Δρόμος του Ολοκληρωτισμού ή Δρόμος του Μεταξιού; Γιατί και η Ν.Δ. υποστηρίζει την Κίνα;

File Photo: Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας (Κ) με κινέζους αξιωματούχους , στο περιθώριο του Belt and Road Forum, στο Πεκίνο. ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ, Andrea Bonetti




Του Δρ. ΣΩΤΗΡΗ Ν. ΚΑΜΕΝΟΠΟΥΛΟΥ*

Πρόσφατα η Νέα Δημοκρατία διαμέσω του εκπροσώπου της κάλεσε την κυβέρνηση των νεοκομμουνιστών/νεομαοϊστών να συνταχθούν με τη δημοκρατική Ευρώπη κατά του δικτατορικού καθεστώτος Μαδούρο, [1].

Ως εδώ όλα καλά.

  • Όμως, από την άλλη πλευρά, υπάρχει το εξής παράδοξος: η ΝΔ ως φιλελεύθερο κόμμα όχι απλώς στηρίζει το Δρόμο του Μεταξιού, [2], αλλά καυχιέται κιόλας για τις «στρατηγικές επιλογές που έγιναν στο παρελθόν συγκεκριμένα από τις κυβερνήσεις της Νέας Δημοκρατίας».Αλήθεια, σε τί διαφέρει το δικτατορικό καθεστώς του Πεκίνου από αυτό του Μαδούρο; Σε τί διαφέρουν τα χρήματα του καθεστώτος Μαδούρο από τα χρήματα του καθεστώτος Πεκίνου;

Πραγματοποιούνται εκλογές στην Κίνα; Ή μήπως ορισμένοι θεωρούν – ανοήτως – την Κίνα καπιταλιστική χώρα; Πριν λίγες ημέρες ο ηγέτης της Κίνας κ. Xi «ζήτησε» από τους νέους της Κίνας να αγαπούν το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα, [3].

Από πού κι ως πού ένα φιλελεύθερο κόμμα όπως η ΝΔ στηρίζει εμμέσως το ΚΚΚ; Από τους νεοκομμουνιστές – νεομαοϊστές του ΣΥΡΙΖΑ το περίμεναν όλοι. Αλλά από τη ΝΔ;

H ΝΔ – και τα υπόλοιπα κόμματα του Δημοκρατικού τόξου – θα πρέπει να αντιληφθούν τη στρατηγική του ΚΚΚ η οποία συνδέει κάθε εμπορική δραστηριότητα με στρατιωτικές επιχειρήσεις. Ο δυτικός ψευδοφιλελευθερισμός διαπερνά οριζοντίως και καθέτως αρκετές ευρωπαϊκές χώρες με ψευδο-επιχειρήματα όπως «η Κίνα είναι καπιταλιστική χώρα» ή «οφείλουμε να ανοίξουμε τις αγορές μας σε κινεζικές επενδύσεις χάριν του φιλελευθερισμού» κλπ. δεν αποτελεί παρά ένα καλά μελετημένο σχέδιο του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος το οποίο εκφράσθηκε στα επίσημα συμπεράσματα του Συνεδρίου του το 2017 και αντικατοπτρίζει πλήρως τον κινεζικό κομμουνιστικό εθνικισμό, [4].

  • Η στρατηγική του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος είναι ξεκάθαρη και δεν αφήνει περιθώρια παρερμηνείας: πίσω από το «πολιτικό» και το «εμπορικό» κρύβεται – ακόμη και σήμερα – το «στρατιωτικό». Aυτή τη στρατηγική εφαρμόζει το ΚΚΚ στην περίπτωση των εξαγορών στρατηγικών δυτικών υποδομών (λιμάνια, εταιρείες ενεργειακού ενδιαφέροντος, ορυχεία κλπ.). Η πολιτική του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος και του σημερινού κινέζου ηγέτη έχει εθνικιστική έφεση. Με λίγα λόγια, ο ψευδοφιλελευθερισμός ορισμένων στη Δύση δεν εκφράζει τίποτε άλλο παρά τον εθνικισμό του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος.

Η σημερινή Κίνα όχι μόνο δεν έχει καμία σχέση με τη φιλοσοφία του Κομφούκιου, αλλά το ακριβώς αντίθετο: η σημερινή Κίνα αποτελεί ένα σκληρό, απάνθρωπο, απολυταρχικό, ανελεύθερο, δικτατορικό, αντι-ακαδημαϊκό, καθεστώς το οποίο στηρίχθηκε στη εξολόθρευση των οπαδών του κομφουκιανισμού και κάθε άλλης αντικαθεστωτικής ιδεολογίας. Το σημερινό κινεζικό δικτατορικό καθεστώς στηρίχθηκε στις Μαοϊκές εκκαθαρίσεις 45 και πλέον εκατομμυρίων ανθρώπων μέσα σε 4 χρόνια, μεταξύ αυτών και εκατομμυρίων κινέζων ακαδημαϊκών και μελών θρησκευτικών κοινοτήτων όπως πχ. μοναχών του Βουδισμού κλπ. Εύλογα λοιπόν τίθεται το ερώτημα: ποιές γέφυρες επικοινωνίας μπορούν να στηθούν με ένα κόμμα το οποίο ακόμη και σήμερα δεν αποδέχεται εκείνες τις απάνθρωπες εκκαθαρίσεις;

  • Είναι δυνατόν να επικοινωνήσει το Ελληνικό Πνεύμα με φορείς μίας απάνθρωπης και δικτατορικής νοοτροπίας που εξολόθρευσε εκατομμύρια ακαδημαϊκούς και πολιτικούς αντιφρονούντες; Στη σημερινή εποχή όπου επικρατεί η δύναμη του χρήματος, το σημερινό δικτατορικό καθεστώς της Κίνας χρησιμοποιεί τη φιλοσοφία του Κομφούκιου – που το ίδιο πολέμησε σκοτώνοντας εκατομμύρια υποστηρικτές του – ως εργαλείο Ήπιας Ισχύος (Soft Power) ώστε να επιβληθεί γεωπολιτικώς παγκοσμίως. Το κινεζικό απάνθρωπο καθεστώς το πράττει αυτό χρησιμοποιώντας συνήθως οικονομικό δόλωμα.

Σε αυτό το σημείο ας ανοίξει μία παρένθεση σχετική με τους Έλληνες ακαδημαϊκούς.

Όσοι Έλληνες ακαδημαϊκοί έπεσαν στην παγίδα της ψευδο-σχέσης του σημερινού δικτατορικού κινεζικού καθεστώτος με τη φιλοσοφία του Κομφύκιου:

– έχουν ρωτήσει τους σύγχρονους κινέζους ακαδημαϊκούς εάν τολμούν να ασκήσουν κριτική στο κινεζικό καθεστώς;

– έχουν ρωτήσει τους σύγχρονους κινέζους ακαδημαϊκούς εάν τολμούν να συνδικαλισθούν;

– έχουν ρωτήσει σύγχρονους κινέζους ακαδημαϊκούς εάν τολμούν να διαδηλώσουν/συναθροισθούν με ελεύθερη βούληση;

– έχουν ρωτήσει σύγχρονους κινέζους ακαδημαϊκούς εάν υπάρχει ουσιαστική ακαδημαϊκή ελευθερία;

Το ναζιστικό καθεστώς δεν επιβλήθηκε τυχαία στη Γερμανία. Το έκανε με τη σύμπραξη της ακαδημαϊκής κοινότητας (ενδεικτικά [5] και [6]). Εκείνη την εποχή (1933), η Γερμανία βρισκόταν σε οικονομική ανέχεια. Το ίδιο και η γερμανική ακαδημαϊκή κοινότητα. Ως εκ τούτου, αρκετοί γερμανοί ακαδημαϊκοί, και καλλιτέχνες, μη αντέχοντας την οικονομική ανέχεια είχαν εκθαμβωθεί από τις ιδέες του νεο-ανερχόμενου εθνικοσοσιαλιστικού κόμματος και είχαν θέσει εαυτούς στην υπηρεσία του. Μη ξεχνάμε ότι οι ψευδο-διανοητές του ναζιστικού κόμματος δεν είχαν διστάσει να χρησιμοποιήσουν ως εργαλείο Ήπιας Ισχύος-προπαγάνδας ακόμη και κομμάτι της Αρχαίας Ελληνικής ιστορίας, [7].

  • Η πολιτική του σημερινού κινεζικού καθεστώτος δεν διαφέρει: έχει  παρόμοια «εθνικιστική έφεση» με στόχο τη γεωπολιτική επικράτησή του συνθλίβοντας κάθε έννοια Δημοκρατίας και Ελευθερίας παγκοσμίως. Εργαλείο-φορέας του σύγχρονου κινεζικού εθνικισμού αποτελεί η Ήπια Ισχύς του ψευδο-κομφουκιανισμού. Στόχος του νέου Δρόμου του Μεταξιού είναι η σύνθλιψη κάθε έννοιας Δημοκρατίας και Ελευθερίας από τις περιοχές που θα περάσει.

Οι εποχές που έρχονται είναι ακραία επικίνδυνες και κουβαλούν μαζί τους ακραίες πολιτικές ιδέες.

Ιδέες οι οποίες αντιστρατεύονται την Ελευθερία του Πνεύματος και την Ακαδημαϊκή Ελευθερία.

Αποτελεί ντροπή λοιπόν το επιχείρημα από φιλελεύθερους και Έλληνες ακαδημαϊκούς οι οποίοι αναζητούν δήθεν γέφυρες και ομοιότητες της σημερινής Κίνας με τον αρχαίο Ελληνικό πολιτισμό για να εξυπηρετήσουν το νέο Δρόμο του Μεταξιού.

Ο νέος Δρόμος του Μεταξιού δεν θα «μεταφέρει» μόνο προϊόντα: θα «μεταφέρει» και τις ιδέες του Ολοκληρωτισμού.

Ο νέος Δρόμος του Μεταξιού είναι Δρόμος του Ολοκληρωτισμού.

Η στήριξη της ΝΔ – και η σιωπηρή αποδοχή των υπόλοιπων κομμάτων του Δημοκρατικού τόξου – στο νέο Δρόμο του Μεταξιού κρίνεται επιεικώς απαράδεκτη και αν μη τί άλλο επικίνδυνα ανόητη. 

 ΠΑΡΑΠΟΜΠΕΣ

[1] https://www.naftemporiki.gr/story/1470543/nd-i-kubernisi-na-suntaxthei-me-ti-dimokratiki-europi-kata-tou-kathestotos-madouro

[2] http://www.capital.gr/arthra/3312455/i-prostithemeni-geopolitiki-axia-tis-elladas-i-kina-kai-oi-eukairies-pou-xanontai

[3] https://news.yahoo.com/xi-urges-youth-love-communist-party-062326582.html

[4] https://www.scmp.com/news/china/policies-politics/article/2116836/xi-jinping-thought-communist-partys-tighter-grip-china

[5] https://www.facinghistory.org/holocaust-and-human-behavior/chapter-5/controlling-universities

[6] https://www.telegraph.co.uk/history/world-war-two/9782024/Philosophys-shameful-love-for-the-swastika.html

[7] http://www.bbc.com/culture/story/20150324-hitlers-idea-of-the-perfect-body

*PhD Σχολής Μηχανικών Ορυκτών Πόρων Πολυτεχνείου Κρήτης

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός. 

Η Τουρκία, η Γενοκτονία των Αρμενίων, η Siemens και τα “σιδηροδρομικά άπλυτα” των Γερμανών

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: