File Photo: Ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος. ΑΠΕ-ΜΠΕ, Αλέξανδρος Μπελτές




Μήνυμα προς την Τουρκία ότι η Ελλάδα και η Κύπρος διαθέτουν και τη βούληση και τη δύναμη να υπερασπιστούν και να επιβάλουν την εφαρμογή του Διεθνούς και του Ευρωπαϊκού Δικαίου στο σύνολό τους, έστειλε ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, κατά τη σημερινή συνάντησή του με αντιπροσωπεία της American Hellenic Educational Progressive Association (AHEPA), στο Προεδρικό Μέγαρο.

Αναφερόμενος στις παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ, ο κ. Παυλόπουλος υπογράμμισε ότι οι ΑΟΖ της Ελλάδας και της Κύπρου συνιστούν «και ΑΟΖ της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

  • Όπως σημείωσε ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας, η Ελλάδα και η Κύπρος δεν είναι μόνες στην προάσπιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων τους, καθώς έχουν την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά της διεθνούς κοινότητας. Σε αυτό το πλαίσιο, ο κ. Παυλόπουλος υπενθύμισε τις δηλώσεις της Ύπατης Εκπροσώπου Φεντερίκα Μογκερίνι, του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Αντόνιο Ταγιάνι, καθώς και του αμερικανικού State Department. «Επίσης, σε ανάλογη δήλωση έχει προβεί ο επικεφαλής του ΝΑΤΟ κ. Στόλτενμπεργκ», σημείωσε ο κ. Παυλόπουλος.

Υπογραμμίζοντας τον υποδειγματικό ρόλο της Ελλάδας ως εταίρου εντός της ΕΕ και ως συμμάχου στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, ο κ. Παυλόπουλος σημείωσε ότι η χώρα αποτελεί έναν πυλώνα σταθερότητας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Η στάση της Ελλάδας προσδιορίζεται από την επιδίωξη των σχέσεων καλής γειτονίας με την Τουρκία και την υποστήριξη της ευρωπαϊκής προοπτικής της, υποστήριξε ο κ. Παυλόπουλος, ωστόσο ξεκαθάρισε ότι «υπάρχουν και σαφείς προϋποθέσεις που πρέπει να τηρούνται, στις οποίες ουδόλως είμαστε διατεθειμένοι να κάνουμε υποχωρήσεις».

  • Παράλληλα, τόνισε εκ νέου ότι η Τουρκία δεσμεύεται από το Δίκαιο της Θάλασσας, παρά τα επιχειρήματά της ότι «δήθεν δεν έχει προσχωρήσει στη Συνθήκη του Montego Bay».

«Τονίζω ότι ανεξάρτητα από το αν έχει κανείς προσχωρήσει ή όχι στη Συνθήκη του Montego Bay, αυτή δεσμεύει όλους. Γιατί, επειδή έχουν προσχωρήσει σε αυτή τη Συνθήκη πάρα πολλά κράτη, κατά τη νομολογία του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης, παράγει αυτό που λέμε στη νομική γλώσσα του Διεθνούς Δικαίου, γενικώς παραδεδεγμένους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου, οι οποίοι δεσμεύουν όλους. Άρα, δεσμεύεται και η Τουρκία».

«Αν αποδεχόμαστε αυτές τις παραβιάσεις του Δικαίου της Θάλασσας, δημιουργούμε ένα εξαιρετικά επικίνδυνο προηγούμενο και για την Ευρωπαϊκή Ένωση και για τη Διεθνή Κοινότητα», κατέληξε ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας.

ΚΥΠΕ
09/05/2019 16:51

Τετ α τετ Τσίπρα-Προέδρου Αναστασιάδη στο περιθώριο της Συνόδου στο Σιμπίου για την ΑΟΖ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: