Ενώπιον παραίτησης ο Κύπριος υπ. Δικαιοσύνης για τους φόνους: Εκκρεμεί συνάντηση με τον ΠτΔ

File Photo: Ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως κ. Ιωνάς Νικολάου απευθύνει χαιρετισμό στην 12η Παγκύπρια Συνδιάσκεψη του Τμήματος Εργαζόμενων Γυναικών ΣΕΚ. ΚΥΠΕ, ΓΤΠ, Σ. Ιωαννίδης




Ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης Ιωνάς Νικολάου εκφράζει αγανάκτηση για το πρωτοφανές έγκλημα με τις στυγερές δολοφονίες και λέει ότι έχει λάβει τις προσωπικές του αποφάσεις, για τις οποίες θα ενημερώσει την Πέμπτη τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, επεξηγώντας του τους λόγους που τον οδήγησαν σε αυτές.

  • Σε γραπτή του δήλωση, ο κ. Νικολάου λέει ότι «παρακολουθώντας τις δηλώσεις με τις οποίες τις τελευταίες ημέρες με καλούν σε παραίτηση, αναλαμβάνοντας με τον τρόπο αυτό τις πολιτικές ευθύνες για τους χειρισμούς από μέρους της Αστυνομίας των καταγγελιών για τα δηλωθέντα ως ελλείποντα πρόσωπα, θέλω να καταστήσω σαφές προς όλους ότι καθ’ όλη την διάρκεια της παρουσίας και συμμετοχής μου στη πολιτική ζωή υπήρξα αυστηρός αναφορικά με τις αρχές που καθορίζουν την ανάληψη πολιτικών ευθυνών, ακόμη και αν δεν συνεπάγεται οποιαδήποτε προσωπική ευθύνη».

Συνεχίζει λέγοντας ότι με συγκλονισμό προς τα θύματα του στυγερού εγκλήματος που έχει αποκαλυφθεί τις τελευταίες μέρες, από την επομένη των γνωστοποιήσεων για πιθανούς ελλιπείς χειρισμούς που έτυχαν από την Αστυνομία οι καταγγελίες για τα ελλείποντα πρόσωπα και παρά το γεγονός ότι πριν την αποκάλυψη του στυγερού εγκλήματος δεν είχε οποιαδήποτε ενημέρωση αναφορικά με τις εν λόγω καταγγελίες και τους χειρισμούς της Αστυνομίας, και με περίσκεψη για το όλο ζήτημα και αγανάκτηση ως προς το πρωτοφανές αυτό έγκλημα «έχω λάβει τις προσωπικές αποφάσεις μου, για τις οποίες ανέμενα να ενημερώσω τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας μετά την επιστροφή του από το εξωτερικό».

  • «Η μη γνωστοποίηση των αποφάσεων μου μέχρι σήμερα οφείλεται στο γεγονός ότι καθηκόντως είχα υποχρέωση να ενημερώσω πρώτα τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Κατά την αυριανή συνάντηση, που έχω ζητήσει και θα έχω με τον Πρόεδρο, θα τον ενημερώσω για τις αποφάσεις μου και θα του επεξηγήσω τους λόγους που με οδήγησαν σε αυτές, παρά το γεγονός ότι ως Υπουργός και ως Υπουργείο δεν έχουμε οποιαδήποτε αρμοδιότητα και ούτε πρέπει να έχουμε τέτοια, αναφορικά με το χειρισμό ερευνών ή ανακρίσεων που διεξάγονται στο πλαίσιο διερεύνησης καταγγελιών» συμπληρώνει.

Ο Υπουργός Δικαιοσύνης λέει τέλος ότι οι ανακρίσεις και διερεύνηση καταγγελιών υπάγονται κατ’ αποκλειστική αρμοδιότητα στις ανακριτικές αρχές που είναι η Αστυνομία, η οποία όποτε κρίνει σκόπιμο και αναγκαίο αποτείνεται στο Γενικό Εισαγγελέα για οδηγίες. Η εκτελεστική εξουσία δεν έχει αρμοδιότητα και ούτε πρέπει να αναμιγνύεται σε αυτές, καταλήγει.

ΚΥΠΕ
01/05/2019 15:45

Θα αναζητηθούν ευθύνες μετά τις έρευνες για την υπόθεση με τις δολοφονίες, λέει ο Προδρόμου

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: