Δικαστικά έγγραφα «καίνε» τον Κοέν: Είχε επαφές με εταιρία ρωσικών συμφερόντων

File Photo: Ο Μάικλ Κόεν, δικηγόρος του Τραμπ, είχε επικοινωνία με εταιρία ρωσικών συμφερόντων. Φωτογραφία ΑΠΕ-ΜΠΕ




O Μάικλ Κόεν πρώην προσωπικός δικηγόρος και μεσάζοντας του Ντόναλντ Τραμπ αντάλλαξε εκατοντάδες τηλεφωνήματα και ηλεκτρονικά μηνύματα με την Columbus Nova, μία αμερικανική εταιρία που είχε δεσμούς με τον Ρώσο ολιγάρχη Βίκτορ Βέκσελμπεργκ, όπως αποκαλύπτουν δικαστικά έγγραφα που δημοσιοποιήθηκαν χθες, μεταδίδει το ABC News
Από τα στοιχεία συνάγεται ότι οι επικοινωνίες άρχισαν την ημέρα εκλογής του Ντόναλντ Τραμπ και διήρκησαν για τους επόμενους οκτώ μήνες.

“Τηλεφωνικά αρχεία που σχετίζονται με το κινητό τηλέφωνο του Κόεν δείχνουν ότι την 8η Νοεμβρίου 2016, ημέρα της διεξαγωγής των προεδρικών εκλογών, ένας τηλεφωνικός αριθμός που έχει εγγραφεί στα αρχεία του κινητού τηλεφώνου του Κόεν, πιστοποιεί την ανταλλαγή του πρώτου, από μια σειρά μηνυμάτων, με τον εκτελεστικό διευθυντή της Columbus Nova LLC,” σύμφωνα με δικαστικό έγγραφο.

“Μεταξύ του χρονικού διαστήματος της 8ης Νοεμβρίου 2016 και της 14ης Ιουλίου 2017, τα τηλεφωνικά αρχεία δείχνουν περισσότερες από 230 τηλεφωνικές κλήσεις και την ανταλλαγή 950 μηνυμάτων μέσω του κινητού του Κόεν με τον εκτελεστικό διευθυντή της Columbus Nova.”

Το έγγραφο αυτό συμπεριλαμβάνεται σε συνολικό αριθμό πέντε αιτήσεων για την έκδοση ενταλμάτων έρευνας, ενώ δημοσιοποιήθηκε μετά από εντολή ενός ομοσπονδιακού δικαστή στην Ουάσινγκτον και κατόπιν αιτήματος αμερικανικών ΜΜΕ.
Τα έγγραφα δείχνουν πως οι εισαγγελικές αρχές είχαν κρίνει (αρχικά) ως ύποπτες τις επικοινωνίες του Κόεν με την αναφερόμενη εταιρία, για πιθανές παραβάσεις της σχετικής νομοθεσίας (FARA).

Ωστόσο, ο εντοπισμός των παραπάνω στοιχείων δεν χρησιμοποιήθηκε για την απαγγελία των κατηγοριών και της τριετούς ποινής φυλάκισης, που βαρύνουν τον Κόεν.

Το νομικό πλαίσιο της FARA απαιτεί από όσους εκπροσωπούν συμφέροντα ξένων κυβερνήσεων σε αμερικανικό έδαφος να το δηλώσουν στις αρχές, αλλά και να διαθέσουν πληροφορίες, σχετικά με τις δραστηριότητές τους, αλλά και τα χρήματα που έλαβαν από αυτές, στην αμερικανική κυβέρνηση.

Σύμφωνα με τα ίδια έγγραφα οι ομοσπονδιακές εισαγγελικές αρχές είχαν ενδιαφέρον να μάθουν για τις πληρωμές ποσού περίπου μισού εκατομμυρίου δολαρίων από την Columbus Nova σε συμβουλευτική εταιρία την οποία είχε ιδρύσει ο Κόεν.

“Οι ΗΠΑ εξακολουθούν να ερευνούν αν κάποια από τις πληρωμές ή τις οικονομικές σχέσεις…, εμπλέκεται στην συμμετοχή που είχε ο Κόεν για την υλοποίηση σχεδίου, με στόχο την άρση των αμερικανικών κυρώσεων,” που εφαρμόζονται κατά της Ρωσίας, σύμφωνα με το ίδιο έγγραφο.

Από την πλευρά του, ο δικηγόρος του Κόεν, Λάνι Ντέιβις αρνήθηκε να σχολιάσει την δημοσιοποίηση των παραπάνω εγγράφων.

Ο Κόεν παραδέχθηκε την ενοχή του το 2018, για παραβάσεις σχετικά με το νομικό πλαίσιο για τα οικονομικά των προεκλογικών εκστρατειών στις ΗΠΑ, την διάπραξη ψευδορκίας έναντι του Κογκρέσου, αλλά και μια σειρά οικονομικών εγκλημάτων, ενώ στις αρχές του μήνα παρουσιάστηκε σε κατάστημα ομοσπονδιακών φυλακών στη Νέα Υόρκη, όπου και εκτίει ποινή τριετούς φυλάκισης.

Οι ομοσπονδιακές εισαγγελικές αρχές εμπλέκουν τον πρόεδρο Τραμπ στις παραβάσεις της οικονομικής νομοθεσίας για την χρηματοδότηση της προεκλογικής εκστρατείας που διέπραξε ο Κόεν, καθώς όπως έχουν γράψει σε δικαστικά έγγραφα, ο (τότε) προεδρικός υποψήφιος Τραμπ έδωσε οδηγίες στον Κόεν, για τις πληρωμές που έγιναν στην πρωταγωνίστρια αισθησιακών ταινιών Στόρμι Ντάνιελς, αλλά και την Κάρεν ΜακΝτούγκαλ (πρώην μοντέλο του Playboy) ώστε να μην δημοσιοποιήσουν τους ισχυρισμούς τους, για σχέσεις που είχαν με τον Τραμπ.

Ο Αμερικανός πρόεδρος έχει αρνηθεί ότι έδωσε οδηγίες στον Κόεν, προκειμένου να παραβεί το νόμο.

23/05/2019 10:49
ΑΠΕ-ΜΠΕ
Αθήνα, Ελλάδα

 

Οι Τούρκοι συνεχίζουν να “βλέπουν” πιθανή μία συνάντηση του Τραμπ με τον Ερντογάν!

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: