Εάν ο Ντόναλντ Τραμπ επιχειρήσει να διασώσει την Τουρκία, θα χάσει εντελώς την αξιοπιστία του

US President Donald J. Trump walks to board Marine One on the South Lawn of the White House in Washington, DC, USA, 08 May 2019. EPA, SHAWN THEW




Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ

Η Τουρκία μας έχει συνηθίσει στα διπλωματικά παιγνίδια της, τα οποία στοχεύουν πάντα στο θόλωμα των νερών. Ομολογώ πως κάποιες φορές τους έβγαλα το καπέλο, διότι παρουσίασαν αυτό που εύχονταν ως ένα γεγονός. Και μέχρι να αποκαλυφθεί η αλήθεια, η δουλειά τους έγινε.

Όμως, το παιγνίδι του ρωσικού συστήματος S-400 δεν το παίζουν καθόλου καλά. Δείχνουν ένα εκνευρισμό που οδηγεί σε ερασιτεχνική αντιμετώπιση ενός σημαντικού ζητήματος. Διότι αρνούνται να καταλάβουν ότι η Αμερική, ακόμα και με πρόεδρο τον απρόβλεπτο Ντόναλντ Τραμπ, είναι μία σοβαρή χώρα. Παρά το γεγονός ότι η σταθερότητα στην πολιτική τους απέναντι στην Τουρκία, θα μπορούσε να δείξει το αντίθετο.

  • Στο ζήτημα των S-400 η απόφαση ελήφθη από το Πεντάγωνο με τη συμφωνία του Στέιτ Ντιπάρτμεντ και εγκρίθηκε από τον Λευκό Οίκο. Τι αναφέρει; Ότι τα ρωσικά συστήματα δεν θα βρεθούν ταυτόχρονα με τα αμερικανικά στο τουρκικό έδαφος. Και αυτό επειδή μετά από ενδελεχή έρευνα αποκαλύφθηκε ότι οι S-400 μπορούν να κλέψουν τις απόρρητες πληροφορίες των F-35.

Διάβαζα ένα κείμενο από κολαούζο του Ταγίπ Ερντογάν που έγραψε ότι ο κ. Τραμπ δεν συμμερίζεται τις ανησυχίες του αμερικανικού υπουργείου Άμυνας. Αυτό δεν είναι σωστό. Υπονοούσε επίσης ότι ο Αμερικανός πρόεδρος έχει διαφορετική γνώμη από τους συνεργάτες του και τον φέρει λίγο-πολύ να μην έχει πρόβλημα με την εγκατάσταση του ρωσικού συστήματος στην Τουρκία. Δεν έχουν βεβαίως έτσι τα πράγματα.

Τείνω να πιστέψω ότι eκπορεύθηκε από την Άγκυρα η διαρροή για την αμερικανική πρόταση, που δεν επιβεβαιώθηκε από την Ουάσιγκτον, για αναβολή της εγκατάστασης των S-400 μέχρι το 2020. Μα πως συνάδει η πληροφορία αυτή με την απόφαση του Πενταγώνου; Η αμερικανική θέση είναι υπέρ της ακύρωσης της συμφωνίας με τη Ρωσία. Η αναβολή δεν είναι ακύρωση. Οπότε απορρίπτεται από τους Αμερικανούς. Εκτός αν έχουν αλλάξει θέση και δεν το δημοσιοποίησαν. Όλες οι πληροφορίες συγκλίνουν υπέρ του αντιθέτου.

  • Δεν πρέπει να έχουμε αμφιβολία για τις αμερικανικές διαθέσεις, που φαίνονται και από τα συνεχή κτυπήματα του Κογκρέσου. Οι βουλευτές και οι γερουσιαστές δεν θα ψήφιζαν τόσους νόμους, με τους οποίους προαναγγέλλονται κυρώσεις εναντίον της Τουρκίας, εάν δεν είχαν συνεννοηθεί με την αμερικανική κυβέρνηση. Και όλοι οι νόμοι έτυχαν υποστήριξης από τους πολιτικούς και των δύο κομμάτων. Τέτοια ομοφωνία δεν έχουμε δει πολλές φορές τον χρόνο στην Ουάσιγκτον. Δημοκρατικοί και Ρεπουμπλικάνοι συνασπίστηκαν για να βοηθήσουν την κυβέρνηση του κ. Τραμπ σ’ αυτό το μείζον εθνικό ζήτημα. Διάβασα σχόλια και παρατηρήσεις ότι οι αποφάσεις του Κογκρέσου δεν λαμβάνονται υπόψιν από τον Λευκό Οίκο, πόσο μάλλον από ξένες χώρες. Δυστυχώς δεν γνωρίζουν πως λειτουργεί το πολιτικό σύστημα της Αμερικής.

Για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια, η ισχύς του Κογκρέσου θυμίζει παλιές καλές εποχές. Και όσο και να ακούγεται περίεργο, όταν πρόκειται για το εθνικό συμφέρον συνεργάζονται με τον ανυπάκουο Ντόναλντ Τραμπ.

Οι Τούρκοι αδίκως περιμένουν ότι ο Αμερικανός πρόεδρος θα παρανομήσει για χάρη τους. Όσες πληροφορίες έδωσαν για δήθεν αποφάσεις του κ. Τραμπ, που σώζουν την Τουρκία αποδείχθηκαν απέραντο λάθος. Μέχρι ότι θα τους σώσει από τις κυρώσεις ισχυρίστηκαν. Δεν μας είπαν πως θα γίνει αυτό. Οι νόμοι είναι νόμοι και δεν παραβιάζονται.

Συμβαίνει βεβαίως και το άλλο, εξίσου σημαντικό. Ότι όλο αυτό το διάστημα του τουρκικού «αντάρτικου», η Αμερική προχώρησε σε άλλες συμμαχίες και συμφωνίες. Όπως είπε και ο Αμερικανός πρέσβης στην Ελλάδα, Τζέφρι Πάιατ:

  • Αυτό που θα ήθελα πρωτίστως να τονίσω είναι τη σημασία της νέας αμερικανικής σχέσης με την Ελλάδα, το Ισραήλ και την Κύπρο. Πρόκειται για μια σημαντική γεωπολιτική εξέλιξη και υπάρχει ένα πολύ σημαντικό μήνυμα που αντικατοπτρίζεται στο ταξίδι του Υπουργού Εξωτερικών Πομπέο στην Ιερουσαλήμ για να ενταχθεί στην τελευταία τριμερή. Θα συνεχίσουμε να ασχολούμαστε. Αυτό είναι πολύ σαφές, υπογράμμισε ο κ. Πάιατ, στον οποίο οι Τούρκοι χρεώνουν φιλελληνισμό. Καιρός ήταν… Διότι μέχρι τώρα, όλοι μα όλοι οι γραφειοκράτες υποστήριζαν με κλειστά μάτια την Τουρκία. Γι’ αυτό ήταν και διπλωματικά …τυφλοί. Διότι τους καίνε το σπίτι οι Τούρκοι και αντί για νερό ρίχνουν βενζίνη, που αναζωπυρώνει τη φωτιά, δεν τη σβήνει…

Αναλυτές στην Ουάσιγκτον έκαναν έκκληση στον πρόεδρο Τραμπ να στείλει την έσχατη προειδοποίηση στην Τουρκία και ύστερα να δράσει με τον άλλο τρόπο, τον γνωστό των κυρώσεων, για να εξαναγκάσει τον Ταγίπ Ερντογάν να ακυρώσει την αγορά των S-400. Με τον ένα ή τον άλλο τρόπο το τέλος του τουρκικού δράματος είναι εξαιρετικά κοντά. Ο κ. Ερντογάν γνωρίζει πως αν υποχωρήσει, θα διαλυθεί το κύρος του και αργότερα θα επέλθει και το πολιτικό του τέλος.

Το μείζον ερώτημα είναι πόσο αντέχει για να αντισταθεί…

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της. Επίσης απαγορεύεται δια νόμου η αναδημοσίευση των σχολίων χωρίς τη γραπτή έγκριση της ιστοσελίδας.

Η τουρκολαγνεία των Εγγλέζων: Στηρίζουν τον Ερντογάν εναντίον της Ελλάδας και της Κύπρου

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: