Για ευθεία και ωμή παραβίαση του Δικαίου της Θάλασσας ομιλεί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας

O Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος (1-Δ), ο πρόεδρος του American-Hellenic Institute Νίκος Λαρυγγάκης (Κ) και ο ΥφΕΞ Τέρενς Κουϊκ (Α)ο στη σημερινή του συνάντηση του Προέδρου με το προεδρείο προεδρείου του ΑΗΙ στο Προεδρικό Μέγαρο, Τρίτη 7 Μαϊου 2019. ΑΠΕ-ΜΠΕ, Αλέξανδρος Μπελτές




Ευθεία και ωμή παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου και συγκεκριμένα του Δικαίου της Θάλασσας, όπως αυτό κωδικοποιήθηκε με τη Συνθήκη του Montego Bay το 1982, χαρακτήρισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, τη στάση της Τουρκίας έναντι της Κύπρου, κατά τη συνάντησή του με αντιπροσωπεία του Ελληνοαμερικανικού Ινστιτούτου, στο πλαίσιο της ετήσιας επίσκεψής τους στην Ελλάδα, με επικεφαλής τον πρόεδρο και γενικό διευθυντή, Νικ Λαριγκάκης.

Ο κ. Παυλόπουλος, αφού εξήρε τον ρόλο που έχει διαδραματίσει το Ελληνοαμερικανικό Ινστιτούτο στην υπεράσπιση των εθνικών θεμάτων και δικαίων Ελλάδας και Κύπρου, σημείωσε ότι η επίσκεψή τους συμπίπτει με την ανάγκη υπεράσπισης ενός θέματος που αφορά την Κύπρο, που δεν είναι θέμα της Κύπρου μόνο, είναι ένα ζήτημα υπεράσπισης της εφαρμογής του Διεθνούς και Ευρωπαϊκού Δικαίου.

  • Όπως ανέφερε, είναι γνωστή η στάση της Τουρκίας αυτές τις ημέρες. Μια στάση, που αποτελεί ευθεία και ωμή παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου και συγκεκριμένα του Δικαίου της Θάλασσας, όπως αυτό κωδικοποιήθηκε με τη Συνθήκη του Montego Bay το 1982.
  • Σημείωσε, επίσης, ότι η Τουρκία παραβιάζει τις διατάξεις του Δικαίου της Θάλασσας σε ό,τι αφορά την ΑΟΖ της Κύπρου και αυτό το οποίο οφείλει να αντιληφθεί είναι ότι το Δίκαιο της Θάλασσας τη δεσμεύει. Όπως διευκρίνισε ο Πρόεδρος, το Δίκαιο της Θάλασσας δεσμεύει την Τουρκία ανεξαρτήτως του ότι δεν έχει προσχωρήσει στη σχετική Συνθήκη, διότι η Συνθήκη αυτή έχει υπογραφεί από μεγάλο αριθμό κρατών, παράγει γενικώς παραδεδεγμένους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου, οι οποίοι είναι δεσμευτικοί έναντι όλων.

Επομένως – τόνισε – ότι με τη στάση της η Τουρκία παραβιάζει ευθέως το Διεθνές και το Ευρωπαϊκό Δίκαιο, γιατί η Συνθήκη του Montego Bay είναι μέρος του ευρωπαϊκού κεκτημένου, διότι η ΑΟΖ των κρατών-μελών της ΕΕ είναι ΑΟΖ και της ΕΕ. «Η Τουρκία έχει απέναντί της και τη διεθνή κοινότητα και την Ευρωπαϊκή Ένωση, γιατί η Κύπρος είναι αναπόσπαστο μέλος και της διεθνούς κοινότητας και της ΕΕ και μάλιστα του σκληρού πυρήνα της Ευρωζώνης», πρόσθεσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

  • Μάλιστα, υπογράμμισε ότι απέναντι σε αυτή την προκλητική στάση της Τουρκίας η καταδίκη είναι ομόφωνη διεθνώς. Υπενθύμισε ότι, εκτός από την Ελλάδα, είναι σημαντικό ότι έχει αντιδράσει η ΕΕ, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, καθώς και ο επικεφαλής του ΝΑΤΟ. Στο πλαίσιο αυτό, υποστήριξε ότι «είναι ανάγκη προς αυτή την κατεύθυνση να αγωνιστούμε γι΄αυτή τη στάση της Τουρκίας έχοντας την πεποίθηση ότι με τον τρόπο αυτό δεν υπερασπιζόμαστε μόνο την Κύπρο αλλά τη διεθνή κοινότητα και την ΕΕ και κυρίως την ευρωπαϊκή και τη διεθνή νομιμότητα».

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος και γενικός διευθυντής του Ελληνοαμερικανικού Ινστιτούτου, Νικ Λαριγκάκης, διαβεβαίωσε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ότι πάντα βρίσκονται στο πλευρό Ελλάδας και Κύπρου και δίνουν τον δικό τους αγώνα για την υπεράσπιση των εθνικών θεμάτων Ελλάδας και Κύπρου. Μάλιστα, υπογράμμισε τον σταθεροποιητικό ρόλο της Ελλάδας στην ευρύτερη περιοχή και στάθηκε ιδιαίτερα στην τριμερή συνεργασία Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ, με σκοπό την προαγωγή της ειρήνης, της σταθερότητας και της ασφάλειας, αλλά και στη συνεργασία Ελλάδας-ΗΠΑ σε οικονομικό αλλά και αμυντικό επίπεδο. Επισήμανε, επίσης, ότι η Κύπρος στηρίζει τις θέσεις της στο Ευρωπαϊκό και Διεθνές Δίκαιο και τόνισε την ανάγκη η Τουρκία να αναθεωρήσει τη στάση της, μετά και από τις διεθνείς αντιδράσεις.

07/05/2019 14:05
ΑΠΕ-ΜΠΕ Αθήνα, Ελλάδα
Δήμητρα Κατσιμεντέ

Θέμα ΑΟΖ εγείρει ο Πρόεδρος Αναστασιάδης στο Άτυπο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στη Ρουμανία

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: