Για τουρκική υφαλοκρηπίδα ομιλεί η Άγκυρα: Θέλει άμεση συμμετοχή στην ενεργειακή εξίσωση

Η Τουρκία δεν μπορεί να αποκλειστεί από την ενεργειακή εξίσωση, αναφέρει σε δήλωσή του το ΥΠΕΞ της Τουρκίας, Τρίτη, 7 Μαΐου 2019. @MevlutCavusoglu




Η Τουρκία δεν μπορεί να αποκλειστεί από την εξίσωση της ενέργειας στην περιοχή, δηλώνει το Υπουργείο Ενέργειας της χώρας και καλεί όλους να επωφεληθούν από την προσέγγιση της Τουρκίας για win-win, όπως αναφέρει. Το Υπουργείο υποστηρίζει ότι οι δραστηριότητες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο πηγάζουν από το διεθνές δίκαιο.

  • Σε γραπτή του ανακοίνωση, το Υπουργείο Εξωτερικών αναφέρει ότι “δεν είναι δυνατόν να γίνουν αποδεκτές οι δηλώσεις που έγιναν από εσωτερικούς και εξωτερικούς παράγοντες για τις δραστηριότητες της Τουρκίας στη δική της υφαλοκρηπίδα”.
  • Στην ίδια ανακοίνωση υποστηρίζεται ότι οι δραστηριότητες του ερευνητικού πλοίου Μπαρμπαρός και του γεωτρύπανου Πορθητής “βασίζονται στα νόμιμα δικαιώματα της Τουρκίας, που πηγάζουν από το διεθνές δίκαιο σχετικά με τις πηγές υδρογονανθράκων στην Ανατολική Μεσόγειο. Όπως έχει τονιστεί πολλές φορές προηγουμένως, σε κάθε επίπεδο και πλατφόρμα, είμαστε αποφασισμένοι να προστατεύσουμε τόσο τα δικά μας δικαιώματα και συμφέροντα στην δική μας υφαλοκρηπίδα στην ανατολική Μεσόγειο όσον και τα δικαιώματα του ψευδοκράτους γύρω από το νησί”, αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Σύμφωνα με το Υπουργείο, η Τουρκία γνωρίζει ότι οι φυσικές πηγές μπορεί να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο για την ειρήνη, τη σταθερότητα και ευημερία.

  • Στην ανακοίνωση αναφέρεται ακόμη ότι δεν μπορεί η Τουρκία να αποκλειστεί από την εξίσωση της ενέργειας στην περιοχή. “Σε αυτό το σημείο, αυτή η πολύπλευρη και θετική πολιτική ενέργεια η οποία δίνει σημασία τόσο στην ασφάλεια της ίδιας της Τουρκίας όσο και της Ευρώπης, πρέπει να αξιολογηθεί ως μια ευκαιρία για όλες τις πλευρές”, προστίθεται.

“Υπογραμμίζουμε για άλλη μια φορά ότι η Τουρκία και το ψευδοκράτος δεν πρέπει να αποκλειστούν από την ενεργειακή εξίσωση της περιοχής. Αντί να υποδαυλίζεται η περιφερειακή διαμάχη με βήματα που αυξάνουν την ασάφεια και τη ένταση, απευθύνουμε έκκληση να επωφεληθούν όλοι από την προσέγγιση της χώρας μας για win-win (όλοι κερδίζουν) και να συμβάλουν σε αυτή με την δημιουργία μιας σταθερής περιοχής διασφαλίζοντας την δικαιοσύνη στο νησί”, αναφέρεται.

ΚΥΠΕ
07/05/2019 17:30

Να τους φωτίσει ο Αλλάχ! Πόνεσε τον Ερντογάν η στήριξη ΗΠΑ και ΕΕ προς τη Λευκωσία

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: