Δεν θα γίνουμε ποτέ Βρετανία, κουφάλα Αγγλοσάξονα: Τα ψέματα στις εκλογές τιμωρούνται…

Ο Μπόρις Τζόνσον, ο νέος πρωθυπουργός της Μεγάλης Βρετανίας. Φωτογραφία: EPA, ANDY RAIN
Του ΠΑΝΤΕΛΗ ΖΑΓΟΡΙΑΝΙΤΗ, HELLAS JOURNAL

Η είδηση είναι εξωφρενική αν την διαβάσεις μέσα από την ελληνική πραγματικότητα. Αυτό που σε άλλα κράτη αποτελεί κανονικότητα, στην Ελλάδα αποτελεί αφορμή για χλεύη ή στην καλύτερη περίπτωση αφορμή για τη διατύπωση της απορίας: Μα καλά, είναι τρελοί;

Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών της Μεγάλης Βρετανία, Μπόρις Τζόνσον, για πολλούς φαβορί να διαδεχθεί την Τερέζα Μέι στην ηγεσία του συντηρητικού κόμματος και την πρωθυπουργία της χώρας βρίσκεται αντιμέτωπος με τη δικαιοσύνη μετά από μήνυση ιδιώτη που τον κατηγορεί για παραβίαση του νόμου αναφορικά με το ψευδἐς σύνθημα των 350 εκατ. στερλινών, που μετά το brexit θα διοχετεύονταν κάθε εβδομάδα στο Εθνικό Σύστημα Υγείας. Το σύνθημα ήταν γραμμένο στο λεωφορείο, με το οποίο περιόδευε ο Μπόρις Τζόνσον για την προώθηση του brexit, όταν ακόμη ήταν Δήμαρχος Λονδίνου.

  • Με βάση το νόμο που ισχύει στη Μεγάλη Βρετανία οι ψευδείς υποσχέσεις για επηρεασμό των ψηφοφόρων, που λέγονται από πολιτικό με επίσημο αξίωμα απαγορεύονται. Και τα 350 εκατ. στο NHS ήταν ψέμα, το οποίο με διάφορες σοφιστείες προσπάθησε να καλύψει ο Μπόρις Τζόνσον μετά την επικράτηση του brexit.

Πρωτοδικείο του Λονδίνου έκρινε πως υπάρχει έδαφος για να προχωρήσει δικαστικά η υπόθεση, την οποία παρέπεμψε σε τακτικό δικαστήριο, που θα αποφανθεί αν θα πάει στο Ανώτατο Δικαστήριο.

Κανείς φυσικά δεν μπορεί να γνωρίζει αν τελικά ο Μπόρις Τζόνσον δικαστεί και πολύ περισσότερο καταδικαστεί. Και μόνο όμως το γεγονός ότι υπάρχει αυτός ο νόμος στη Μεγάλη Βρετανία αποτελεί ένα λόγο μελαγχολίας, για εμάς τους υπόλοιπους.

Αν κάναμε λαϊκισμό θα μπορούσαμε να αναρωτηθούμε πόσοι Έλληνες πολιτικοί θα έτρεχαν στα δικαστήρια, με βάση έναν τέτοιο νόμο.

  • Όμως προς Θεού, δεν είμαστε λαϊκιστές. Άλλωστε εδώ είμαστε στην Ελλάδα. Και μπορούμε να έχουμε αυταπάτες, να λέμε καμία κουβέντα παραπάνω, να τάζουμε λεφτά που υπάρχουν, προσλήψεις, σεισάχθεια, σκισμένα μνημόνια, ή απλώς να… υπερβάλλουμε αν πουλάμε… γνήσιες επιστολές του Ιησού και πολλά ακόμη.

Βρετανία πάντως δεν θα γίνουμε ποτέ, κουφάλα Αγγλοσάξωνα

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΑ τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της.

Τα μοιραία λάθη του Αλέξη Τσίπρα που οδήγησαν στη συντριβή του από τον Μητσοτάκη

Εγγραφή στο δωρεάν newsletter του HellasJournal

* indicates required

Latest of HellasJournal