Fake News & Εκκλησία: Διήμερο συνέδριο στην Θεσσαλονίκη, υπό την αιγίδα του Βαρθολομαίου

Επιφανείς πανεπιστημιακοί, δημοσιογράφοι, πολιτικοί και κληρικοί θα επιχειρήσουν να δώσουν απαντήσεις στα ερωτήματα προσεγγίζοντας το φαινόμενο από όλες τις πλευρές του. Πηγή φωτογραφίας: http://aenaos.org




Υπό την αιγίδα του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου και του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου, διοργανώνεται στη Θεσσαλονίκη διήμερο συνέδριο, 13-14 Μαΐου, υπό τον τίτλο «Fake News & Εκκλησία: Όταν η αλήθεια δοκιμάζεται στον φυσικό της χώρο», κατόπιν πρωτοβουλίας του Οργανισμού Ανάδειξης Ελληνικού και Ορθόδοξου Πολιτισμού «ΑΕΝΑΟΣ» και με τη συμμετοχή των τμημάτων Θεολογίας και Δημοσιογραφίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

  • «Ήταν μια ιδέα που γεννήθηκε μετά τη διαπίστωση πως τα fake news έχουν αρχίσει να λαμβάνουν διαστάσεις επιδημίας και στον χώρο της Εκκλησίας ή, για την ακρίβεια, στον ευρύτερο χώρο της πίστης και της θρησκείας», δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Ανδρέας Λουδάρος, δημοσιογράφος-διευθύνων σύμβουλος του Οργανισμού Ανάδειξης Ελληνικού και Ορθόδοξου Πολιτισμού.

Εν συνεχεία, τονίζει ότι «πρόκειται για έναν εξαιρετικά ευαίσθητο χώρο, στον οποίο ο καθένας όταν προσέρχεται νιώθει ασφαλής. Η Εκκλησία είναι το τελευταίο μέρος στο οποίο θα περίμενε κάποιος να βρει την αλήθεια παραποιημένη. Για τους πιστούς, μάλιστα, αποτελεί τον φυσικό χώρο της αλήθειας. Όταν, λοιπόν, στις μέρες μας βλέπουμε πως η αλήθεια δεν είναι ασφαλής ούτε στο ‘’φυσικό περιβάλλον” της, οφείλουμε να το αναδείξουμε».

  • Επιπρόσθετα και αναφορικά με τη συμμετοχή των Τμημάτων Θεολογίας και Δημοσιογραφίας του ΑΠΘ, ο κ. Λουδάρος τονίζει ότι «Ήταν μεγάλη η χαρά μας όταν οι πρόεδροι των τμημάτων Θεολογίας και Δημοσιογραφίας του ΑΠΘ δέχθηκαν άμεσα και με ιδιαίτερη ζέση την πρότασή μας να συνδιοργανώσουμε το συνέδριο, κατανοώντας την πολυπλοκότητα του θέματος. Ακόμη μεγαλύτερη, βέβαια, χαρά και τιμή νιώσαμε όταν τόσο ο Οικουμενικός Πατριάρχης όσο και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δέχθηκαν να θέσουν από κοινού το συνέδριό μας υπό την αιγίδα τους. Είναι τεράστια τιμή για εμάς, αλλά και απόδειξη πως τόσο η Πολιτεία όσο και η Εκκλησία στο ανώτατο επίπεδό τους έχουν κατανοήσει τη δυναμική που αναπτύσσεται γύρω από το συγκεκριμένο θέμα».

«Είναι σημαντικό να κατανοήσουμε πως ο κόσμος που θρησκεύει και λαμβάνει σημαντικές αποφάσεις για τη ζωή του με βάση τις θρησκευτικές πεποιθήσεις του δεν είναι απλά ‘’ενορίτες”. Είναι πολίτες, ψηφοφόροι, εργαζόμενοι, γονείς, μέλη της κοινωνίας από όλα τα στρώματα της. Ε, όταν η αλήθεια στην οποία πιστεύουν διαστρεβλώνεται, τότε επηρεάζεται ολόκληρη η κοινωνία μας», αναφέρει επιπλέον ο κ. Λουδάρος.

Αξιοσημείωτο είναι ότι για πρώτη φορά στα ελληνικά αλλά και τα διεθνή δημοσιογραφικά και πανεπιστημιακά χρονικά προσεγγίζεται και αναλύεται ένα από τα σημαντικότερα φαινόμενα της εποχής μας, τα fake news στον χώρο της θρησκείας και οι επιπτώσεις τους στην κοινωνία, την πολιτική, ακόμη και τις διακρατικές σχέσεις.

  • Τι συμβαίνει όταν η αλήθεια δοκιμάζεται σε έναν χώρο που θεωρείται το κατεξοχήν καταφύγιό της; Ποιες είναι οι συνέπειες όταν το ψεύδος υποδύεται την αλήθεια, όταν η αλήθεια χρησιμοποιείται διαστρεβλωμένη ή και κατασκευασμένη, προκειμένου να αποτελέσει μέσο χειραγώγησης των μελών της Εκκλησίας οι οποίοι είναι ταυτόχρονα ψηφοφόροι; Επηρεάζεται και πόσο, εν τέλει, η Δημοκρατία σε μια χώρα, όταν τα θρησκευτικά πιστεύω των πολιτών της αλλοιώνονται;

Επιφανείς πανεπιστημιακοί, δημοσιογράφοι, πολιτικοί και κληρικοί θα επιχειρήσουν να δώσουν απαντήσεις στα παραπάνω, αλλά και σε ακόμη περισσότερα ερωτήματα προσεγγίζοντας το φαινόμενο από όλες τις πλευρές του.

Το συνέδριο θα λάβει χώρα στην Αίθουσα Τελετών της Παλαιάς Φιλοσοφικής Σχολής του ΑΠΘ.

Για περισσότερες πληροφορίες, όποιος ενδιαφέρεται μπορεί να επικοινωνήσει απευθείας με το γραφείο Τύπου του Οργανισμού Ανάδειξης Ελληνικού και Ορθόδοξου Πολιτισμού «ΑΕΝΑΟΣ» στο [email protected]

03/05/2019 09:32
ΑΠΕ-ΜΠΕ Ελένη Μαχαίρα
Αθήνα, Ελλάδα

Στο αυτόφωρο τα έξι μέλη του “μπουλουκιού” για τον θάνατο του 53χρονου στην Καλαμάτα

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: