Για απειλητική στάση Ιράν ομιλεί ο Τραμπ: Η Ε.Ε. να τηρήσουν πυρηνική συμφωνία, λέει ο Ζαρίφ

US President Donald J. Trump responds to a question from the news media following his remarks on ending surprise medical billing in the Roosevelt room of the White House in Washington, DC, USA, 09 May 2019. Following the event President Trump responded to questions from the news media on China trade talks, Donald Trump Jr.’s subpoena and the Mueller Report. EPA, SHAWN THEW




Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε σήμερα ότι οι Ιρανοί έχουν δείξει «πολύ απειλητική» συμπεριφορά χωρίς να επεκταθεί, δικαιολογώντας την απόφασή του να δώσει εντολή στο Πεντάγωνο να αναπτύξει βομβαρδιστικά B-52 και ένα αεροπλανοφόρο με τη δύναμη κρούσης του στην περιοχή του Κόλπου.

  • «Ήταν ιδιαίτερα απειλητικοί», τόνισε ο Τραμπ σε συνομιλία του με δημοσιογράφους. «Έχουμε πληροφορίες, δεν μπορείτε να φανταστείτε», πρόσθεσε, χωρίς να γίνει σαφής.

Υφίσταται κίνδυνος στρατιωτικής σύγκρουσης μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και του Ιράν; «Δεν θέλω να πω, όχι , αλλά ελπίζω ότι δεν θα συμβεί», ανέφερε. «Θα ήθελα να μου τηλεφωνήσουν (…) Είμαστε έτοιμοι για συζήτηση», πρόσθεσε.

Τήρηση των δεσμεύσεων από την πυρηνική συμφωνία ζητά το Ιράν από την Ε.Ε.

Οι ευρωπαϊκές χώρες πρέπει να τηρήσουν τις δεσμεύσεις που έχουν αναλάβει από την πυρηνική συμφωνία, δηλώνει ο ΥΠΕΞ Ζαρίφ.

  • Οι ευρωπαϊκές χώρες που έχουν υπογράψει τη διεθνή συμφωνία του 2015 για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν -η Γερμανία, η Γαλλία, η Βρετανία αλλά και η ΕΕ- πρέπει να τηρήσουν τις υποχρεώσεις τους που έχουν αναλάβει με βάση την πυρηνική συμφωνία με το Ιράν και να εξορθολογήσουν τους οικονομικούς δεσμούς, παρά τις αμερικανικές κυρώσεις, δήλωσε ο Ιρανός ΥΠΕΞ Ζαβάντ Ζαρίφ, σε αντίδραση στην ανακοίνωση της ΕΕ που ζήτησε από την Τεχεράνη να παραμείνει δεσμευμένη στη συμφωνία.

«Αντί να απαιτεί από το Ιράν να δεσμευτεί μονομερώς στην πολυμερή συμφωνία, η ΕΕ πρέπει να τηρήσει τις δεσμεύσεις -συμπεριλαμβανομένου του εξορθολογισμού των οικονομικών δεσμών», τόνισε ο επικεφαλής της ιρανικής διπλωματίας με tweet του.

  • Νωρίτερα σήμερα, οι ευρωπαϊκές χώρες απέρριψαν «το τελεσίγραφο» του Ιράν, το οποίο χθες τους έδωσε διορία 60 ημερών προτού παραιτηθεί και από άλλες δεσμεύσεις του βάσει της συμφωνίας.

«Αναμένουμε από το Ιράν να συνεχίσει να συμμορφώνεται με τις προβλέψεις και τους μηχανισμούς που τέθηκαν σε ισχύ βάσει της συμφωνίας για το πυρηνικό πρόγραμμα», επισημαίνουν οι τρεις χώρες και η ΕΕ.

Με πληροφορίες από το ΑΠΕ-ΜΠΕ

Η Ευρώπη απορρίπτει το “τελεσίγραφο” του Ιράν για μερική αποχώρηση από τα πυρηνικά

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: