Έφαγαν “ξύλο” από τους ψηφοφόρους Οικολόγοι και Συνεργασία Πολιτών: Εκλογική αποτυχία

Απογοητευμένοι ο Γιώργος Περδίκης και ο Γιώργος Λιλλήκας μετά το αποτέλεσμα των εκλογών. ΚΥΠΕ – Αντώνης Γκιλδάκης




Για «εκλογική αποτυχία» και «αποκαρδιωτικό αποτέλεσμα» έκαναν λόγο ο Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων-Συνεργασίας Πολιτών Γιώργος Περδίκης και ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών Γιώργος Λιλλήκας, σε σχέση με το αποτέλεσμα των Ευρωεκλογών.

Σε δηλώσεις τους απόψε στα γραφεία της Συμμαχίας, οι δύο πολιτικοί αρχηγοί αναφέρθηκαν παράλληλα στην πόλωση που παρατηρήθηκε κατά την προεκλογική περίοδο, αλλά και στην αύξηση της αποχής και της εκλογικής δύναμης της ακροδεξιάς.

Συγκεκριμένα, ο κ. Περδίκης ευχαρίστησε τους πολίτες που άντεξαν στην ασφυκτική, όπως είπε, πίεση των εκβιαστικών διλλημάτων, στην πόλωση και στις σειρήνες της αποχής και της χαμένης ψήφου και στήριξαν την προσπάθεια της συνεργασίας «Συμμαχίας Οικολόγων».

«Το αποτέλεσμα δεν μας ικανοποιεί καθόλου. Πρόκειται σαφώς για μια αποτυχία εκλογική» είπε και πρόσθεσε ότι κρατάμε την καλή συνεργασία με τη Συμμαχία.

Ο κ. Περδίκης ευχαρίστησε του έξι υποψηφίους του συνδυασμού που έδωσαν την άνιση, όπως είπε, μάχη, ενώ σημείωσε ότι τα αποτελέσματα θα αξιολογηθούν από το Κίνημα Οικολόγων-Συνεργασία Πολιτών και θα ληφθούν αποφάσεις ώστε «να παρουσιαστούμε στην επόμενη εκλογική μάχη, που θα είναι οι βουλευτικές εκλογές του 2021, πιο δυνατοί, πιο αποτελεσματικοί, πιο πειστικοί προς την κυπριακή κοινωνία».

Ο Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων αναφέρθηκε εξάλλου στην πόλωση που παρατηρήθηκε κατά την προεκλογική περίοδο, λέγοντας ότι οδήγησε «στον διπλασιασμό της εκλογικής δύναμης της ακροδεξιάς στην Κύπρο»

Ανέφερε ακόμη ότι η αύξηση της αποχής είναι επίσης ένα αρνητικό στοιχείο, λέγοντας ότι «αυτές οι καταστάσεις θα πρέπει να απασχολήσουν όλους και κυρίως τους ίδιους τους πολίτες».

«Αποδείχτηκε για άλλη μια φορά ότι με την αποχή δεν διορθώνονται τα κακώς έχοντα σε αυτή τη χώρα. Η απόχη και η αποστασιοποίηση από την εκλογική διαδικασία ευνοεί τη συντήρηση της κατεστημένης κατάστασης» είπε. Ανέφερε ακολούθως ότι οι πολίτες που δεν είναι ικανοποιημένοι με αυτή την κατάσταση «επιτέλους πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες, να μετακινηθούν από τον καναπέ σε μια ενεργό δράση η οποία περιλαμβάνει και τη συμμετοχή στην εκλογική διαδικασία».

Έδωσε τέλος συγχαρητήρια στους νικητές της βραδιάς, ενώ ευχήθηκε να έχουν πάρει και τα κατάλληλα μηνύματα.

Ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών Γιώργος Λιλλήκας ευχαρίστησε τους πολίτες «οι οποίοι σε δύσκολες και αντίξοες συνθήκες μας εμπιστεύτηκαν και μας τίμησαν με την ψήφο τους».

Ταυτόχρονα, εξέφρασε ικανοποίηση για την άψογη, όπως είπε, συνεργασία με το Κίνημα Οικολόγων «μια συνεργασία η οποία κύλησε δημιουργικά μέσα σε ένα πνεύμα αλληλοσεβασμού» και η ποία «έδειξε ότι μπορεί να έχει και προοπτικές».

Συνεχάρη με τη σειρά του τους έξι Ευρωβουλευτές που έχουν εκλεγεί και ευχήθηκε καλή δουλειά στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Ο κ. Λιλλήκας αναφέρθηκε ακολούθως στην «δραματική αύξηση της εκλογικής δύναμης της ακροδεξιάς στον τόπο μας» η οποία όπως είπε, μπορεί να μην εξέλεξε Ευρωβουλευτή, αλλά «δείχνει ότι έχει ριζώσει στην κυπριακή κοινωνία και αν δεν μπορέσουμε οι πολιτικές δυνάμεις από κοινού, με σωστές θέσεις, διευρύνοντας τη δημοκρατία και όχι ακρωτηριάζοντας την, να την αντιμετωπίσουμε, θα δούμε πολύ αρνητικές, φοβάμαι, εξελίξεις στην πορεία».

Ευχαρίστησε επίσης τους έξι υποψήφιους Ευρωβουλευτές του συνδυασμού για τη δύσκολή, όπως είπε, μάχη και όσους εργάστηκαν για την προεκλογική εκστρατεία.

«Είναι αποκαρδιωτικό το αποτέλεσμα, σαφέστατα. Περιμέναμε πολύ καλύτερο αποτέλεσμα, αυτό είναι γεγονός. Φαίνεται ότι η πόλωση δούλεψε για ακόμη μια φορά, φαίνεται ότι η οξεία αντιπαράθεση και πάλι έφερε το αποτέλεσμα της συσπείρωσης» ανέφερε.

Ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών είπε ακόμη ότι η προσέγγιση τους με τη θετική ατζέντα και την υποβολή προτάσεων δεν αγκαλιάστηκε από την κοινωνία των πολιτών, ενώ «τα μπράβο και τα συγχαρητήρια που παίρναμε για το έργο μας στη Βουλή, αλλά και για τις θέσεις μας και τις προτάσεις μας για τα μεγάλα κοινωνικά προβλήματα φαίνεται ότι δεν μεταφράστηκαν σε ψήφο τελικά». Αυτό είναι κάτι το οποίο μας προβληματίζει, παρατήρησε.

Είπε ότι το συνολικό αποτέλεσμα θα μελετηθεί «για να χαράξουμε την πορεία από εδώ και πέρα». Κάλεσε ακόμη τους πολίτες να προβληματιστούν, καθώς όπως είπε, πέραν της αύξησης της συμμετοχής των Τ/κ στις εκλογές «η αποχή ανάμεσα στους Ε/κ μεγάλωσε ακόμη περισσότερο από τις Ευρωεκλογές του 2014».

Ευχήθηκε τέλος οι Κύπριοι πολίτες να συνειδητοποιήσουν ότι «η αποχή δεν συμβάλλει στο να φέρουμε την αλλαγή, δεν συμβάλλει στο να αλλάξουν εκείνα τα οποία οι ίδιοι οι πολίτες επικρίνουν στην καθημερινότητά» και να αποφασίσουν να συμμετέχουν οι ίδιοι ενεργά «για να πάρουν την τύχη στα χέρια τους».

Πρώτος ο ΔΗΣΥ στην Κύπρο: Αυξήθηκε το ποσοστό του ΔΗΚΟ, “φράγμα” στο ακροδεξιό ΕΛΑΜ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: