Δεν ξέρω πώς θα αντιμετωπίζαμε την κρίση στην ΑΟΖ χωρίς την ΕΕ, λέει ο Χριστοδουλίδης

File Photo: Θρασύτατο αίτημα για επίσκεψη στη Λευκωσία ζήτησαν οι Λίβυοι προκειμένου να ενημερώσουν για τις εξελίξεις… ΚΥΠΕ




«Ιστορικό σταθμό» χαρακτήρισε ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση το 2004, λέγοντας παράλληλα ότι ο ίδιος δεν μπορεί να σκεφτεί πως θα μπορούσε να αντιμετωπιστεί η σημερινή κρίση με την Τουρκία στην κυπριακή αποκλειστική οικονομική ζώνη χωρίς τη βοήθεια της ΕΕ.

  • Μιλούσε το πρωί της Πέμπτης κατά τη διάρκεια εκδήλωσης για την Ημέρα της Ευρώπης, στον προαύλιο χώρο του Δημαρχείου Λευκωσίας, όπου έγινε έπαρση της σημαίας της ΕΕ υπό τους ήχους της «Ωδής στη Χαρά» του Λούντβιχ βαν Μπετόβεν, του ύμνου της ΕΕ. Την εκδήλωση διοργάνωσαν ο Δήμος Λευκωσίας, το Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Κύπρο και η Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Κύπρο.

Λαμβάνοντας τον λόγο, ο Υπουργός Εξωτερικών είπε ότι σήμερα γιορτάζουμε την Ημέρα της Ευρώπης, τη «σημαντικότερη εξέλιξη στην ευρωπαϊκή ιστορία και χωρίς καμία δόση υπερβολής μια εκ των σημαντικότερων εξελίξεων στην παγκόσμια ιστορία». Συνέχισε, λέγοντας ότι η Κυπριακή Δημοκρατία ευτύχισε, μέσα από μια διορατική πολιτική και μια συλλογική προσπάθεια, να είναι μέλος αυτής της μεγάλης οικογένειας από το 2004. «Θεωρώ αυτή την πιο σημαντική εξέλιξη, ιστορικό σταθμό, στην ιστορία της Κυπριακής Δημοκρατίας από το 1960 και την ίδρυσή της» είπε.

  • Ο κ. Χριστοδουλίδης διερωτήθηκε εξάλλου πώς η Κυπριακή Δημοκρατία θα ήταν σε θέση να αντιμετωπίσει πολλές προκλήσεις κατά τα προηγούμενα χρόνια χωρίς τη βοήθεια της ΕΕ.
  • «Δεν μπορώ να σκεφτώ για παράδειγμα πως θα μπορούσαμε το 2013 να αντιμετωπίσουμε την κρίση χωρίς την ΕΕ, δεν μπορώ να σκεφτώ σήμερα πως μπορούμε να αντιμετωπίσουμε την κρίση που έχουμε με την Τουρκία εντός της αποκλειστικής μας οικονομικής ζώνης χωρίς τη βοήθεια της ΕΕ, των εταίρων μας στην ΕΕ» είπε.

Αναφέρθηκε ακολούθως σε μια σειρά σημαντικών προκλήσεων που αντιμετωπίζει η μεγάλη ευρωπαϊκή οικογένεια, όπως το Brexit, η μεταναστευτική κρίση, η κλιματική αλλαγή και οι απειλές των εξωτερικών συνόρων της Ένωσης.

  • Είπε ακόμη ότι σήμερα διεξάγεται μια σημαντική και καθοριστικής σημασίας Άτυπη Σύνοδος στη Ρουμανία που, όπως είπε, θα πρέπει να θέσει τις βάσεις για να καθορίσουμε ένα ξεκάθαρο μέλλον για την ΕΕ, ένα μέλλον που θα δίνει απαντήσεις σε όλες αυτές τις προκλήσεις.

Η θέση της Λευκωσίας είναι ότι όλες αυτές οι προκλήσεις παρέχουν και μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για να καθορίσουμε το μέλλον που επιθυμούμε, είπε και πρόσθεσε ότι «η Κυπριακή Δημοκρατία θα είναι παρούσα στις διαπραγματεύσεις για περισσότερη Ευρώπη, για περισσότερη ολοκλήρωση εντός της ΕΕ».

  • Αναφέρθηκε ακολούθως στην απόφαση για σύσταση της Μόνιμης Γραμματείας Ευρωπαϊκών Θεμάτων ώστε, όπως είπε, να ενισχύσουμε τον οριζόντιο συντονισμό, να είμαστε πιο αποτελεσματικοί, πιο ενεργοί εντός της ΕΕ αλλά και την ίδια στιγμή να έχουμε λόγο και ρόλο σε αυτές τις κρίσιμες στιγμές που θα καθορίσουν το μέλλον της ΕΕ.

Ο Δήμαρχος Λευκωσίας Κωνσταντίνος Γιωρκάτζης ανέφερε από την πλευρά του ότι η Κύπρος κατάφερε να αντιμετωπίσει και να διαχειριστεί πολλές κρίσεις προς όφελος των πολιτών της μαζί με την ΕΕ. «Χτίσαμε εμπιστοσύνη μεταξύ των κρατών μελών σε επιχειρησιακό, νομοθετικό και οικονομικό επίπεδο. Θέλουμε μια Ευρώπη που να προστατεύει και να ενισχύει, να παρέχει ευκαιρίες στην εκπαίδευση και τις νέες τεχνολογίες, να εγγυάται το ανοικτό πνεύμα και την ελευθερία» είπε.

  • Ο κ. Γιωρκάτζης αναφέρθηκε και στις επερχόμενες Ευρωεκλογές, λέγοντας ότι στις 26 Μαΐου οι Κύπριοι πολίτες θα πάνε στις κάλπες για την ανάδειξη του νέου Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Είναι η ευκαιρία που μας δίνεται ως Ευρωπαίοι πολίτες να επιλέξουμε ποιοι θα λαμβάνουν τις μεγάλες αποφάσεις που επηρεάζουν την καθημερινή μας ζωή και το μέλλον μας, κατέληξε.

Ο Επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Κύπρο Ιερόθεος Παπαδόπουλος είπε ότι η 9η Μαΐου σηματοδοτεί 70 χρόνια ειρήνης, την μεγαλύτερη σε διάρκεια περίοδο ειρήνης στην ευρωπαϊκή ήπειρο. Ανέφερε ακόμη ότι η ευρωπαϊκή ενοποίηση ξεκίνησε με σκοπό να αποφευχθεί ο πόλεμος, έκτοτε όμως προχώρησε με την εμβάθυνση καθώς τα ευρωπαϊκά κράτη συνειδητοποίησαν ότι κάποιες προκλήσεις μπορούν να αντιμετωπιστούν καλύτερα σε πολυμερές επίπεδο.

  • Αυτή τη στιγμή, τα 500 εκ. των Ευρωπαίων απολαμβάνουν ίσως τα υψηλότερα πρότυπα περιβαλλοντικής προστασίας, ασφάλειας τροφίμων και προστασίας καταναλωτών στον κόσμο, είπε ο κ. Παπαδόπουλος. Παράλληλα, αναφέρθηκε στην ελεύθερη διακίνηση ανθρώπων, αγαθών, υπηρεσιών και κεφαλαίου, αλλά και στη δυνατότητα για εργασία, σπουδές και διαβίωση παντού στην Ευρώπη.

Ο Ανδρέας Κεττής, Επικεφαλής του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Κύπρο, αναφέρθηκε στη σημασία των επικείμενων Ευρωεκλογών, καθώς όπως είπε, βρισκόμαστε σχεδόν δύο εβδομάδες μακριά από τις πλέον κρίσιμες Ευρωπαϊκές εκλογές στην ιστορία της ΕΕ.

  • «Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν είναι ούτε τέλεια, όπως θα επιθυμούσαν πολλοί, ούτε ατελής, όπως η καρικατούρα που σκιαγραφούν οι πιο αυστηροί επικριτές της. Για να τελειοποιηθεί, να προσαρμοστεί και να μεταρρυθμιστεί, πρέπει πρώτα να διατηρηθεί» είπε.

Ανέφερε τέλος ότι «η αποδοχή της ΕΕ βρίσκεται στο ζενίθ, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις» κάτι που όπως ανέφερε, πρέπει τώρα να εκφραστεί με την προσέλευση στις κάλπες.

09/05/2019 11:29
ΚΥΠΕ – Αντώνης Γκιλδάκης
Λευκωσία – Κύπρος

 

Τετ α τετ Τσίπρα-Προέδρου Αναστασιάδη στο περιθώριο της Συνόδου στο Σιμπίου για την ΑΟΖ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: