Φεστιβάλ Νέων Δημιουργών στην Πειραματική Σκηνή του Εθνικού Θεάτρου

Φωτογραφία ΑΠΕ-ΜΠΕ




H Πειραματική Σκηνή του Εθνικού Θεάτρου, πιστή στο ανοιξιάτικο ραντεβού της με νέες ομάδες και καλλιτέχνες της πόλης, διευρύνει και συμπληρώνει τον θεματικό άξονα του ρεπερτορίου της, εστιάζοντας στην πόλη της Αθήνας και τις αλλαγές που συντελούνται, με την ελπίδα να συμβάλλει στην αναζήτηση του σύγχρονου ρόλου της.

«Το περιβάλλον της Αθήνας, η ιστορία και η κοινωνική της δομή, δεν είναι σημεία στατικά σαν σκηνικό ηθογραφίας, αλλά μεταβάλλονται καθημερινά, και νοηματοδοτούν εκ νέου τις ανθρώπινες σχέσεις. Η λογοτεχνία, η ποίηση και το θέατρο αναδημιουργούν φαντασιακά την Αθήνα, την πόλη που ζούμε, αλλά η φαντασιακή καλλιτεχνική αναδημιουργία δεν είναι άμοιρη της πραγματικής ζωής: Αντλεί τα θέματά της από τις συγκρούσεις του παρόντος, ανατρέχει σε ένα εξωραϊσμένο παρελθόν, και προσβλέπει -όχι πάντα- σε ένα ελπιδοφόρο και πιο φιλικό αύριο», αναφέρει το Εθνικό Θέατρο για το Φεστιβάλ Νέων Δημιουργών με τίτλο «ΑΘΗΝΑ: #love_it #leave_it #share_it» που θα πραγματοποιηθεί από 22 Μαΐου έως 02 Ιουνίου στην Πειραματική Σκηνή.

Οι καλλιτέχνες και οι ομάδες που προσκλήθηκαν να συμμετάσχουν στο Φεστιβάλ Νέων Δημιουργών, Ηλίας Αδάμ, ValSia (Βαλέρια Δημητριάδου & Αθανασία Κουρκάκη), Ομάδα «Θέρος» (Ηλέκτρα Ελληνικιώτη), Δημήτρης Μπαμπίλης, Γιάννης Παναγόπουλος και Παντελής Φλατσούσης, αναρωτιούνται: «Είναι η Αθήνα η πόλη που αγαπάμε ή μια πόλη που φοβόμαστε; Η πόλη που αποδέχεται ή που αποστρέφεται το “διαφορετικό”; Η πόλη που ευνοεί με ίσες ευκαιρίες ή μια πόλη οχυρωμένων θυλάκων; Άραγε μπορούμε να ελπίζουμε στη φιλική εξέλιξη της φυσιογνωμίας της;».

Αναλυτικά οι παραστάσεις του Φεστιβάλ

– «Το μικρό σπίτι στην Αθήνα»

22 Μαΐου στις 22:00

Στο ισόγειο του Θεάτρου Rex

Οι ValSia, ως μορφές παρελθοντικές, ως άυλες φιγούρες της ‘Αγριας Δύσης έρχονται στο σήμερα και παρουσιάζουν «Το μικρό σπίτι στην Αθήνα». Ένας διάλογος μουσικής και εικόνας. Μουσικές συνθέσεις και διασκευές με θέμα τον έρωτα και τη φιλοδοξία συνδιαλέγονται συναυλιακά με το ερώτημα: «Ζωή στην επαρχία με τον απόλυτο έρωτα ή μοναχική αλλά επιτυχημένη ζωή στην Αθήνα;». Με μέσο τη μουσική, την ποίηση και την εικόνα, φέρνουν στην επιφάνεια το εφήμερο και το περαστικό της πόλης, αναζητώντας την πραγματική επικοινωνία και την ουσιαστική εκτίμηση του παρόντος.

– «Μπλε υγρό ή Ο ουρανός δε φαίνεται καλά από τη Σόλωνος»

(βασισμένο στη συλλογή διηγημάτων Μπλε υγρό της Βίβιαν Στεργίου)

Ημέρες και ώρες παραστάσεων: Πέμπτη 23 Μαΐου στις 18:30, Παρασκευή 24 Μαΐου στις 21:00,Σάββατο 25 Μαΐου στις 18:30,Κυριακή 26 Μαΐου στις 21:00.

Στην Πειραματική Σκηνή

Ιστορίες ανθρώπων. Μικρά ήσυχα όνειρα. Και γύρω τους η Αθήνα. Μία Αθήνα που τους παγιδεύει στο φως της. Σε αυτό το φως που λούζει όσα περνούν. Και η ζωή προχωράει, κι αυτό δεν είναι παρηγοριά αλλά αλήθεια καλυμμένη με κλισέ. Κάνει κύκλους, μετά χάνεται και δημιουργείται πάλι, κάνει ξανά κύκλους, μετά χάνεται και δημιουργείται πάλι. Σκηνοθεσία: Γιάννης Παναγόπουλος. Ερμηνεύουν: Μικές Γλύκας, Δήμος Κλιμενώφ, ‘Αρτεμις Μάνου, Χρήστος Σταθούσης, Νατάσα Σφενδυλάκη, ‘Αλκηστις Χριστοπούλου, Βλάσσης Χρυσικόπουλος.

– «ΚΕΦΑΛΑΙΟ: Αθήνα | ATHENS: Capital»

Ημέρες και ώρες παραστάσεων: Πέμπτη 23 Μαΐου στις 21:00, Παρασκευή 24 Μαΐου στις 18:30, Σάββατο 25 Μαΐου στις 21:00, Κυριακή 26 Μαΐου στις 18:30.

Στην Πειραματική Σκηνή

Ένα μικτό σύνολο, ηθοποιών και ειδικών της πόλης (κάτοικοι, επισκέπτες, μελετητές), αφηγούνται επί σκηνής τις διαδικασίες μετασχηματισμού του αστικού τοπίου, την πολλαπλότητα των διεργασιών που διαμορφώνουν αυτήν την κατασκευή με το περίφημο όνομα: Αθήνα. Σκοπός της παράστασης είναι να εμφανίσει τους μηχανισμούς, τη γενεαλογία και τις επενέργειες αυτής της κατασκευής. Να τους τεκμηριώσει και να τους αναδείξει. Να μας συμφιλιώσει εν τέλει, με την παραδοχή ότι «η πόλη δεν μας ανήκει». Σκηνοθεσία: Δημήτρης Μπαμπίλης. Ερμηνεύουν: Γιώργος Κριθάρας, Δήμητρα Λούπη, ΒάλιαΠαπαχρήστου, Αντώνης Τσίλλερ, AdrianFrieling.

– «ΑΘΗΝΑ 4 EVER»

Τετάρτη 29 Μαΐου έως Κυριακή 2 Ιουνίου στις 21:00

Παλαιά αποθήκη χάρτου, Χρυσοσπηλιωτίσσης 3

Επί σκηνής, ένας περφόρμερ δίνει μια διάλεξη επιχειρώντας να ανιχνεύσει τον τρόπο με τον οποίο οι Αθηναίες και οι Αθηναίοι βιώνουν την πόλη τους αλλά και τους φόβους, τις επιθυμίες, τις ελπίδες, τις ματαιώσεις και τα όνειρά τους. Υλικό του οι προσωπικές του εμπειρίες, οι βιντεοσκοπημένες συνεντεύξεις κατοίκων από διαφορετικές γειτονιές της Αθήνας, αλλά και το ίδιο το κοινό. Σκοπός αυτής της ιδιόμορφης επί σκηνής δημοσκόπησης, λίγες ημέρες μετά τις δημοτικές εκλογές, είναι να φέρει στο φως τον τρόπο που οι κάτοικοι της Αθήνας βλέπουν την ζωή τους σ’ αυτήν αλλά και να προβληματίσει σχετικά με την εικόνα που αυτοί διαμορφώνουν για την πόλη και τις σχέσεις που συγκροτούνται εντός της. Σκηνοθεσία: Παντελής Φλατσούσης. Ερμηνεύει:Ευθύμης Θέου.

– «Να τελειώνουμε με τον Εντύ Μπελγκέλ- vol. Athens» του Έντουαρ Λουί

Ημέρες και ώρες παραστάσεων: Πέμπτη 30 Μαΐου στις 19:00, Παρασκευή 31 Μαΐου στις 21:00, Σάββατο 1 Ιουνίου στις 19:00, Κυριακή 2 Ιουνίου στις 21:00.

Στην Πειραματική Σκηνή

‘Αλλοτε χρησιμοποιώντας ως αφηγηματικό τρόπο την ωμή και ντοκιμαντερίστικη απεικόνιση της βάρβαρης κουλτούρας του χωριού και άλλοτε καταφεύγοντας στη σουρεαλιστική παραδοξότητα, η παράσταση «Να τελειώνουμε με τον Εντύ Μπελγκέλ vol. Athens» επιχειρεί να χτίσει γέφυρες επικοινωνίας ανάμεσα στο προσωπικό και στο πολιτικό.

Μετάφραση: Μιχάλης Αρβανίτης . Σκηνοθεσία: Ηλίας Αδάμ. Ερμηνεύουν:Τζέο Πακίτσας, Σοφία Πριόβολου.

– «Καλλιόπη: ο δρόμος των τεράτων»

Ημέρες και ώρες παραστάσεων: Πέμπτη 30 Μαΐου στις 21:00,Παρασκευή 31 Μαΐου στις 19:00, Σάββατο 1 Ιουνίου στις 21:00, Κυριακή 2 Ιουνίου στις 19:00.

Στην Πειραματική Σκηνή

Υπάρχει ένας δρόμος στην Αθήνα που όταν πέφτεις για ύπνο, σε ονειρεύεται. Μόλις αποκοιμηθείς, σε βλέπει να αποβιβάζεσαι στον πρώτο σταθμό του τρένου. Ή στον δεύτερο- εξαρτάται από πού θες να τον πιάσεις. Έπειτα προσπερνάς τα καταστήματα και τις επιχειρήσεις του χωρίς να αντιληφθείς ότι κρύβουν μέσα βωμούς και τόπους προσευχής. (Ο δρόμος χαμογελάει κι εσύ αλλάζεις πλευρό.) Διασταυρώνεσαι με άγνωστους περαστικούς και συνειδητοποιείς ξαφνιασμένος ότι ξέρεις το όνομά τους, την καταγωγή τους, τη μέρα που πέθαναν και το ύψος αυτού που αγάπησαν παράφορα.

Σύλληψη ιδέας – Σκηνοθεσία – Φωτισμοί : Ηλέκτρα Ελληνικιώτη (Εταιρία Θεάτρου «Θέρος»). Ερμηνεύουν: Γιώργος Βουρδαμής, Κάτια Γκουλιώνη, Ιώκο Ιωάννης Κοτίδης, Μαρία Μαμούρη.

*Οι θεατές θα μπορούν να προμηθευτούν τρία δωρεάν δελτία εισόδου για κάθε παράσταση από τα ταμεία του θεάτρου REX, Πανεπιστημίου 48. Τα δελτία θα διατίθενται μόνο για τις παραστάσεις της εκάστοτε μέρας. Θα τηρηθεί αυστηρά σειρά προτεραιότητας.

ΑΠΕ-MΠΕ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: