Φωτιά στο πολιτικό σκηνικό για την “7ήμερη εργασία”: Ξεκατίνιασμα κυβέρνησης και Ν.Δ.

Ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, ολοκληρώνοντας τη διήμερη περιοδεία του στην Ήπειρο, μίλησε σε προεκλογική συγκέντρωση του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, στο συνεδριακό κέντρο του ξενοδοχείου Du Lac στα Ιωάννινα, Κυριακή 12 Μαΐου 2019. ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ, Andrea Bonetti




Απίστευτο «ξεκατίνιασμα» μεταξύ της κυβέρνησης και της αξιωματικής αντιπολίτευσης είχαμε χθες, μετά τη διακαναλική συνέντευξη του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκου Μητσοτάκη.

Ο ισχυρισμός του Μεγάρου Μαξίμου ότι ο κ. Μητσοτάκης οραματίζεται επταήμερη εργασία έβαλε φωτιά στο πολιτικό σκηνικό και ξεκίνησε ένας «πόλεμος» δηλώσεων.

Η Νέα Δημοκρατία μίλησε για «γκάφα» Κουμουνδούρου, τονίζοντας ότι ο πρόεδρος της μιλούσε για επιχειρησιακή σύμβαση συγκεκριμένης εταιρείας, της «Παπαστράτος» η οποία αφορά στην επταήμερη λειτουργία της εταιρείας και όχι στην επταήμερη εργασία των υπαλλήλων της.

“Είμαστε υπέρ των συλλογικών διαπραγματεύσεων” είπε ο κ. Μητσοτάκης απαντώντας σε σχετική ερώτηση και τόνισε πως εάν σε μια επιχείρηση υπάρξει συμφωνία εργοδότη με εργαζομένους τότε θα μπορεί να υπερισχύει. Μίλησε, ακόμα, για κίνητρα που θα δώσει σε επιχειρήσεις ώστε να διανέμουν από τα κέρδη τους στους εργαζόμενους.

Ανέφερε ότι η σύμβαση προβλέπει εικοσιτετράωρη και επταήμερη λειτουργία ορισμένων τμημάτων της παραγωγής με ταυτόχρονη μείωση του χρόνου εργασίας των εργαζομένων στα τμήματα αυτά κατά περίπου 7%.

Είπε ότι όπου απαιτείται 24ωρη λειτουργία σε επταήμερη βάση, εισάγεται ένα σύστημα κυλιόμενων βαρδιών, με 4 μέρες 8ωρης εργασίας ακολουθούμενο από 2 ημέρες ανάπαυσης (ρεπό). Αυτό το μοντέλο εξασφαλίζει σε κάθε εργαζόμενο επιπλέον 18 ημέρες ανάπαυσης το χρόνο.

Αναφερόμενος στην Παπαστράτος, σημείωσε ότι μέσα από το νέο μοντέλο η εταιρεία μειώνει τον μέσο χρόνο εργασίας σε 37,3 ώρες την εβδομάδα (αντί για 40), διατηρώντας παράλληλα το ίδιο επίπεδο μισθών. Το νέο μοντέλο λειτουργίας του εργοστασίου αυξάνει τις ανάγκες σε ανθρώπινο δυναμικό κατά 12,5% και ο τελικός αριθμός των υπαλλήλων θα ανέρχεται σε 460 από 400 που είχαν υπολογιστεί αρχικά.

Αμέσως απάντησε το Μέγαρο Μαξίμου, με σκληρή ανακοίνωση. Ανέφερε ότι ο κ. Μητσοτάκης όχι μόνο δεν δεσμεύεται για την 13η σύνταξη αλλά προχωρά ένα βήμα ακόμα στο νεοφιλελεύθερο δρόμο, μιλώντας για επταήμερη εργασία !

Συγκεκριμένα αναφέρει:

«Ο κ. Μητσοτάκης ξεπέρασε ακόμη και τον ίδιο τον εαυτό του. Χαρακτήρισε τη 13η σύνταξη “ξεδιάντροπο προεκλογικό επίδομα”. Και ενώ η σύνταξη αυτή θα είναι ΜΟΝΙΜΗ αρνήθηκε κατηγορηματικά να την εγγυηθεί».

Στην κυβερνητική ανακοίνωση σημειώνεται ότι ο κ. Μητσοτάκης εισπράττει βέλη και για τα όσα διατυπώνει εναντίον της επιδοματικής πολιτικής που ασκεί η κυβέρνηση, και ομιλεί για «ανατριχιαστική» θέση εκ μέρους του κ. Μητσοτάκη σε σχέση με το χώρο της εργασίας.

Ακολούθησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος, ο οποίος σημείωσε τα εξής:

«Παρακολουθώντας τη συνέντευξη του κυρίου Μητσοτάκη δεν πίστευα στα αυτιά μου όταν τον άκουσα να μιλάει για την υιοθέτηση 7ήμερης εργασίας. Έπρεπε να το ακούσω 2η και 3η φορά. Ακόμη και για τον κύριο Μητσοτάκη, του ξεπερασμένου 8ωρου και της κατάργησης των συλλογικών συμβάσεων, η θέση αυτή ξεπερνά κάθε όριο». Είναι θέση που θα άρμοζε σε βιομήχανο ή φεουδάρχη του 17ου αιώνα. Να μην του επιτρέψουμε να μας γυρίσει εκεί!».

Η Νέα Δημοκρατία απάντησε κάνοντας λόγο για «πρωτοφανή γκάφα» της Κουμουνδούρου και του Μεγάρου Μαξίμου.

Υποστήριξε ότι «το Μαξίμου καταγγέλλει τον κ. Μητσοτάκη για μια επιχειρησιακή σύμβαση την οποία ενέκρινε το Υπουργείο της κ. Αχτσιόγλου!». Ομιλεί επίσης για μηχανισμό λάσπης.

«Όλα για την καρέκλα», κατηγορεί Μητσοτάκη-Τσίπρα η Φώφη: Το ΚΙΝΑΛ φέρνει την αλλαγή…

Σύμφωνα με την ανακοίνωση:

«Ο μηχανισμός λάσπης του κ. Τσίπρα που βάφτισε “13η σύνταξη” ένα προεκλογικό επίδομα, σήμερα έκανε μια πρωτοφανή γκάφα. Το Μαξίμου καταγγέλλει τον κ. Μητσοτάκη για μια επιχειρησιακή σύμβαση την οποία ενέκρινε το Υπουργείο της κ. Αχτσιόγλου(!), η οποία προβλέπει την επταήμερη λειτουργία της εταιρείας “Παπαστράτος” και όχι βέβαια την επταήμερη εργασία των υπαλλήλων της.

Και καλά έκανε η κ. Αχτσιόγλου, διότι με τη συμφωνία αυτή, στην οποία αναφέρθηκε ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, οι εργαζόμενοι τελικά εργάζονται λιγότερες ώρες κάθε εβδομάδα, χωρίς να μειωθούν τα εισοδήματά τους που είναι πάνω από το μέσο όρο στον κλάδο τους.

Κατά τα λοιπά, το μόνο σημείο που δεν αποτελεί fake news στην ανακοίνωση του Μαξίμου είναι ότι ο λαός όντως θα μιλήσει στις 26 Μαΐου και θα στείλει σε μόνιμες διακοπές τον κουρασμένο κ. Τσίπρα».

Στην ομιλία του στα Ιωάννινα, χθες το βράδυ, ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε στο θέμα:

«Σήμερα ο κ. Μητσοτάκης έσπασε τα κοντέρ, το τερμάτισε. Αντί να δεσμευτεί για την 13η σύνταξη που θα φέρουμε για ψήφιση στη Βουλή, δεσμεύτηκε για θέσπιση επταήμερης εργασίας. Αν λέει συμφωνούν οι εργαζόμενοι και οι εργοδότες, να συνάπτεται επιχειρησιακή σύμβαση που να προβλέπει επταήμερη εργασία αντί για πενθήμερη.

Και αυτό το λέει στο όνομα της προόδου και της συμφωνίας που θα έχουν οι εργοδότες και οι εργαζόμενοι. Έχουμε δει εξάλλου στα χρόνια της κρίσης με ποιο τρόπο επιτυγχάνεται η σύμφωνη γνώμη εργαζομένων και εργοδοτών. Αν ο εργαζόμενος δεν συμφωνεί να δουλεύει ήλιο με ήλιο και χωρίς σχόλες θα απολύεται. Είναι χορηγός μας, δεν έχω αμφιβολία» τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας.

Ακολούθησε και νέα ανακοίνωση του Μαξίμου στην οποία αναφέρεται ότι οι εργαζόμενοι δεν τρώνε κουτόχορτο.

Το Μαξίμου κατηγορεί την ΝΔ ότι «προσπαθεί μάταια, με ψέματα και λαθροχειρίες, να μαζέψει τη δήλωση του κ. Μητσοτάκη».

Και προσθέτει:

«Ο Πρόεδρος της ΝΔ ήταν ξεκάθαρος. Μίλησε για επταήμερη εργασία και όχι για επταήμερη λειτουργία των επιχειρήσεων η οποία εξάλλου ίσχυε πάντοτε. Φιλότιμες οι προσπάθειες να διορθώσουν τον αρχηγό τους στη ΝΔ, αλλά οι πολίτες και οι εργαζόμενοι δεν τρώνε κουτόχορτο…».

Μετά ακολούθησε η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου, η οποία είπε ότι «ο κ. Μητσοτάκης μίλησε καθαρά για θέσπιση επταήμερης εργασίας. Αυτό είναι σαφές από τη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε», είπε και πρόσθεσε:

«Στη συνέχεια, το επικοινωνιακό επιτελείο της ΝΔ επιδόθηκε σε μία αστεία προσπάθεια, με στόχο να συμμαζέψει τα ασυμμάζευτα. Κατανοούμε την ανάγκη τους να διαψεύσουν τα όσα ο ίδιος ο αρχηγός τους είπε, όμως, η πραγματικότητα είναι συγκεκριμένη». Το υπουργείο Εργασίας υποστήριξε ότι η δυνατότητα συνεχούς επταήμερης λειτουργίας επιχειρήσεων, βιομηχανιών και εταιρειών, ισχύει διαχρονικά και δεν έχει καμία σχέση με την επταήμερη εργασία για την οποία μίλησε ο κ. Μητσοτάκης.

Σημείωσε:

«Η σύμβαση στην επιχείρηση Παπαστράτος προβλέπει ότι, εφόσον η επιχείρηση πάρει άδεια συνεχούς λειτουργίας και εφόσον εισαχθεί στην παραγωγή ένα νέο προϊόν, εργαζόμενοι και εργοδότης θα συμφωνήσουν την οργάνωση του χρόνου εργασίας σε βάρδιες και δεν προβλέπει επταήμερη εργασία. Οι εργαζόμενοι, δηλαδή και με επταήμερη λειτουργία, θα εξακολουθούν να δουλεύουν με βάση, όσα προβλέπει η εργατική νομοθεσία και σε καμία περίπτωση επταήμερο. Για την ιστορία, η επιχείρηση, αυτήν τη στιγμή, δουλεύει Δευτέρα έως Παρασκευή, με οκτάωρη εργασία».

Πρόσθεσε:

«Επιχειρήσεις συνεχούς λειτουργίας υπήρχαν και θα υπάρχουν. Εργαζόμενοι συνεχούς και εξοντωτικής εργασίας υπάρχουν μόνο στα σχέδια του κ. Μητσοτάκη. Εκεί όπου, επίσης, οι Συλλογικές Συμβάσεις είναι ιδεοληψίες και αγκυλώσεις, το 8ωρο ξεπερασμένο, τα κοινωνικά επιδόματα πελατειακές παροχές εξαγοράς, εκεί όπου το δώρο Χριστουγέννων και η 13η σύνταξη δεν πρέπει να υπάρχουν. Το “αύριο” που υπόσχεται ο κ. Μητσοτάκης, είναι κυριολεκτικά επιστροφή στο πιο σκληρό και εκμεταλλευτικό χθες για τους εργαζόμενους» σημειώνει το υπουργείο Εργασίας.

Νέα επίθεση Μητσοτάκη: Καμία αξιοπιστία Τσίπρα, δίνει ξεδιάντροπα ένα επίδομα (video)

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: