Επίθεση του Ισραήλ εναντίον της Τουρκίας για τις απειλές της εναντίον της κυπριακής ΑΟΖ

File Photo: Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου. Πηγή φωτογραφίας: Πρωθυπουργός Ισραήλ




Προχωρημένη δήλωση υποστήριξης της Κύπρου έκανε το βράδυ της Κυριακής ο πρεσβευτής του Ισραήλ στη Λευκωσία Σάμμυ Ρεβέλ, ο οποίος εξέφρασε την αμέριστη υποστήριξη του Εβραϊκου Κράτους στην Κυπριακή Δημοκρατία και στον κυπριακό λαό.

Σύμφωνα με την ανάρτηση του Ισραηλινού πρέσβη στο Twitter:

  • “Το Ισραήλ παρακολουθεί με με σοβαρότατη ανησυχία τα πρόσφατα βήματα που έκανε η Τουρκία στην ΑΟΖ της Κυπρου, στα ανοιχτά της δυτικής ακτής της. Το Ισραήλ επανέλαβε την πλήρη υποστήριξή του και την αλληλεγγύη του προς την άσκηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κύπρου στην ΑΟΖ της και εκφράζει την αντίθεσή του σε κάθε προσπάθεια παραβίασης αυτών των δικαιωμάτων”.

Η δήλωση θεωρείται απόλυτα ικανοποοιητική, καθώς στηρίζει πλήρως της θέσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας και καταδικάζει τις επιθετικές πράξεις της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ.

Πηγή στη Λευκωσία είπε στην ιστοσελίδα μας ότι “η κάθε λέξη που χρησιμοποίησε ο κ. Ρεβέλ έχει τη σημασία της”, ιδιαίτερα αυτή την περίοδο κατά την οποία και το ίδιο το Ισραήλ δέχεται επίθεση, η οποία σύμφωνα με όλες ις πληροφορίες εκπορεύεται από την Άγκυρα. Όπως είναι γνωστό ο Ταγίπ Ερντογάν ελέγχει πλήρως την ηγεσία της Χαμάς.

Εξάλλου, η αμερικανική πρεσβεία στη Λευκωσία επανέλαβε τη πάγια θέση της για το θέμα της κυπριακής ΑΟΖ, η οποία επίσης είναι υποστηρικτική των θέσεων της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Εκπρόσωπος της πρεσβείας της Αμερικής δήλωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες αποθαρρύνουν κάθε ενέργεια ή ρητορική που αυξάνει τις εντάσεις στην περιοχή, αναφέρει σημερινή δήλωση Εκπροσώπου της Πρεσβείας των ΗΠΑ στην Κύπρο .

Στην ανακοίνωση προστίθεται ότι σύμφωνα με τη μακρόχρονη πολιτική τους, οι Ηνωμένες Πολιτείες αναγνωρίζουν το δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας να αναπτύξει τους πόρους της στην Αποκλειστική της Οικονομική Ζώνη και πιστεύουν ότι οι πόροι πετρελαίου και φυσικού αερίου του νησιού θα πρέπει να κατανεμηθούν ακριβοδίκαια μεταξύ των δύο κοινοτήτων στο πλαίσιο μιας συνολικής διευθέτησης.

Ο Αμερικανός εκπρόσωπος ανέφερε ότι “μια δίκαιη και διαρκής διευθέτηση του Κυπριακού προβλήματος θα διευκόλυνε σε μεγάλο βαθμό την ανάπτυξη των πόρων και θα βοηθούσε να διασφαλιστεί ότι θα επωφεληθούν όλοι οι Κύπριοι”.

Στην ουσία οι Αμερικανοί τονίζουν πως χωρίς τη λύση του Κυπριακού οι Τουρκοκύπριοι δεν μπορούν να περιμένουν οφέλη από το φυσικό αέριο της Κύπρου.

Ανοικτό το ενδεχόμενο εντάλματος σύλληψης για τον Πορθητή: Όχι συνομιλίες με πολεμικά πλοία

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: