File Photo: Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας (Α), με τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο (2Α), και την υπουργό Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου (Δ), μιλούν κατά τη διάρκεια της παρουσίασης στο Ζάππειο Μέγαρο σε συνέντευξη τύπου της δέσμης θετικών μέτρων στο πλαίσιο της νέας οικονομικής πολιτικής που ήδη έχει προαναγγείλει. ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ, Andrea Bonetti
Τις θέσεις και τις απόψεις τους για τα μέτρα που εξήγγειλε πρόσφατα ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, εξέφρασαν, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, οι πρόεδροι των συνδέσμων Βιομηχανιών και Εξαγωγέων Ελλάδος (ΣΒΕ και ΣΕΒΕ) και του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης (ΕΕΘ), καθώς και ο αντιπρόεδρος του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου (ΒΕΘ).
Οι θέσεις και οι απόψεις των εκπροσώπων των φορέων ακολουθούν:
«Οι πρόσφατες εξαγγελίες του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, κινούνται προς την σωστή κατεύθυνση. Όμως, θα αναμέναμε την εξαγγελία και ειδικών μέτρων που θα συντελούν στην έμπρακτη υποστήριξη της μεταποιητικής δραστηριότητας και της βιομηχανίας, με στόχο την αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου της χώρας.
»Βεβαίως, το όριο των 100 προσλήψεων ανά έτος που έθεσε η Κυβέρνηση για θετικές ρυθμίσεις και φορολογικές ελαφρύνσεις, κατά το Σύνδεσμο Βιομηχανιών Ελλάδος θα έπρεπε να ήταν στο μισό (50), ούτως ώστε να δοθεί πραγματικό κίνητρο για προσλήψεις από τις υφιστάμενες επιχειρήσεις, και ειδικά από τις μεταποιητικές. Ως θετικά μέτρα αξιολογούνται, τέλος, η επιδότηση των ασφαλιστικών εισφορών για τους νέους έως 29 ετών, καθώς επίσης και τα μέτρα φορολογικής ελάφρυνσης για τους κατοίκους των μειονεκτικών περιοχών και τους δανειολήπτες στεγαστικών δανείων».
«Το νομοσχέδιο για τις 120 δόσεις είναι στη σωστή κατεύθυνση και ανακουφίζει μεγάλη μερίδα συμπολιτών μας, που έχουν πληγεί από την οικονομική κρίση… Από την άλλη πλευρά όμως, ως προς τα εξαγγελθέντα μέτρα, το πρώτο σημείο όπου δεν συμφωνούμε είναι αυτό που αφορά το άρθρο 48 για τις πλήρως αιτιολογημένες απολύσεις στον ιδιωτικό τομέα.
»Το δεύτερο σημείο που μας προβληματίζει έχει να κάνει με τις άδειες, πιστεύουμε ότι αυξάνεται η γραφειοκρατία στο θέμα των αδειών. Και τα δύο αυτά σημεία αποτελούν τροχοπέδη για τις ιδιωτικές επιχειρήσεις… Ως προς τα υπόλοιπα, τα μέτρα που ανακουφίζουν εκατομμύρια συμπολίτες μας, που έχουν πληγεί από την κρίση, είναι στη σωστή κατεύθυνση και πιστεύω πως πρέπει να ψηφιστούν από όλα τα κόμματα της Βουλής».
«Για τη ρύθμιση των 120 δόσεων έχω ήδη δηλώσει ότι τη θεωρώ “δώρο- άδωρο” για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ότι δεν θα βοηθήσει τους ανθρώπους που χρωστάνε χρήματα σε ποσοστό πάνω από 5%, ίσως 7%. Με άλλα λόγια, δεν εξυπηρετεί εμάς τους επαγγελματίες, καθώς ουσιαστικά η μόνη διευκόλυνση που παρέχεται για τα νομικά πρόσωπα (εταιρίες) είναι η αύξηση των δόσεων από 12 που είναι σήμερα σε 18, κάτι το οποίο σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να χαρακτηριστεί ως ικανοποιητικό.
»Ως προς τα υπόλοιπα μέτρα που εξαγγέλθηκαν, θα έλεγα ότι είναι στη σωστή κατεύθυνση, θετικά, αλλά μάλλον “χλιαρά”».
«Θεωρώ ότι με τη μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση από το 24% στο 13% ικανοποιείται ένα πάγιο αίτημα του κλάδου αυτού, δηλαδή των αρτοποιών, των ζαχαροπλαστών και των βιοτεχνιών τροφίμων, που εκπροσωπούμε εμείς ως ΒΕΘ. Βέβαια, να θυμηθούμε ότι ο ΦΠΑ στην εστίαση ξεκίνησε από το 8% και έφτασε στο 13% και το 24%, όταν σε ευρωπαϊκό επίπεδο, χώρες που έχουν αντιμετωπίσει τα ίδια οικονομικά προβλήματα με την Ελλάδα, όπως η Ιρλανδία, το απλό ψωμί το έχουν στο 0%. Στο δε τρόφιμο (ο ΦΠΑ) δεν ξεπερνά το 6%-8% σε πανευρωπαϊκό επίπεδο.
»Όλα αυτά τα θέματα πρέπει να αποτελέσουν στοιχεία μιας πιο μακροπρόθεσμης και διακομματικής πολιτικής με ορίζοντα δεκαπενταετίας, προκειμένου το τι ισχύει για την επιχειρηματικότητα να μη μεταβάλλεται χρόνο με τον χρόνο κι όταν αλλάζει η κυβέρνηση».
ΑΠΕ-ΜΠΕ
08/05/2019 17:25
Κορκίδης και Χατζηθεοδοσίου βλέπουν θετικά τη δέσμη μέτρων που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός