Η ανάποδα τοποθετημένη σημαία της Κύπρου στον ΟΗΕ: Ο περίεργος ρόλος του Γκουτέρες

Η σημαία της Κύπρου ανάποδα στο κτίριο των Ηνωμένων Εθνών. Φωτογραφία Νίκος Αντωνιάδης




Του ΝΙΚΟΥ ΑΝΤΩΝΙΑΔΗ* – Νέα Υόρκη

8 Μαΐου 2019, 11.40 π.μ. τοπική ώρα Νέας Υόρκης: Όπως κάνω πάντα όταν βρίσκομαι στην έδρα του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, έτσι και σήμερα. “Επισκέφτηκα” την σημαία μας στην είσοδο του κτιρίου. Πες το έγνοια, πες το αγάπη, πες το τρέλα, πες το ως έναν τρόπο να νιώσω “κοντά” στην πατρίδα, αυτό κάνω.

  • Μόνο που σήμερα (8 Μαΐου), η σημαία έμοιαζε με ετοιμόρροπο κτίριο, ή καλύτερα, έμοιαζε με παραμελημένο, ορφανό παιδί. Τοποθετημένη ανάποδα (απ’ όλες τις πλευρές!) και ένα πόδι κάτω από την κορυφή (φώτο). Έβλεπα τους τουρίστες να περνάνε και να ψάχνουν τη σημαία της χώρας τους για να βγάλουν μια περήφανη φωτογραφία και έλεγα μέσα μου: “την κατοχή μας μέσα”. Και κατευθυνόμενος στην αίθουσα του εκπροσώπου τύπου του ΟΗΕ, να ξεκινώ να γράφω επιστολή στο κινητό:

“Αγαπητοί Κύριοι,

… η σημαία της πατρίδας μου, της Κυπριακής Δημοκρατίας, δεν ήταν σωστά τοποθετημένη (επισυναπτόμενη φώτο)… Βρισκόταν ένα πόδι κάτω από την κορυφή… Τοποθετήθηκε ανάποδα… Παρακαλώ επαναφέρετε τη σημαία στην περήφανη της θέση”.

Πόσο μας λείπει αυτή η λέξη: “Περήφανη”!

Αυτή η σημαία είναι ίσως η μόνη περηφάνια που μας απέμεινε να θυμόμαστε ποιοι είμαστε και πόσο λίγο (πρώτοι εμείς δεν) αγαπήσαμε την πατρίδα μας όπως της αξίζει. Γιατί σε ότι κι αν ο καθένα πιστεύει, τα μεταξύ μας μαλιοτραβήγματα και το παιχνίδη της “καρέκλας” οδήγησαν σε όσα οδήγησαν.

Λυπηρό!

  • Μπήκα στην αίθουσα τύπου του ΟΗΕ. Ο εκπρόσωπος μίλησε, έκανε ανακοινώσεις για όλους και για όλα. Ανακοινώσεις για αυτό και για εκείνο, ενέργειες του ΟΗΕ για αυτό και για εκείνο και η Κύπρος (για ακόμη μια φορά) πουθενά. Οι Τούρκοι κάνουν δεύτερη εισβολή, οι Τούρκοι κοροιδεύουν όχι μόνο εμάς αλλά… Και το μικρόφωνο στο χέρι, με την ερώτηση από την αρχή. Μια ερώτηση που αναγκάζομαι πάντα να κάνω με εισαγωγή (για να εξηγήσω) ξέροντας πως απάντηση δεν θα πάρω αλλά με την ελπίδα ότι “κάποιος” θα μας ακούσει!

Ρώτησα τον Εκπρόσωπο για τις εξαγγελθείσες προθέσεις της Τουρκίας να ξεκινήσει παράνομες υπεράκτιες γεωτρήσεις στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κυπριακής Δημοκρατίας, αναφέροντας ότι οι ΗΠΑ εξέφρασαν την ανησυχία τους και χαρακτήρισαν την κίνηση της Τουρκίας «προκλητική» καλώντας (μεγάλο βήμα για ΗΠΑ!) τις Τουρκικές αρχές να σταματήσουν αυτές τις επιχειρήσεις.

Ανέφερα ότι ο Γενικός-Γραμματέας του ΟΗΕ, προέτρεψε ΜΟΝΟ “να καταβληθούν προσπάθειες για μείωση των εντάσεων” (βάζοντας μας όλους σε ένα καλάθι) και κατέληξα με το ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης πολύ ορθά χαρακτήρισε τις παράνομες γεωτρήσεις των Τούρκων ως μια “δεύτερη εισβολή”, ζητώντας από τα Ηνωμένα Έθνη να παρέμβουν και να σταματήσουν τις Τουρκικές παραβιάσεις.

  • Η ερώτηση δεν μπορούσε να είναι πιο απλή: “Ποιες ενέργειες έχουν γίνει από τα Ηνωμένα Έθνη για να σταματήσουν τις Τουρκικές παραβιάσεις”;

Η απάντηση του Βοηθού Εκπροσώπου Τύπου του ΟΗΕ: “Παρακολουθώ το συγκεκριμένο θέμα με τους συναδέλφους μου και θα προσπαθήσω να επανέλθω πιθανότατα μέχρι αύριο, με περισσότερες πληροφορίες”.

Έστω, είπα μέσα μου, δεν χάθηκε ο κόσμος για μια μέρα. Σαραπέντε χρόνια περιμένουμε, “μάθαμε”. Μια μέρα είναι!

  • Η επόμενη μέρα, τίποτα. Δεν είχε να πει κάτι παραπάνω (απαντώντας σε συνάδελφο που τον ρώτησε αν έχει κάποια ανακοίνωση στο ερώτημα που του έθεσα/θέσαμε).
  • Η μεθεπόμενη μέρα, πάλι τίποτα. Μα τι γίνεται τελοσπάντων;

Με την απάντηση να έρχεται από έγκυρη πηγή του ΟΗΕ: “Πιέζουμε για μια απάντηση να σας δώσουμε”.

Μα ποιον πιέζουν; Τον Γκουτέρες; Δηλαδή ο κ. Γκουτέρες τι περιμένει για να αντιδράσει; Περιμένει να ολοκληρωθεί ένα δεύτερο 1974;

Μπα, δεν νομίζω! Κάτι άλλο παίζει!

Άλλωστε η ταλαίπωρη σημαία μας στον ΟΗΕ, το είπε ξεκάθαρα:

“Δεν με προσέχετε, πέφτω”!

*Professor of Marketing & Strategy
Editor ikypros.com and LA Voice
https://www.linkedin.com/in/nicolaosantoniades/

Μια αγκαλιά παρηγοριάς! Να εκλάβει ο Ερντογάν το μήνυμα της Ε.Ε. ότι πρέπει να συνεχίσει;

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: