Έκτακτο υπουργικό συμβούλιο σε εξέλιξη για τις αλλαγές στην ηγεσία της Δικαιοσύνης

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας (Κ) προεδρεύει στο Υπουργικό Συμβούλιο που συνεδριάζει στην αίθουσα της Βουλής, Αθήνα Παρασκευή 31 Μαίου 2019. ΑΠΕ-ΜΠΕ,ΟΡΕΣΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ




Σε εξέλιξη βρίσκεται η συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου με βασικό αντικείμενο, σύμφωνα με πληροφορίες, τον ορισμό της ηγεσίας του Αρείου Πάγου. Σε δηλώσεις κατά την προσέλευσή τους, οι υπουργοί στράφηκαν κατά της ΝΔ, η οποία, «με την άρνησή της να συναινέσει στην επιλογή των δικαστών έδειξε το πραγματικό της πρόσωπο», ενώ για τις επικείμενες εκλογές, υποστήριξαν ότι «είναι μεν μία δύσκολη αλλά ανοικτή μάχη».

Ο αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης, Δημήτρης Παπαγγελόπουλος, αναφερόμενος στις επικρίσεις συνταγματολόγων για τον ορισμό της ηγεσίας της Δικαιοσύνης ζήτησε δηκτικά «να εκφράζουν το Σύνταγμα και όχι τις πολιτικές τους θέσεις».

Η αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Θεανώ Φωτίου, υποστήριξε ότι «η ΝΔ όπως φαίνεται και στο θέμα Δικαιοσύνης λειτουργεί ωσάν να είναι η νόμιμη κυβέρνηση της χώρας, ενώ δεν έχει εκλεγεί».

Ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Κατρούγκαλος, σε ερώτηση για την ήττα στις ευρωεκλογές και την επόμενη μάχη απάντησε ότι «το στοίχημα είναι δύσκολο, αλλά για τα δύσκολα είμαστε». Στο ίδιο ερώτημα η αναπληρώτρια υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Σία Αναγνωστοπούλου, παρατήρησε ότι «στη μάχη πας για να κερδίσεις».

Ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός, απέφυγε να απαντήσει σε ερώτηση για συμπεριφορές στελεχών που στοίχησαν στο αποτέλεσμα.

Η υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Όλγα Γεροβασίλη, αναφερόμενη στο θέμα της Δικαιοσύνης, σημείωσε ότι «είχε μία ευκαιρία η ΝΔ να δείξει το συναινετικό της πρόσωπο και έδειξε το πραγματικό της». Για τις εκλογές τόνισε: «Δίνουμε μάχη για τις εθνικές εκλογές, δεν κρίνεται το αποτέλεσμα από ενδιάμεσες διαδικασίες (δηλ. τις ευρωεκλογές).

Η υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Μαριλίζα Ξενογαννακοπούλου, τόνισε ότι το άνοιγμα στην προοδευτική συμμαχία βοηθά τον ΣΥΡΙΖΑ.

Ο υπουργός Εσωτερικών, Αλέκος Χαρίτσης, απέφυγε να απαντήσει για το θέμα της Δικαιοσύνης.

Η υπουργός Εργασίας, Έφη Αχτσιόγλου, επισήμανε ότι είναι ανοικτή η μάχη των ευρωεκλογών.

Τέλος, ο υπουργός Επικρατείας, Χριστόφορος Βερναρδάκης, σε ερώτηση «τι απαντάτε για τις επικρίσεις που δέχεστε;» υποστήριξε «τίποτα, τίποτα».

Σύμφωνα με πληροφορίες ο πρωθυπουργός εμφανίζεται αποφασισμένος να προχωρήσει άμεσα στις αλλαγές, μία ημέρα μετά την επιστολή του υπουργού Δικαιοσύνης Μιχάλη Καλογήρου στον Κυριάκο Μητσοτάκη για συναίνεση στην επιλογή των νέων προσώπων στην ηγεσία του Αρείου Πάγου και την άρνηση της ΝΔ.

Η ανακοινωθείσα πρόθεση της κυβέρνησης να προχωρήσει παρά την προεκλογική περίοδο στην ολοκλήρωση των διαδικασιών διορισμού, πριν από τις αποχωρήσεις δημιουργεί ένταση. Η κυβέρνηση μετά την αρχική αντίδραση επανήλθε και με επιστολή του υπουργού Δικαιοσύνης κάλεσε τη Νέα Δημοκρατία να βρεθούν συναινετικά οι υποψήφιοι.

Από την πλευρά της η ΝΔ χαρακτηρίζει παράνομο και αντισυνταγματικό πρόωρο διορισμό, το ΚΙΝΑΛ καταγγέλει δικομματικά παιχνίδια, το ΚΚΕ διαφωνεί με τον διορισμό των δικαστικών αρχών από την εκάστοτε κυβέρνηση. Και η Ένωση Εισαγγελέων χαρακτηρίζει «απαξιωτική για την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης την πολιτική αντιπαράθεση με επίκεντρο την επιλογή της ηγεσίας στα ανώτατα δικαστήρια» και τάσσεται υπέρ της πολιτικής συναίνεσης. Η αλήθεια πάντως είναι ότι όλα τα παραπάνω όχι μόνο δεν βοηθούν το κύρος της Δικαιοσύνης αλλά και ενισχύουν την καχυποψία για τις όποιες μελλοντικές αποφάσεις λάβουν οι δικαστές.

Η ανακοίνωση του Μαξίμου

Σε ανακοίνωσή του, το Μέγαρο Μαξίμου σημειώνει ότι η άρνηση της ΝΔ στην συναινετική πρόταση της κυβέρνησης αποδεικνύει την αδιαφορία της σχετικά με την τήρηση της συνταγματικής νομιμότητας. Συγκεκριμένα, αναφέρεται: «Η κυβέρνηση παρά το γεγονός ότι έχει τη συνταγματική αρμοδιότητα, αλλά και τη νομική υποχρέωση να προχωρήσει στον ορισμό της ηγεσίας της Δικαιοσύνης, μετά και την προεπιλογή της Διάσκεψης των Προέδρων της Βουλής, κάλεσε τη ΝΔ στο τραπέζι του διαλόγου για να βρεθεί συναινετική λύση. Η άρνηση της ΝΔ στην συναινετική πρόταση της κυβέρνησης, επιβεβαιώνει πως ουδόλως την ενδιαφέρει η τήρηση της συνταγματικής νομιμότητας», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Μέγαρο Μαξίμου και προσθέτει: «Οι μάσκες έπεσαν για τη ΝΔ. Δε θέλουν τη συναινετική επιλογή, δε θέλουν την τήρηση του νόμου και του Συντάγματος. Γιατί άραγε; Ποιος έχει λόγο να αρνείται τη συναινετική επιλογή; Και τι σχέση μπορεί να έχει αυτή η σπουδή της ΝΔ με τις ανοιχτές δικαστικές υποθέσεις στελεχών της; Τα συμπεράσματα τα βγάζει ο ελληνικός λαός».

Μιχάλης Καλογήρου: Ανώριμη η αντίδραση της ΝΔ

«Δυστυχώς, το προσκλητήριο ωριμότητας που απηύθυνα σήμερα στην αξιωματική αντιπολίτευση απορρίφθηκε» επισημαίνει σε ανακοίνωσή του ο υπουργός Δικαιοσύνης Μιχάλη Καλογήρου, απαντώντας στην επιστολή της Νέας Δημοκρατίας, η οποία αρνήθηκε την πρόταση του κ. Καλογήρου για συνεναιτικές διαδικασίες στην επιλογή της νέας ηγεσίας του Αρείου Πάγου. Ο κ. Καλογήρου, αναφερόμενος στην επιστολή που απέστειλε σήμερα στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Κυριάκο Μητσοτάκη, καλώντας τον να συναινέσει στις επιλογές των δικαστών που θα καλύψουν τα κενά στην ηγεσία του Αρείου Πάγου και του ΣτΕ -πρόταση τη οποία απέκρουσε η ΝΔ- αναφέρει ότι η ενέργειά του αυτή αποσκοπούσε στο να πάψει να δίνεται η εικόνα ότι η ηγεσία της Δικαιοσύνης μπορεί να αντιμετωπίζεται ως «προίκα» της εκάστοτε πολιτικής εξουσίας, για την οποία διαγκωνίζονται μεταξύ τους τα κόμματα». Ακόμη, ο υπουργός Δικαιοσύνης αναφέρει ότι «δυστυχώς, το προσκλητήριο ωριμότητας που απηύθυνα σήμερα στην αξιωματική αντιπολίτευση απορρίφθηκε» και προσθέτει: «Διαψεύδονται έτσι οι ελπίδες του νομικού κόσμου και των δικαστικών ενώσεων, που φάνηκε να το επικροτούν, από την αλαζονεία της ΝΔ που συμπεριφέρεται λες και έχουν ήδη διενεργηθεί και έχουν ήδη κερδηθεί οι επερχόμενες εθνικές εκλογές, προσβάλλοντας εντέλει τον ίδιο τον ελληνικό λαό».

ΝΔ: Παράνομος και αντισυνταγματικός ο διορισμός

Από την πλευρά της η Νέα Δημοκρατία υπογραμμίζει ότι ο τυχόν διορισμός της ηγεσίας της ανώτατης δικαιοσύνης από την παρούσα κυβέρνηση συνιστά μία αντισυνταγματική και παράνομη διαδικασία. «Η Νέα Δημοκρατία δεν είναι δυνατόν να συναινέσει σε μια εξόφθαλμα αντιθεσμική διαδικασία» απάντησε ο τομεάρχης Δικαιοσύνης του κόμματος Νίκος Παναγιωτόπουλος στην επιστολή του υπουργού Δικαιοσύνης Μιχάλη Καλογήρου προς τον πρόεδρο του κόμματος Κυριάκο Μητσοτάκη. Ο κ. Παναγιωτόπουλος ανέφερε πως και ο ίδιος ο υπουργός συνομολογεί ότι το αίτημά «να προχωρήσει η διαδικασία πλήρωσης θέσεων ανωτάτων δικαστικών λειτουργών, εγείρει πολιτικό ζήτημα». Υπογραμμίζει, επισυνάπτοντας σχετική αρθρογραφία πως «την άποψη αυτή έχουν ήδη διατυπώσει δημοσίως διακεκριμένοι συνταγματολόγοι και καθηγητές Νομικής», χαρακτηρίζοντας «προκλητική περιφρόνηση του συντάγματος ως προς το πνεύμα και το γράμμα του» τον «διορισμό της ηγεσίας των ανωτάτων δικαστηρίων από μια κυβέρνηση η οποία προκηρύσσοντας εθνικές εκλογές επί της ουσίας έχει ήδη παραιτηθεί». Ο κ. Παναγιωτόπουλος σημειώνει ότι «ο διορισμός της ανώτατης δικαιοσύνης από την παρούσα κυβέρνηση θα ήταν πράξη αντισυνταγματική και παράνομη. Αντισυνταγματική γιατί μια κυβέρνηση που έχει προκηρύξει εκλογές είναι επί της ουσίας υπηρεσιακή και ως εκ τούτου μπορεί να προβαίνει μόνον σε πράξεις διαχείρισης τρεχουσών υποθέσεων ενόψει των εκλογών. Και παράνομη διότι ο νόμος 2190/94 ρητά απαγορεύει, κατά την προεκλογική περίοδο, οποιονδήποτε διορισμό σε θέση δημοσίου υπαλλήλου ή λειτουργού, πολλώ δε μάλλον στην ηγεσία των ανωτάτων δικαστηρίων. Με τα δεδομένα αυτά ακόμη και αν υπάρξει διακομματική συναίνεση για το ζήτημα αυτό, το Σύνταγμα και ο νόμος δεν επιτρέπουν να ληφθεί μια τέτοια απόφαση». Τονίζει ότι «ο Κώδικας Οργάνωσης των Δικαστηρίων προβλέπει με τρόπο σαφή την αναπλήρωση του προέδρου και του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, για το διάστημα το οποίο οι θέσεις παραμένουν κενές. Άλλωστε στις τελευταίες κρίσεις για θέσεις ανωτάτων δικαστικών (πρόεδροι του Αρείου Πάγου και του Συμβουλίου της Επικρατείας), η κυβέρνησή σας έκανε χρήση αυτής της διάταξης και τις άφησε να χηρεύουν για περισσότερο από πέντε (5) μήνες». Δηλώνει, τέλος, πως «όπως προφανώς αντιλαμβάνεστε και εσείς, τυχόν παράνομη επιλογή των ανωτάτων δικαστικών όπως αυτή που προτείνετε, θα οδηγούσε σε βέβαια ακύρωση του σχετικού προεδρικού διατάγματος από το Συμβούλιο της Επικρατείας και, συνεπώς, η Νέα Δημοκρατία δεν θα μπορούσε να διακινδυνεύσει τη νομιμότητα των αποφάσεων που θα εκδοθούν στο μέλλον από τα ανώτατα δικαστήρια».

Γεννηματά: Να σταματήσουν τα δικομματικά παιχνίδια με τη Δικαιοσύνη

«Η διακομματική συμφωνία ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ ούτε αντιμετωπίζει, ούτε διορθώνει τη θεσμική α ακροβασία που επιχειρείται», σχολίασε η Φώφη Γεννηματά για τις εξελίξεις σχετικά με την ηγεσία της Δικαιοσύνης. Στη δήλωσή της η κ. Γεννηματά, που εκδόθηκε πάντως πριν την αρνητική απάντηση της ΝΔ στην επιστολή του υπουργού Δικαιοσύνης, τονίζει: «Η διασφάλιση της ανεξαρτησίας και του κύρους της Δικαιοσύνης, απαιτεί αξιοκρατική επιλογή για την ηγεσία της με ευρύτερη συναίνεση. Τα δικομματικά παιχνίδια με την Δικαιοσύνη, πρέπει τώρα να σταματήσουν».

ΚΚΕ: Όχι στο διορισμό της ηγεσίας από την κυβέρνηση

«Το ΚΚΕ διαφωνεί σταθερά με το διορισμό της ηγεσίας των δικαστηρίων απ’ την εκάστοτε κυβέρνηση, πολύ περισσότερο όταν αυτό επιχειρείται να γίνει κατά την προεκλογική περίοδο και σε συνεννόηση μεταξύ των δύο κομμάτων. Γι’ αυτό το λόγο και στην πρόσφατη συνταγματική αναθεώρηση το ΚΚΕ κατέθεσε πρόταση για να αλλάξει το σημερινό απαράδεκτο καθεστώς», αναφέρει σχόλιο του κόμματος για την αντιπαράθεση σχετικά με την ηγεσία της Δικαιοσύνης. «Την πρότασή μας αρνήθηκαν όλα τα άλλα κόμματα που τώρα αξιοποιούν το ζήτημα για να παίζουν τα διάφορα πολιτικά προεκλογικά τους παιχνίδια» καταλήγει το σχόλιο του ΚΚΕ.

Ένωση Εισαγγελέων: Απαξιωτική για τη Δικαιοσύνη

Απαξιωτική για την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης θεωρεί η Ένωση Εισαγγελέων την πολιτική αντιπαράθεση με επίκεντρο την επιλογή της ηγεσίας στα ανώτατα δικαστήρια και τάσσεται υπέρ της πολιτικής συναίνεσης που, όπως αναφέρει, «θωρακίζει τη δικαστική ανεξαρτησία».

Αναλυτικά η ανακοίνωση

«Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδος με αφορμή την απαξιωτική για την ανεξαρτησία και το κύρος της Δικαιοσύνης πολιτική αντιπαράθεση σχετικά με την επιλογή της ηγεσίας των ανωτάτων δικαστηρίων από την παρούσα κυβέρνηση ή την επόμενη λόγω της αναγγελθείσας προκήρυξης πρόωρων εκλογών και τα δημοσιεύματα του έντυπου και ηλεκτρονικού τύπου, σύμφωνα με τα οποία αβάσιμα υποστηρίζεται ότι καταβάλλεται προσπάθεια η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου να διευκολύνει με την παραίτησή της, πριν τη λήξη της θητείας της, την επιλογή του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου από την παρούσα κυβέρνηση, συνδέοντας αυτή της την ενέργεια με ανύπαρκτα ωφελήματα που δήθεν έχει λάβει συγγενικό της πρόσωπο καλεί τους εκπροσώπους του πολιτικού αλλά και του δημοσιογραφικού κόσμου να παύσουν να προσβάλουν τη δικαιοσύνη και τους ταγούς της προς όφελος πολιτικών σκοπιμοτήτων και υποστηρίζει κάθε επιλογή για την ηγεσία των ανωτάτων δικαστηρίων που θα διασφαλίζει την ευρύτερη δημοκρατική νομιμοποίηση και πολιτική συναίνεση και θα θωρακίζει τη δικαστική ανεξαρτησία, ως κεντρικό πυλώνα της δημοκρατίας.»

Με καυγά για τη Δικαιοσύνη άνοιξε η προεκλογική περίοδος: Σφοδρή σύγκρουση για τη νέα ηγεσία

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: