihami, on the outskirt of the port city of Hodeidah, Yemen. EPA, NAJEEB ALMAHBOOBI




Η Διεθνής Αμνηστία κατήγγειλε σήμερα την παρατεταμένη κράτηση δέκα δημοσιογράφων στην Υεμένη, οι οποίοι είναι αιχμάλωτοι των σιιτών ανταρτών Χούτι, θεωρώντας ότι αυτό καταδεικνύει «την επαίσχυντη κατάσταση της ελευθερίας του Τύπου» στην εμπόλεμη χώρα.

Σύμφωνα με τη μη κυβερνητική οργάνωση, οι δέκα δημοσιογράφοι κρατούνται από το καλοκαίρι του 2015 και κατηγορούνται για κατασκοπεία, αν και το μόνο που έκαναν ήταν «να ασκούν ειρηνικά το δικαίωμά τους στην ελευθερία της έκφρασης».

«Στη διάρκεια της κράτησής τους αυτοί οι άνδρες βρίσκονταν κατά διαστήματα σε μυστικό μέρος, στερούνταν ιατρικής φροντίδας, ενώ τους υπέβαλαν σε βασανιστήρια και άλλες κακομεταχειρίσεις», τονίζει η Διεθνής Αμνηστία σε ανακοίνωσή της.

Πρόκειται για μια «σοκαριστική υπενθύμιση του καταπιεστικού κλίματος που αντιμετωπίζουν οι δημοσιογράφοι στην Υεμένη» και «καταδεικνύει τους κινδύνους στους οποίους εκτίθενται από όλες τις αντιμαχόμενες πλευρές», δήλωσε η Ράσα Μοχάμεντ ερευνήτρια της Διεθνούς Αμνηστίας για την Υεμένη.

«Οι άνδρες αυτοί τιμωρούνται επειδή άσκησαν ειρηνικά το δικαίωμά τους στην ελευθερία της έκφρασης. (Οι Χούτι) πρέπει να τους αφήσουν αμέσως ελεύθερους και να αποσύρουν τις κατηγορίες εναντίον τους», πρόσθεσε.

Περισσότερα από τρία χρόνια μετά τη σύλληψή τους οι δημοσιογράφοι παρουσιάστηκαν τον Δεκέμβριο του 2018 ενώπιον ειδικού δικαστηρίου που αναλαμβάνει υποθέσεις «τρομοκρατίας».

Κάποιοι κατηγορούνται για κατασκοπεία υπέρ του συνασπισμού υπό τη Σαουδική Αραβία που μάχεται κατά των Χούτι και κινδυνεύουν να καταδικαστούν σε θάνατο, επισημαίνει η Διεθνής Αμνηστία.

Μερικοί εξ αυτών εργάζονται για διαδικτυακά μέσα τα οποία πρόσκεινται στο αλ Ίσλαχ, ένα σουνιτικό ισλαμιστικό κόμμα που είναι αντίθετο στους Χούτι.

Οκτώ δημοσιογράφοι σκοτώθηκαν το 2018 στην Υεμένη, σύμφωνα με τους Δημοσιογράφους χωρίς Σύνορα. (RSF).

ΑΠΕ-ΜΠΕ- AFP
Σαναά, Yemen

Η Washington Post μέτρησε τα “ψέματα” του Τραμπ: Ξεπέρασε το όριο των 10.000 ” ψευδών

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: