Austrian Chancellor Sebastian Kurz (L) arrives for a meeting with Austrian President Alexander Van der Bellen at the Presidential office in Vienna, Austria, 20 May 2019. The meeting comes in the aftermath of Austrian Vice Chancellor and FPOe party leader Strache who on 18 May 2019 stepped down from his post, as he was caught in a corruption allegations scandal. German magazine ‘Der Spiegel’ and newspaper ‘Sueddeutsche Zeitung’ published on 17 May 2019 a secretly recorded video which appeared to show Strache in Ibiza, Spain, in July 2017, meeting an alleged niece of a unknown Russian oligarch who wanted to invest large sums of money in Austria. In return for election campaign donations, Strache is alleged to have promised public contracts in the event of his party joining the government. EPA, CHRISTIAN BRUNA




Την πρόταση του προς τον Αυστριακό ομοσπονδιακό πρόεδρο Αλεξάντερ Βαν ντερ Μπέλεν για αποπομπή από την αυστριακή κυβέρνηση, του υπουργού Εσωτερικών Χέρμπερτ Κικλ, του συγκυβερνώντος ακροδεξιού εθνικιστικού Κόμματος των Ελευθέρων και την ενδεχόμενη αντικατάσταση, με τεχνοκράτες, και των υπόλοιπων μελών της κυβέρνησης που προέρχονται από τους Ελευθέρους, ανακοίνωσε απόψε στη Βιέννη ο καγκελάριος και αρχηγός του Λαϊκού Κόμματος Σεμπάστιαν Κουρτς.

  • Στην αντικατάσταση αυτών των υπουργών, ενόψει των πρόωρων βουλευτικών εκλογών στις αρχές Σεπτεμβρίου, ο καγκελάριος Κουρτς αναγκάζεται προφανώς να προχωρήσει, καθώς οι ίδιοι έχουν προαναγγείλει την συλλογική παραίτησή τους σε περίπτωση απομάκρυνσης από την κυβέρνηση του Χέρμπερτ Κικλ, ο οποίος θεωρείται και ως το πλέον σκληροπυρηνικό στέλεχος των Ελευθέρων.

Πρόκειται για την τελευταία εξέλιξη στην “υπόθεση Ίμπιζα”, του διαβόητου βίντεο του πρωτοφανούς σκανδάλου πολιτικής συναλλαγής και διαφθοράς που συγκλονίζει την Αυστρία από την περασμένη Παρασκευή.

Η υπόθεση έχει προκαλέσει πρωτοφανή κυβερνητική κρίση, έχοντας οδηγήσει το περασμένο Σάββατο στην παραίτηση των άμεσα εμπλεκομένων στο σκάνδαλο, του αντικαγκελάριου της κυβέρνησης και αρχηγού των Ελευθέρων Χάιντς-Κρίστιαν Στράχε και του αρχηγού της κοινοβουλευτικής ομάδας τους, Γιόχαν Γκουντένους.

  • Η αποπομπή του υπουργού Εσωτερικών Χέρμπερτ Κικλ είχε κριθεί αναγκαία από την αρχή, καθώς θα ήταν αδιανόητο ο ίδιος να διεξάγει τις ανακρίσεις για υπόθεση στην οποία είχε, τουλάχιστον έμμεση εμπλοκή, καθώς διατελούσε γενικός γραμματέας του Κόμματος των Ελευθέρων την εποχή του σκανδάλου.

Στο διαβόητο βίντεο, διάρκειας πολλών ωρών, που είχαν αποκαλύψει το βράδυ της Παρασκευής το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel και η γερμανική εφημερίδα Sueddeutsche Zeitung, ο Χάιντς-Κρίστιαν Στράχε υποσχόταν καθαρά σε υποτιθέμενη Ρωσίδα επιχειρηματία δημόσιες συμβάσεις πριν από τις αυστριακές βουλευτικές εκλογές του Οκτωβρίου 2017, με αντάλλαγμα την με διαφόρους τρόπους προεκλογική στήριξή της στο Κόμμα των Ελευθέρων.

  • Στο μεταξύ, κριτική προκαλούν οι επανειλημμένες αναφορές του Αυστριακού καγκελάριου Σεμπάστιαν Κουρτς, μετά το ξέσπασμα της κυβερνητικής κρίσης στην Αυστρία, ότι πίσω από το σκανδαλώδες “βίντεο της Ίμπιζα” το οποίο την προκάλεσε, βρίσκεται ο Ισραηλινός σύμβουλος επικοινωνίας Ταλ Ζίλμπερνσταϊν, ο οποίος είχε συμβάλει στον προεκλογικό αγώνα των Αυστριακών Σοσιαλδημοκρατών το 2017.

Το γεγονός καταγγέλλει σε σημερινές δηλώσεις του στη δημόσια Αυστριακή Ραδιοτηλεόραση, ο ισραηλινής καταγωγής Αυστριακός ιστορικός και συγγραφέας Ντορόν Ραμπινοβίτσι, κατηγορώντας τον Σεμπάστιαν Κουρτς για “τελείως ανεύθυνο παιχνίδι με αντισημιτικά στερεότυπα”.

  • Ο Ραμπινοβίτσι, ο οποίος έχει επανειλημμένα ασχοληθεί επιστημονικά και λογοτεχνικά με την στάση της Αυστρίας απέναντι στο παρελθόν της, επισήμανε στις δηλώσεις του ότι δεν είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει κάτι τέτοιο με τον Κουρτς, καθώς, ήδη στο τέλος του προεκλογικού αγώνα, ο νυν καγκελάριος είχε χαρακτηρίσει τις βουλευτικές εκλογές του Οκτωβρίου 2017 “δημοψήφισμα ως προς το εάν θέλουμε στην Αυστρία τέτοιους σαν τον Ζίλμπερνσταϊν”.

Τον ίδιο τον ιστορικό και συγγραφέα εξοργίζει, όπως σημείωσε, ότι, ενώ είναι τελείως άγνωστη η προέλευση του βίντεο, ο Σεμπάστιαν Κουρτς σε δηλώσεις του, για παράδειγμα στη γερμανική εφημερίδα Bild ή στην αυστριακή Kurier, σημειώνει ότι μπορεί κάλλιστα να φανταστεί πως πίσω από αυτό βρίσκεται ο Ζίλμπερνσταϊν, γεγονός που, σύμφωνα με τον Ραμπινοβίτσι, μπορεί να προκαλέσει όλους τους δυνατούς συνειρμούς.

  • Σύμφωνα με τον ίδιο, ο Σεμπάστιαν Κουρτς δεν συμπεριφέρεται ως ηγέτης, και αντί να λέει ότι σε αυτή την κρίση θα προσπαθήσει να ενώσει όλους τους δημοκράτες, δεν κάνει καμία διάκριση ανάμεσα στο “σκάνδαλο της Ίμπιζα” και σε άλλα γεγονότα. “Ο μόνος ο οποίος συμπεριφέρεται ως ηγέτης είναι ο Αυστριακός ομοσπονδιακός πρόεδρος Αλεξάντερ Βαν ντερ Μπέλεν”, τόνισε ο Ραμπινοβίτσι.

Νωρίτερα, σε λακωνικό του σχόλιο, μετά την συνεδρίαση των ανώτατων οργάνων του κόμματός του, ο Αυστριακός καγκελάριος και αρχηγός του συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος Σεμπάστιαν Κουρτς, ανέφερε ότι “υπάρχει 100% στήριξη της πορείας μου”, ενώ δεν έκανε καμιά δήλωση μετά το πέρας της συνάντησης που είχε νωρίς το απόγευμα στο προεδρικό μέγαρο με τον ομοσπονδιακό πρόεδρο Αλεξάντερ βαν ντερ Μπέλεν.

  • Το σχόλιο έγινε στο πλαίσιο της πολυαναμενόμενης δήλωσής του ως προς τα επόμενα βήματά του σε σχέση με το τεραστίων διαστάσεων πολιτικο-ηθικό σκάνδαλο του παραιτηθέντα το Σάββατο κυβερνητικού εταίρου του και αντικαγκελάριου Χάιντς-Κρίστιαν Στράχε του συγκυβερνώντος ακροδεξιού εθνικιστικού Κόμματος των Ελευθέρων.

Ο Κουρτς, στη συνέντευξη Τύπου, στην οποία δεν επιτράπηκαν ερωτήσεις, τόνισε πως στόχος του Λαϊκού Κόμματός του είναι η συνέχιση της έως τώρα πορείας του, ενώ ο ίδιος επιδόθηκε στο να εκθειάζει το κυβερνητικό του έργο, επικεντρώνοντας στο ιδιαίτερα προσφιλές του θέμα, τον “αγώνα κατά της παράνομης μετανάστευσης”.

  • Δεν έκανε την παραμικρή αναφορά στα σχέδια του για το αν θα συνεχιστεί και πώς ή αν θα διαλυθεί οριστικά ο συνασπισμός του με το κόμμα του Στράχε μέχρι τις πρόωρες βουλευτικές εκλογές τον ερχόμενο Σεπτέμβριο, αναφέροντας μόνο ότι “χρειαζόμαστε σταθερές συνθήκες στην Αυστρία”.

Προχώρησε ωστόσο σε προεκλογική προτροπή, ενόψει των επικείμενων Ευρωεκλογών, να εμποδιστεί, όπως είπε, τόσο η επιδιωκόμενη από τους Σοσιαλδημοκράτες “προοδευτική πλειοψηφία” στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με δυνάμεις έως και τους Κομμουνιστές, όσο και μία δεξιά στροφή, ενώ θα πρέπει να ενισχυθεί ως δύναμη του Κέντρου, το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα.

Ο Σεμπάστιαν Κουρτς σημείωσε ότι είναι σύμφωνος με τον Αυστριακό ομοσπονδιακό πρόεδρο Αλεξάντερ Βαν ντερ Μπέλεν ότι θα πρέπει να υπάρξει πλήρης διαλεύκανση των υποψιών σε σχέση με το “βίντεο της Ίμπιζα”, στο οποίο εμπλέκεται ο Στράχε και το κόμμα του.

  • Σύμφωνα με τον ίδιο, “το βίντεο και η αντίδραση από το Κόμμα των Ελευθέρων έχει συγκλονίσει πολύ όλους μαζί, δείχνοντας ότι εκεί υπάρχει μία, κατά την άποψή μας, λανθασμένη πρόσβαση στην πολιτική”, και όλα αυτά, όπως πρόσθεσε, προκάλεσαν το τέλος του συνασπισμού, κατέστρεψαν το κυβερνητικό έργο και ζημίωσαν το κύρος της Αυστρίας στο εξωτερικό.

Υπενθυμίζεται πως το τέλος της πολιτικής σταδιοδρομίας του αντικαγκελάριου και αρχηγού των Ελευθέρων Χάιντς-Κρίστιαν Στράχε έρχεται ως συνέπεια του “σκανδαλώδους βίντεο πρωτοφανούς πολιτικής συναλλαγής”, που είχαν δημοσιοποιήσει το βράδυ της περασμένη Παρασκευής το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel και η γερμανική εφημερίδα Sueddeutsche Zeitung.

Στο βίντεο, ο Στράχε εμφανίζεται καθαρά να υπόσχεται σε υποτιθέμενη ρωσίδα επιχειρηματία συμβόλαια με το αυστριακό δημόσιο λίγους μήνες πριν από τις αυστριακές βουλευτικές εκλογές του Οκτωβρίου του 2017, με αντάλλαγμα την προεκλογική στήριξή της απέναντι στο ακροδεξιό εθνικιστικό Κόμμα των Ελευθέρων.

  • Στη μακροσκελή δήλωση παραίτησής του το Σάββατο, ο Στράχε χρησιμοποίησε μία σειρά δικαιολογιών και επιχειρημάτων για να “εξηγήσει” την “καταστροφική” εικόνα που εμφανίζει στο επίμαχο βίντεο, εκτοξεύοντας κατηγορίες προς διάφορες κατευθύνσεις. Χρησιμοποίησε βαρύτατους χαρακτηρισμούς, έκανε λόγο για διαρκή εκστρατεία λάσπης εναντίον του, για συνωμοσίες κατά του κόμματός του, για ανάμιξη μυστικών υπηρεσιών, για παραβίαση νόμων και παράνομη λήψη του βίντεο από μία καθαρά ιδιωτική συνάντησή του στην Ίμπιζα, ενώ παραδέχθηκε πως στη σχεδόν επτάωρη συνομιλία με την υποτιθέμενη επιχειρηματία, ανεψιά Ρώσου ολιγάρχη, τελούσε υπό την επήρεια αλκοόλ.

Παραδέχθηκε ακόμη πως η στάση του υπήρξε ανόητη, ανεύθυνη και λανθασμένη, αλλά έκανε και διεξοδική αναδρομή στην “συνεπή” και υπεύθυνη σταδιοδρομία του ως αρχηγού των Ελευθέρων, εδώ και 14 χρόνια, εκθειάζοντας την συμβολή του κόμματός του στο κυβερνητικό έργο εδώ και σχεδόν ενάμιση χρόνο.

Με πληροφορίες το ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαψεύδει το Κρεμλίνο ανάμειξη στο σκάνδαλο Στράχε: Άγνοια δηλώνει και ο ολιγάρχης Μακάροφ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: