Δικαιοσύνη-προστασία ζητά για πρόσφυγες ο ΟΗΕ με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά Ομοφοβίας

File Photo: Μέλη της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας και συλλογικότητες πραγματοποίησαν πορεία προς τη ΓΑΔΑ για τον θάνατο του Ζακ Κωστόπουλου. ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΣΥΜΕΛΑ ΠΑΝΤΖΑΡΤΖΗ




Σε περισσότερες από 70 χώρες ανά τον κόσμο εξακολουθούν να ποινικοποιούνται οι σχέσεις μεταξύ ατόμων του ιδίου φύλου και πολλά ΛΟΑΤΚΙ άτομα συνεχίζουν να βιώνουν σοβαρές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και διώξεις στις χώρες καταγωγής τους. Αναγκασμένοι να αναζητήσουν ασφάλεια και προστασία σε άλλες χώρες, συχνά έρχονται αντιμέτωποι με παρόμοιους ή ακόμα μεγαλύτερους κινδύνους μόλις φθάσουν σε αυτές.

  • Φέτος για την Παγκόσμια Ημέρα κατά της Ομοφοβίας, Αμφιφοβίας και Τρανσφοβίας, που είναι σήμερα, 17 Μαΐου, η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες επέλεξε τον τίτλο «Δικαιοσύνη και Προστασία για Όλους». Παράλληλα, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του οργανισμού, ξεκίνησε στις 16 Μαΐου στη Γενεύη ο πρώτος γύρος των συζητήσεων με οργανώσεις και υπερασπιστές της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας. Θα πραγματοποιηθούν και άλλες συζητήσεις σε διαφορετικά μέρη του κόσμου τους επόμενους μήνες.

«Είναι ζωτικής σημασίας να δημιουργήσουμε ασφαλείς χώρους για τους ΛΟΑΤΚΙ αιτούντες άσυλο και πρόσφυγες, ώστε να μη νιώθουν υποχρεωμένοι να αποκρύψουν τον σεξουαλικό τους προσανατολισμό ή ταυτότητα στην προσπάθειά τους να προστατεύσουν τον εαυτό τους», αναφέρει ο Φιλίπο Γκράντι στην ανακοίνωση.

  • Ο ύπατος αρμοστής υπογράμμισε, επίσης, ότι έχουν υπάρξει τα τελευταία χρόνια πολλά ενθαρρυντικά παραδείγματα, που καταδεικνύουν το έργο, το οποίο έχει επιτευχθεί σε αυτόν τον τομέα, όπως η συνεργασία με επικεφαλής ΛΟΑΤΚΙ κοινοτήτων στην Αφρική για την ενίσχυση της ευαισθητοποίησης και της παραπομπής σε υπηρεσίες, η δικτύωση με εργοδότες για τη δημιουργία βιοποριστικών ευκαιριών για τους ΛΟΑΤΚΙ πρόσφυγες στην αμερικανική ήπειρο και η εδραίωση ομάδων στήριξης νέων ΛΟΑΤΚΙ ατόμων στην περιοχή της Μέσης Ανατολής.

«Ο αγώνας για τα δικαιώματα των ΛΟΑΤΚΙ ατόμων αφορά τον καθένα από εμάς. Αφορά τη διαφορετικότητα και την ανθρωπιά μας. Θα πρέπει όλοι να παίξουμε ενεργό ρόλο στην καταπολέμηση της ομοφοβίας, της τρανσφοβίας και της αμφιφοβίας», προσέθεσε.

ΑΠΕ-ΜΠΕ
17/05/2019 17:33

Νόμιμος από σήμερα ο γάμος μεταξύ ομοφυλόφιλων ζευγαριών στην Ταϊβάν

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: