Πρώτο σημάδι ρήξης με τη Ρωσία: Ο Ερντογάν εξοπλίζει Σύρους αντάρτες αντιπάλους του Άσαντ

File Photo: Turkish-backed Free Syrian Army soldiers fire in the air as they celebrate after reportedly capturing the city of Afrin, northern Syria. EPA, AREF TAMMAWI
Η Τουρκία εξόπλισε μια σειρά από συριακές ανταρτικές οργανώσεις, τις οποίες στηρίζει, σε μια προσπάθεια να τις βοηθήσει να απωθήσουν τη μεγάλη επίθεση του καθεστώτος της Δαμασκού, η οποία γίνεται με την υποστήριξη της Ρωσίας, ανέφεραν σήμερα στελέχη της τουρκικής αντιπολίτευσης και πηγές των ανταρτών.

  • Η εξέλιξη θεωρείται δραματική, καθώς η Τουρκία υποτίθεται ότι συνεργάζεται με τη Ρωσία σε όλα τα θέματα που αφορούν τη Συρία. Ο εξοπλισμός των αντιπάλων του προέδρου Άσαντ, έρχεται εν μέσω πληροφοριών ότι ο Ταγίπ Ερντογάν έστειλε μήνυμα στην Ουάσιγκτον ότι είναι έτοιμος για “συμφωνία” που αφορά το θέμα του ρωσικού συστήματος S-400. Σημειώνουμε ότι ο πρόεδρος της Τουρκίας έχει δηλώσει δημόσια ότι θα αγοράσει τους S-400, ενώ ιδιωτικά φαίνεται ότι παίζει ένα άλλο παιγνίδι.

Η Μόσχα στηρίζει την ευρείας κλίμακας αεροπορική και χερσαία επιχείρηση της Δαμασκού που έχει ως στόχο να ανακτήσει τον έλεγχο στα τελευταία εδάφη που κρατούν οι αντάρτες, στο βορειοδυτικό τμήμα της Συρίας. Ο Σύρος πρόεδρος Μπασάρ αλ Άσαντ εξαπέλυσε αυτήν την επίθεση τον περασμένο μήνα, υποστηρίζοντας ότι οι αντάρτες παραβίασαν την εκεχειρία, προκαλώντας την έξοδο των αμάχων με τους βομβαρδισμούς στο Ιντλίμπ και τις γειτονικές περιοχές του. Αυτή είναι η σημαντικότερη κλιμάκωση της βίας από πέρσι το καλοκαίρι στην επαρχία του Ιντλίμπ.

Τις τελευταίες ημέρες η Άγκυρα προώθησε εφόδια στους αντάρτες, αφού δεν κατάφερε να πείσει τη Ρωσία ότι πρέπει να σταματήσει αυτή η κλιμάκωση για να αποφευχθεί μια έξοδος προσφύγων προς τα τουρκικά εδάφη, ανέφεραν δύο υψηλόβαθμα στελέχη της αντιπολίτευσης. Με την κίνηση αυτή η Τουρκία στέλνει επίσης το μήνυμα ότι θέλει να διατηρήσει την επιρροή της στη βορειοδυτική Συρία, όπου έχει αυξήσει τη στρατιωτική παρουσία της στις περίπου δώδεκα στρατιωτικές βάσεις που οργάνωσε στο πλαίσιο της συμφωνίας αποκλιμάκωσης με τη Ρωσία, σημείωσε ένας διοικητής των ανταρτών.

Κατά τη διάρκεια της νύχτας, μια τουρκική στρατιωτική αυτοκινητοπομπή έφτασε σε μια βάση στη βόρεια Χάμα, κοντά στο ανταρτοκρατούμενο Τζάμπαλ αλ Ζαουίγια, το οποίο βομβαρδίζεται επί εβδομάδες από τα ρωσικά και τα συριακά μαχητικά, ανέφεραν ένας αντάρτης και ένας μάρτυρας στο πρακτορείο Reuters.

Ένας εκπρόσωπος του Εθνικού Μετώπου Απελευθέρωσης (NLF), ο λοχαγός Νάτζι Μουστάφα, ούτε επιβεβαίωσε, ούτε όμως και διέψευσε ότι έχουν λάβει νέα εφόδια από την Τουρκία, λέγοντας μόνο ότι οι αντάρτες είχαν από καιρό ένα σημαντικό οπλοστάσιο, από αντιαρματικά μέχρι θωρακισμένα οχήματα καθώς και “υλική και επιμελητειακή υποστήριξη από τους Τούρκους αδελφούς μας”.

Νωρίτερα σήμερα ο συριακός στρατός ανακοίνωσε ότι συνεχίζει να εντείνει τις επιθέσεις του στις “κρυψώνες των τρομοκρατών” στα βορειοδυτικά, όπως τις χαρακτήρισε. Μια πηγή που μίλησε στο πρακτορείο Reuters και έχει επαφές με τη διοίκηση του συριακού στρατού είπε ότι το τελευταίο 24ωρο η Δαμασκός στέλνει στην περιοχή ενισχύσεις με σκοπό να ανοίξει ένα νέο μέτωπο.

Η παράδοση δεκάδων τεθωρακισμένων οχημάτων, εκτοξευτών πυραύλων Grad, αντιαρματικών κατευθυνόμενων βλημάτων και λεγόμενων βλημάτων TOW, βοήθησαν να επανακτήσουν οι αντάρτες κάποια κέρδη από το στρατό της Συρίας και να επανακαταλάβει την στρατηγικά τοποθετημένη πόλη Kfar Nabouda, σύμφωνα με ένα ανώτερο αξιωματικό της αντιπολίτευσης.

Ο πύραυλος TOW ήταν το πιο ισχυρό όπλο στο οπλοστάσιο των ανταρτικών ομάδων που πολεμούσαν τον Άσαντ κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων. Δόθηκε από δυτικούς και Άραβες εχθρούς του Άσαντ μέχρις ότου ένα πρόγραμμα στρατιωτικής υποστήριξης της CIA για να βοηθήσει τους μετριοπαθείς επαναστάτες «πάγωσε» το 2017.

Δυτική πηγή των μυστικών υπηρεσιών δήλωσε ότι η Ουάσιγκτον έδωσε το «πράσινο φως» στους υποστηριζόμενους από την Τουρκία αντάρτες για να χρησιμοποιήσουν τους πυραύλους TOW, οι οποίοι είχαν αποθηκευτεί στην τελευταία εκστρατεία.

Πληροφορίες από: Hellas Journal, ΑΠΕ-ΜΠΕ-Reuters
Αμάν, Ιορδανία
25/05/2019 23:05

Οι αρχές έδωσαν δύο νέες φωτογραφίες του βασικού υπόπτου για την έκρηξη στη Λυών

Εγγραφή στο δωρεάν newsletter του HellasJournal

* indicates required

Latest of HellasJournal