Ένας “ευέλικτος” σοσιαλιστής: Η Ισπανία δείχνει στην Ε.Ε. πώς μπορεί να νικήσει τους λαϊκιστές

File Photo: Spanish Prime Minister and Secretary General of Spanish Socialist Workers’ Party (PSOE), Pedro Sanchez (C), and his wife Begona Gomez (L) leave after voting during general elections at polling station in the location of Pozuelo de Alarcon, Madrid, Spain, 28 April 2019. EPA, EMILIO NARANJO




Οι δημοσιογράφοι Ben Sills και Charles Penty, γράφουν στο πρακτορείο Bloomberg ότι ο Ισπανός πρωθυπουργός έχει αναστηθεί πολλές φορές στην καριέρα του. Αποπέμφθηκε από την ηγεσία των Σοσιαλιστών, αλλά κατόρθωσε να επανέλθει στην κορυφή.

Τίτλος του κειμένου: Spain’s Comeback King Writes EU Playbook for Populist Battle.

  • Κατέγραψε δύο φορές την χειρότερη εκλογική επίδοση του κόμματός του, κατόπιν όμως κέρδισε απροσδόκητα μια πρόταση μομφής πέρυσι και  έγινε πρωθυπουργός κυβέρνησης με την μεγαλύτερη μειοψηφία στην σύγχρονη ιστορία της χώρας του. Και τώρα, μετά τις εκλογές που υποχρεώθηκε να προκηρύξει μετά την καταψήφιση του προϋπολογισμού, ο 47χρονος κατόρθωσε να ανασχέσει την άνοδο των εθνικιστών που έφερε η αντίδραση εναντίον των Καταλανών αυτονομιστών και έφτασε σε απόσταση αναπνοής από τον σχηματισμό μιας σταθερότερης κυβέρνησης συνασπισμού.

Αν τα καταφέρει, θα προσδώσει ένα κάποιο βαθμό ηρεμίας στην οικονομία, που ταλαιπωρήθηκε από την κρίση και τις δραματικές προσπάθειες των Καταλανών να ανεξαρτητοποιηθούν. Οι απογοητευμένοι ψηφοφόροι είχαν γυρίσει την πλάτη τους στα δύο παραδοσιακά κόμματα και το κενό ήρθαν να καλύψουν διάφορες εκδοχές λαϊκισμού.

Αυτό που κάνει την Ισπανία σημαντική, είναι ότι είναι αφοσιωμένη στην ΕΕ σε καιρούς που πολλοί φλερτάρουν με τον ευρωσκεπτικισμό και το Ηνωμένο Βασίλειο κλυδωνίζεται από την αβεβαιότητα του Brexit.

Η νίκη του Sanchez θα είναι ενθαρρυντική για τα παραδοσιακά κόμματα που κατέρχονται στις ευρωεκλογές. Η πορεία του προς την εξασφάλιση μιας δεύτερης θητείας προσφέρει μαθήματα για την αντιμετώπιση των αμφισβητιών και ανάκτησης της πρωτοβουλίας.

Τον Φεβρουάριο, όντας στην εξουσία μόλις επτά μήνες, ο Sanchez εκτίμησε ότι ήρθε η ώρα για ένα προληπτικό κτύπημα, όπως ανέφεραν δύο πηγές που γνωρίζουν το σκεπτικό του. Διαπίστωσε ότι οι δύο κύριοι αντίπαλοί του συναγωνίζονταν επί ίσοις όροις με το Vox, το νέο εθνικιστικό κόμμα της Ισπανίας. Διέβλεψε τον κίνδυνο, αλλά είδε και μια ευκαιρία.

  • Οι προσπάθειες να εγκριθεί ο προϋπολογισμός είχαν αποτύχει, η δυναμική της κυβέρνησής του είχε χαθεί και οι επικριτές του έγραφαν τον πολιτικό του επικήδειο. Όμως ο Sanchez πίστευε ότι ο νέος ηγέτης του Λαϊκού Κόμματος Pablo Casado και ο Albert Rivera των κεντρώων Ciudadanos έκαναν ένα μοιραίο λάθος όταν συνέπραξαν με τον Santiago Abascal του Vox σε μια διαδήλωση κατά της κυβερνητικής πολιτικής για συμφιλίωση με τους Καταλανούς.

Αποδέχθηκε την απαίτηση του Casado για πρόωρες εκλογές και δώδεκα εβδομάδες μετά την εντυπωσιακή διαδήλωση ο φωτογενής Sanchez είναι επικεφαλής της πολυαριθμότερης ομάδας στο κοινοβούλιο, ενώ ο Casado έχασε τις μισές του έδρες.

Ο Sanchez θα χρειαστεί βοήθεια για να κυβερνήσει, όμως η προσπάθεια μάλλον δεν θα ολοκληρωθεί παρά μετά τις ευρωεκλογές. Ο σοσιαλιστής ηγέτης αντέστρεψε τις εναντίον του πιθανότητες συνάπτοντας συμφωνία με τους Βάσκους εθνικιστές, που υποχρέωσε τους Καταλανούς αυτονομιστές να συνταχθούν μαζί του. Ακόμη και τότε όπως, οι περισσότεροι εκτιμούσαν ότι η κυβέρνησή του είναι εξαιρετικά δύναμη, όμως ο Sanchez χρησιμοποίησε την θητεία του για να προετοιμάσει το έδαφος.

Η πρώτη του κίνηση ήταν να διορίσει περισσότερες γυναίκες από άνδρες στο υπουργικό συμβούλιο, πρωτοφανές στην ιστορία της χώρας. Έστρεψε επάνω του τα φώτα της δημοσιότητας από όλο τον κόσμο και έστειλε στους προοδευτικούς ψηφοφόρους ένα μήνυμα  για το είδος της κυβέρνησης που θα σχημάτιζε, αν λάμβανε μια ισχυρότερη εντολή.

Λίγες ημέρες μετά επανέλαβε τον ελιγμό, παρεμβαίνοντας στην διένεξη μεταξύ Γαλλίας και Ιταλίας για το μεταναστευτικό, προσφέροντας λιμάνι σε ένα πλοίο που είχε διασώσει μετανάστες. Ο προϋπολογισμός του δεν είχε πιθανότητες να εγκριθεί, ωστόσο εξακολούθησε να προσπαθεί το φθινόπωρο και τον χειμώνα.

  • Το αποτέλεσμα ήταν ότι τα σχέδιά του να αυξήσει τις δαπάνες και να τερματίσει την λιτότητα γίνονταν πρωτοσέλιδα καθημερινά. Όταν δημοσιεύτηκε το μανιφέστο του Casado, δεν έλαβε ούτε κλάσμα της δημοσιότητας και η καταστροφολογία του για την οικονομία είχε ελάχιστη απήχηση αφού η Ισπανία εξακολουθεί να έχει καλύτερες επιδόσεις από όλη σχεδόν την υπόλοιπη Ευρώπη.

Χωρίς εγκεκριμένο προϋπολογισμό, ο Sanchez είχε τα περιθώρια να προχωρήσει σε κάποιες αυξήσεις δαπανών και τις χρησιμοποίησε για να προσελκύσει ψηφοφόρους από τα αριστερά, που είχαν καταφύγει στους Podemos. Αύξησε τον κατώτατο μισθό, ενίσχυσε τα επιδόματα για τους μεγαλύτερους σε ηλικία εργαζόμενους και ξεκίνησε το μεγαλύτερο πρόγραμμα προσλήψεων στο δημόσιο μετά από μια δεκαετία. Οι καιροί ήταν ώριμοι για να διεκδικήσει έδαφος από τους Podemos, η εκλογική βάση των οποίων έχει συρρικνωθεί.

Το κλειδί της επιτυχίας του Sanchez είναι η ικανότητά του να παρουσιάζεται σαν «ευέλικτος σοσιαλιστής», δήλωσε Antonio Barroso, εκτελεστικός διευθυντής ευρωπαϊκών υποθέσεων της Teneo Intelligence. Αυτή ακριβώς η προσαρμοστικότητα είναι το μυστικό της ικανότητάς του να εκπλήσσει.

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

Είναι η νίκη του Πέδρο Σάντσεθ, ένα μάθημα για την Ευρώπη; Η λαϊκιστική Δεξιά καραδοκεί…

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: