Ο Αναστασιάδης αναγκάστηκε “με λύπη” να δεχθεί την παραίτηση του υπουργού Δικαιοσύνης

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης δέχθηκε τον Υπουργό Δικαιοσύνης Ιωνά Νικολάου στο Προεδρικό Μέγαρο. ΚΥΠΕ, Σταυρος Ιωαννιδης




Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, σε γραπτή δήλωσή του, αναφέρει ότι αποδέχθηκε με ιδιαίτερη λύπη την παραίτηση του Υπουργού Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως, Ιωνά Νικολάου, υπογραμμίζοντας το πολιτικό ήθος που πάντοτε διέκρινε τον τελευταίο και ότι του ζήτησε να παραμείνει στη θέση του για να φέρει ενώπιον του Υπουργικού τα νομοσχέδια μεταρρύθμισης του συστήματος απονομής της δικαιοσύνης.

  • Στη δήλωσή του, είπε ότι συναντήθηκε σήμερα με τον Υπουργό Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως Ιωνά Νικολάου, ο οποίος του υπέβαλε την παραίτηση «του για λόγους πολιτικής ευθιξίας, σχετικά με πράξεις ή παραλείψεις από πλευράς του αστυνομικού Σώματος στη διερεύνηση καταγγελιών για ελλείποντα πρόσωπα».
  • Οφείλω να ομολογήσω, αναφέρει, «ότι είναι με ιδιαίτερη λύπη που έχω αποδεχτεί την παραίτηση του γιατί αποστερούμαι των υπηρεσιών ενός των στενότερων συνεργατών μου. Επιθυμώ να υπογραμμίσω το πολιτικό ήθος που πάντοτε τον διέκρινε και που επιδεικνύει ο κ. Νικολάου».

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης αναφέρει ότι ο «Ιωνάς Νικολάου επιτέλεσε με ευσυνειδησία τα καθήκοντα του ως Υπουργός και αφήνει πίσω του πολυσχιδές έργο, ειδικά στον τομέα των μεταρρυθμίσεων του δικαστικού και σωφρονιστικού συστήματος, αλλά και του αστυνομικού σώματος. Ενώ παράλληλα έχει συμβάλει καθοριστικά και στην ετοιμασία σειράς μεταρρυθμιστικών νομοσχεδίων που δεν αφορούσαν το Υπουργείο του».

  • «Υποβάλλει την παραίτηση του σε μια στιγμή που βρίσκεται στην τελική της φάση η ολοκλήρωση της ριζοσπαστικής μεταρρύθμισης του συστήματος απονομής της δικαιοσύνης», επισημαίνει ο Πρόεδρος, τονίζοντας ότι «ως εκ τούτου αποδεχόμενος την παραίτησή του τον παρακάλεσα να παραμείνει στη θέση του για να φέρει ενώπιον του Υπουργικού Συμβουλίου εντός των επόμενων ημερών το σύνολο των Νομοσχεδίων μεταρρύθμισης του συστήματος απονομής της δικαιοσύνης που αυτή τη στιγμή βρίσκεται για νομοτεχνική επεξεργασία στην Νομική Υπηρεσία».

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης επανέλαβε πως συμμερίζεται «τον συγκλονισμό και αποτροπιασμό της κοινωνίας για τα πρωτόγνωρα αυτά εγκλήματα» και διαβεβαίωσε «για την αποφασιστικότητα της Κυβέρνησης για πλήρη διαλεύκανση των στυγερών δολοφονιών, αλλά και πλήρη διερεύνηση των πράξεων ή παραλείψεων σχετικά με τις καταγγελίες για ελλείποντα πρόσωπα».

  • Σε δηλώσεις του, ο κ. Νικολάου ανέφερε ότι υπέβαλε την παραίτησή του για λόγους πολιτικής ευθύνης και μόνον, επεξηγώντας ότι δεν είχε καμία προσωπική ευθύνη για τις καταγγελίες. Μεταξύ των λόγων οι οποίοι των ώθησαν στην παραίτηση, όπως είπε ο Υπουργός Δικαιοσύνης, είναι τα λάθη των αρμοδίων υπηρεσιών, καταδεικνύοντας και τις ευθύνες της κοινωνίας για νοοτροπίες και αντιλήψεις που δεν τιμούν κανένα.

«Πρόθεσή μου είναι όπως σήμερα αποταθώ στην Ανεξάρτητη Αρχή Διερεύνησης Ισχυρισμών και Παραπόνων κατά της Αστυνομίας ώστε να διορίσει ανεξάρτητη επιτροπή ανακριτών για να αναζητήσει τις ευθύνες», είπε, τονίζοντας ότι είναι διαφαινόμενη η ελλιπής διερεύνηση των καταγγελιών για τα επτά θύματα.

  • Χαρακτήρισε άδικη την προσπάθεια απόδοσης ευθυνών στην κυβέρνηση και στον ίδιο, καθώς ο Υπουργός δεν αναμειγνύεται και δεν πρέπει να αναμειγνύεται στη διερεύνση καταγγελιών, ρίχνοντας το βάρος της ευθύνης στην Αστυνομία. «Ουδέποτε επέδειξα ασέβεια, παρά μόνο επέδειξα την ανάγκη ανεξάρτητης διερεύνησης που θα καταδείξει τυχόν κενά στη διαδικασία», είπε.

Κάλεσε, ωστόσο, την κοινωνία να συνεχίσει να εμπιστεύεται το αστυνομικό σώμα, κάνοντας λόγο τόσο για καλοπροαίρετη όσο και κακοπροαίρετη κριτική.

  • Καταλήγοντας, επεσήμανε ότι ο ίδιος, όπως και όλοι, έχει περάσει δύσκολες μέρες λόγω των δολοφονιών, ενώ η συνείδηση και οι Αρχές του, επέβαλαν την παραίτηση. Προανήγγειλε, τέλος, δημοσιογραφική διάσκεψη τις επόμενες μέρες για να απαντήσει πιο λεπτομερώς σε όλα.

ΚΥΠΕ – ΚΥΠΡΟΣ/Λευκωσία
02/05/2019 12:42

Πολιτικές εξελίξεις στην Κύπρο: Παραιτήθηκε ο υπουργός Δικαιοσύνης για την υπόθεση “Ορέστη”

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: