Εκατοντάδες στην Στουτγκάρδη με λύρες στα χέρια ζήτησαν διεθνή αναγνώριση (video)

Με μπροστάρηδες παιδιά και νεαρούς λυράρηδες των 13 συλλόγων, η ειρηνική πορεία ξεκίνησε από τη Wilhelmsplatz και πέρασε από κεντρικούς δρόμους της πόλης.Πηγή: pontos-news.gr




Για άλλη μια χρονιά, η ομάδα εργασίας Βάδης-Βυρτεμβέργης Dodecapolis έδωσε ραντεβού το Σάββατο 18 Μαΐου στη Στουτγάρδη, απέναντι από το Ελληνικό Προξενείο, για την καθιερωμένη πορεία μνήμης και ζωής «Πόντος – Δικαίωμα στη Μνήμη», με σκοπό να τιμήσει τα 100 χρόνια από τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου, γράφει το pontos-news.gr.

  • Οι εκατοντάδες συμμετέχοντες, κρατώντας στα χέρια τους σημαίες και πανό με μηνύματα γραμμένα στα ελληνικά και τα γερμανικά, διεμήνυσαν την ανάγκη διεθνοποίησης και αναγνώρισης της Γενοκτονίας των Ποντίων. Η πορεία συνεχίστηκε κανονικά παρά τη βροχή που ξεκίνησε σύντομα, ενώ κατέληξε στην Πλατεία Ολοκαυτωμάτων, όπου βρίσκεται το μνημείο που είναι αφιερωμένο στους λαούς που υπέστησαν τη βία του ναζισμού.

https://youtu.be/PMPzRjcKQPQ

  • Ακολούθησαν ομιλίες, αλλά και κατάθεση στεφάνων προς τιμήν των 353.000 θυμάτων της Γενοκτονίας του Πόντου. Κεντρικός ομιλητής ήταν ο τουρκικής καταγωγής βουλευτής των Πρασίνων Τζεμ Εζντεμίρ, ο οποίος είπε μεταξύ άλλων ότι στις αρχές του 20ού αιώνα ζούσαν στην Οθωμανική αυτοκρατορία 1,8 εκατ. άτομα με ελληνική γλώσσα και πολιτισμό και υπήρχαν 26 βουλευτές στο Κοινοβούλιο, προτού έρθει η σκοτεινή σελίδα της Ανατολής που γνώρισε η ιστορία.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συλλόγων Ελλήνων Ποντίων στην Ευρώπη (ΟΣΕΠΕ) Ανέστης Οσιπίδης τόνισε στον χαιρετισμό του ότι πέρασαν 100 χρόνια από την ποντιακή Γενοκτονία με τα θύματά της ακόμα να περιμένουν δικαίωση.

Στον δικό της χαιρετισμό, η πρόεδρος της ελληνικής κοινότητας Στουτγάρδης δικηγόρος Άννα Ιωαννίδου ανέφερε πως μνημονεύονται τα θύματα της ποντιακής Γενοκτονίας που σφαγιάστηκαν από το 1916 έως το 1923 από τους νεότουρκους με τον πιο φρικτό τρόπο, διότι ήταν άλλων εθνοτήτων και θρησκειών και εξοντώθηκαν με συστηματικό τρόπο. Η εκδήλωση έκλεισε με όλους τους παρευρισκόμενους να τραγουδούν «Την πατρίδα μ’ έχασα».

ΠΗΓΗ: pontos-news.gr.

Θέατρο στη μνήμη του μεγάλου ευεργέτη Νίκου Μούγιαρη δημιουργείται στην Αστόρια

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: