Έκθεση για τη γεωλογία και τον ορυκτό πλούτο της Κύπρου διοργανώνεται στην Τσεχία

Στις δύο πιο πάνω πολύ σημαντικές εκθέσεις η Κύπρος αντιπροσωπεύεται με μια σειρά αντιπροσωπευτικών πετρωμάτων της οροσειράς του Τροόδους. ΚΥΠΕ




Τα εγκαίνια μιας πολύ σημαντικής περιοδικής έκθεσης για τη «Γεωλογία και τον ορυκτό πλούτο της Κύπρου» τελέστηκαν στις 14 Μαΐου στο Μπρνό (Brno) της Τσεχίας.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Κοινωφελούς, Επιστημονικού και Πολιτιστικού Ιδρύματος «Φώτος Φωτιάδης», η έκθεση, η οποία θα παραμείνει ανοικτή μέχρι τα τέλη Ιουνίου, διοργανώνεται από την Πρεσβεία της Κύπρου στην Πράγα και το Γεωλογικό Τμήμα της Σχολής Επιστημών του Πανεπιστημίου Masaryk της πόλης Μπρνό, της οποίας το Εκθεσιακό Κέντρο συγκαταλέγεται μεταξύ των μεγαλύτερων της Ευρώπης. Η έκθεση αυτή μετά το Μπρνό, θα μεταφερθεί τον Σεπτέμβριο στην πρωτεύουσα της χώρας Πράγα, όπου θα παραμείνει ανοικτή μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου.

  • Στις δύο πιο πάνω πολύ σημαντικές εκθέσεις η Κύπρος αντιπροσωπεύεται με μια σειρά αντιπροσωπευτικών πετρωμάτων της οροσειράς του Τροόδους από τη συλλογή του Κυπριακού Μουσείου Φυσικής Ιστορίας του Κοινωφελούς, Επιστημονικού και Πολιτιστικού Ιδρύματος «Φώτος Φωτιάδης», που εδρεύει στη Λευκωσία.
  • Με τα ίδια πετρώματα η Κύπρος αντιπροσωπεύθηκε και στη Διεθνή Έκθεση «Τα Ορυκτά της Ευρώπης» που πραγματοποιήθηκε στη Βουδαπέστη από τις 3 – 11 Οκτωβρίου 2015. Αυτά τα τριάντα και πλέον δείγματα κυπριακών πετρωμάτων από τις συλλογές του προαναφερθέντος Κυπριακού Μουσείου Φυσικής Ιστορίας, επιλέχθηκαν από το Τμήμα Γεωλογικής Επισκόπησης του Υπουργείου Γεωργίας Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Το Τρόοδος λόγω των μοναδικών πετρωμάτων του, ανέκαθεν προσέλκυε και συνεχίζει να προσελκύει το ενδιαφέρον όχι μόνο μεμονωμένων επιστημόνων και ερευνητών αλλά και σημαντικών ερευνητικών κέντρων και πανεπιστημίων από όλο τον κόσμο, επειδή αποτελεί το μοναδικό πλήρες κομμάτι ωκεάνιου φλοιού που εμφανίζεται στην επιφάνεια της γης ανά το παγκόσμιο, το οποίο σχηματίστηκε στα βάθη ενός παλαιού ωκεανού, αυτού της Νεοτηθύος πριν 92 εκατομμύρια χρόνια περίπου.

  • Το Τρόοδος κάθε χρόνο επισκέπτονται δεκάδες ορυκτολόγοι και άλλοι ερευνητές από διάφορα πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα για να μελετήσουν τα πετρώματα του τα οποία παρουσιάζουν πολύ μεγάλο ενδιαφέρον για την γεωλογία και ορυκτολογία.

Εξ αιτίας της στρωματογραφικής πληρότητας (αποτελείται από πλουτώνια, φλεβικά και ηφαιστειακά καθώς και χημικά ιζήματα), της εύκολης προσβασιμότητας και της καλής διατήρησης των πετρωμάτων του, το Τρόοδος είναι ο καλύτερα μελετημένος ωκεάνιος φλοιός του κόσμου, ο οποίος έχει διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στη θεωρία της διάνοιξης των ωκεανών και της δημιουργίας νέου ωκεάνιου φλοιού. Αυτός είναι και ο σημαντικότερος λόγος που το Τρόοδος προσελκύει κάθε χρόνο μεγάλο αριθμό ειδικών επιστημόνων ερευνητών.

Αξίζει να σημειωθεί ιδιαίτερα ότι η διοργάνωση τόσο των δύο εκθέσεων στη Τσεχία για τη «Γεωλογία και τον ορυκτό πλούτο της Κύπρου» όσο και της Διεθνούς Έκθεσης «Τα Ορυκτά της Ευρώπης» που έγινε το 2015 στην Ουγγαρία, περιλάμβαναν όχι μόνο έκθεση επίλεκτων ορυκτών και πετρωμάτων της Κύπρου, αλλά συνοδεύτηκαν και από ενδιαφέρουσες διαλέξεις από σημαίνοντες καθηγητές πανεπιστημίων και άλλους ειδικούς ερευνητές των δύο χωρών, οι οποίοι με ειδικές επιστημονικές ανακοινώσεις τους αναφέρθησαν στην ιδιαίτερη σημασία της γεωλογίας της Κύπρου και τον σπάνιο ορυκτό πλούτο της.

Στη διοργάνωση των πιο πάνω εκθέσεων καθοριστική υπήρξε η προσωπική συμβολή του Κύπριου πρέσβη στη Τσεχία Αντώνιου Θεοχάρους.

ΚΥΠΕ – ΚΥΠΡΟΣ/Λευκωσία
28/05/2019 10:35

Ο Ακάρ δεν κρύβει τα λόγια του: Απειλεί Αιγαίο και Κύπρο, αλλά είναι και υπέρ …ειρήνης!

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: