Διαψεύδει το τελεσίγραφο των ΗΠΑ για τους S-400 η Άγκυρα: Πάρτε Patriot, λέει η Αμερική

Ο υφυπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας. Photo via Twitter, @@yavuzselimkiran




“Επισήμως δεν μας έχει μεταφερθεί κάτι τέτοιο», δήλωσε ο υφυπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Γιαβούζ Σελίμ Κιράν, σχετικά με το φερόμενο τελεσίγραφο των ΗΠΑ στην Άγκυρα για ακύρωση της παραλαβής των S-400 μέχρι τις αρχές Ιουνίου.

Σημειώνουμε ότι το έγκυρο τηλεοπτικό δίκτυο CNBC μετέδωσε ότι το αμερικανικό τελεσίγραφο εστάλη στην Τουρκία την περασμένη εβδομάδα από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Και καλείται η Τουρκία να ακυρώσει την παραγγελία των ρωσικών S-400 και να αγοράσει τους αμερικανικούς Patriot.

  • Ο Σελίμ Κιράν ο οποίος βρίσκεται για διαβουλεύσεις στην αμερικανική πρωτεύουσα σχετικά με το θέμα των S-400, μιλώντας σε Τούρκους δημοσιογράφους, διέψευσε κατηγορηματικά ότι οι ΗΠΑ έχουν δώσει προθεσμία 15 ημερών στην Άγκυρα για να ακυρώσουν την αγορά του ρωσικού αντι-πυραυλικού συστήματος, θεωρώντας ότι η προθεσμία αυτή αναφέρεται πιθανότατα στην τελευταία προσφορά που έκαναν οι ΗΠΑ για αγορά του συστήματος Patriot από την Τουρκία. «Το Μάρτιο, οι ΗΠΑ μας έδωσαν μία βελτιωμένη προσφορά για αγορά Patriot, μετά από τις προηγούμενες προσφορές τους που δεν μας ικανοποιούσαν. Βασικά, θεωρούμε ότι σε αυτή αναφέρονται», δήλωσε.

Σύμφωνα με την ανταποκρίτρια του OPEN TV στην Τουρκία Μαρία Ζαχαράκη, σχολιάζοντας το ψήφισμα του Κογκρέσου σχετικά με την επικείμενη επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία αν παραλάβει τελικά τους S-400, ο Τούρκος υφυπουργός Εξωτερικών δήλωσε: «Με το ψήφισμα που εγκρίθηκε σήμερα στο Κογκρέσο, παρατηρούμε μετά λύπης μας ότι στην Αμερική το σύστημα αεροπορικής άμυνας S-400 συζητείται σε διαφορετικά κανάλια».

  • Ο Τούρκος αξιωματούχος ανέφερε ακόμη ότι η πρόταση της Άγκυρας για σύσταση κοινής ομάδας εργασίας για την εξέταση τεχνικών λεπτομερειών σχετικά με τη συμβατότητα των S-400 και των αμερικανικών μαχητικών F-35, δεν έχει γίνει ακόμη αποδεκτή από την Ουάσιγκτον.

Αντίθετα, πρόοδος φαίνεται να υπάρχει στο θέμα μίας τε-α-τετ συνάντησης μεταξύ Ερντογάν-Τραμπ. Σύμφωνα με Τούρκο ανώνυμο αξιωματούχο, που μίλησε στην εφημερίδα ‘Σοζτζού’, οι δύο ηγέτες ενδέχεται να συναντηθούν και μάλιστα σύντομα. Όπως αναφέρει, είτε να έρθει ο Τραμπ στην Τουρκία, μετά από την πρόσκληση του Τούρκου πρόεδρου, είτε να συναντηθούν στο πλαίσιο της συνόδου των G20 τον επόμενο μήνα στην Ιαπωνία.

ΠΗΓΗ: ΕΘΝΟΣ

Το τρίγωνο Ουάσιγκτον, Άγκυρας και Μόσχας είναι μία “κόλαση”: Οι S-400 καίνε τον Ταγίπ Ερντογάν

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: