Η Άγκυρα καταλαβαίνει μόνο το νόμο του ισχυρού κι όχι από διπλωματία: Ρόλος πειρατή…

Turkish Navy TCG Barbaros (F-244) frigate patrolling the Mediterranean Sea, while escorting the Turkish seismic exploration ship Barbaros Hayrettin Pasha (not pictured), off the coast of Turkey. EPA, TURKISH DEFENCE MINISTRY HANDOUT




ΡΕΠΟΡΤΑΖ HELLAS JOURNAL, Γ.Σ.

Τον ρόλο πειρατή υποδύεται η Τουρκία, μετά τις τελευταίες επιθετικές και παράνομες ενέργειές της στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο, εντός της Κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης, σηκώνοντας ένα πρωτοφανές «μπαϊράκι», σε μια ακόμη προσπάθεια να δείξει πως έχει δικαιώματα και αυτή στην περιοχή, πως έχει συμφέροντα.

Η πραγματικότητα φυσικά είναι εντελώς διαφορετική.

  • Οι απειλές που ξεστόμιζαν τόσο καιρό οι κυβερνητικοί Αξιωματούχοι του Αττίλα, φροντίζουν να μετατραπούν σε πράξεις.

Η Τουρκία στηριζόμενη απόλυτα στην υπεροπλία που διαθέτει, παρά τα τεράστια οικονομικά της προβλήματα, βγαίνει μπροστά διεκδικώντας. Με τη συμπεριφορά της, θέλει να προωθήσει το νόμο του ισχυρού της περιοχής, είναι ο νόμος που ασπάζεται αλλά και ο νόμος που καταλαβαίνει για τα καλά, όταν κάποιος σηκώνει ουσιαστικό ανάστημα απέναντί της.

Έχει ήδη δείξει την πολεμική της μηχανή αρκετό καιρό τώρα στη Συρία, διαφημίζει με κάθε τρόπο ότι η αμυντική της βιομηχανία συνεχώς εξελίσσεται, μελετά, προοδεύει. Μπορεί οι πελάτες της μέχρι τώρα να είναι ελάχιστες χώρες της Μέσης Ανατολής, όμως αυτό της επιτρέπει να συνεχίζει την προπαγανδιστική διαφήμιση των αμυντικών της επιτευγμάτων και σημειωτέον εκτός της παραγωγής προς τρίτους, η αμυντική βιομηχανία της, φροντίζει να είναι ένα πολύτιμο «support» και προς τις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις.

  • Ο νόμος του ισχυρού φαινομενικά μπορεί να κερδίζει αρχικά πόντους και σημεία, δεν σημαίνει όμως πως φτάνει νικητής στο τέλος μιας μάχης, με όποιον τρόπο διεξάγεται.

Εκτίμηση ανώτατου αξιωματικού των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, είναι πως η Άγκυρα δεν θα σταματήσει τόσο εύκολα αυτή τη φορά κυρίως τώρα που δεν προσπαθεί αλλά έχει δημιουργήσει τετελεσμένα και δύσκολα θα πάρει τις κινήσεις της πίσω. Η ίδια πηγή εξηγούσε πως εφόσον έχει προχωρήσει η Τουρκία στην αποστολή του Fatih, αν την αναστείλει για τον οποιοδήποτε λόγο, αυτό της δημιουργεί ένα κακό προηγούμενο και κάτι τέτοιο δεν θα το κάνει ή θα θελήσει να το αποφύγει.

Η Λευκωσία αυτές τις ώρες προσπαθεί ν’ αντιδράσει με ψυχραιμία και ν’ αντικρούσει μέσω της διπλωματίας τις προκλήσεις της Άγκυρας. Το πόσο εύκολο ή δύσκολο είναι, φαίνεται από τη σθεναρά προκλητική στάση που διατηρεί η Τουρκία η οποία θέλει να δείχνει πως δεν ιδρώνει το αυτί της από ανακοινώσεις.

Δεν είναι λίγοι εκείνοι που σημειώνουν πως η Τουρκία καταλαβαίνει μόνο το νόμο του ισχυρού και τότε ξεκινά να εκδίδει η ίδια ανακοινώσεις, τη στιγμή που μαζεύεται σε μια γωνία. Όμως εδώ βρίσκεται ανάμεσα σε πολλούς διπλωματικούς διαύλους κι όλοι κυρίως στην Κύπρο εκτιμούν πως με τις σωστές κινήσεις θα επηρεαστεί στο τέλος και θα σταματήσει να γίνεται τόσο προκλητική.

  • Αυτό είναι το καλό σενάριο που θέλουν πολλοί. Το κακό σενάριο είναι η Τουρκία αυτή τη φορά να μην ακούσει κανέναν μέχρι να στριμωχτεί ουσιαστικά.

Την ίδια στιγμή πάντως και στην Αθήνα, η οποία έρχεται σε πλήρη ταύτιση με την Κύπρο, επιθυμούν την διπλωματική οδό. Απ’ ότι φαίνεται με την έναρξη της εβδομάδας θ’ ακολουθήσουν συνομιλίες σε πολλά επίπεδα, ώστε να υπάρξει ταυτόχρονη πίεση κυρίως από την Κύπρο, αλλά και την Ελλάδα, να ενημερωθούν Ευρωπαίοι αλλά κι από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού και μάλιστα αυτές τις ώρες καμία εκ των δυο χωρών δεν επιθυμεί να ακούσει ή να δει θέσεις Ποντίου Πιλάτου.

  • Πάντως σε επιχειρησιακό επίπεδο, η εγρήγορση είναι αυτή που χαρακτηρίζει την κατάσταση που επικρατεί στις Ένοπλες Δυνάμεις. Αυτό δεν μεταφράζεται σε αυξημένες ετοιμότητες ή την αποστολή μονάδων πέριξ της Κύπρου.

Η παρακολούθηση και αξιολόγηση των κινήσεων της Τουρκίας είναι αυτό που επιβάλλει η κατάσταση έλεγε πηγή του πενταγώνου, ενώ για οτιδήποτε περισσότερο η κάθε απόφαση όπως είναι και το αυτονόητο θ’ ανήκει στο πολιτικό επίπεδο.

Αυτά είναι τα σχέδια της Τουρκίας στο Αιγαίο και την κυπριακή ΑΟΖ: Το άγρυπνο μάτι της Αθήνας

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: