Δεν αποστασιοποιείται από το ΝΑΤΟ η Τουρκία με την αγορά των S-400, υποστηρίζει ο Ακάρ

Σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό δίκτυο NTV, ο Ακάρ δήλωσε πως η τελευταία προσφορά των ΗΠΑ να πωλήσουν στην Τουρκία το αμερικανικό πυραυλικό αμυντικό σύστημα Patriot ήταν περισσότερο θετική απ’ ό,τι προηγούμενες προσφορές εκ μέρους της Ουάσινγκτον. Photo via Twitter, @tcsavunma




Η Τουρκία, χώρα μέλος του ΝΑΤΟ, δεν αποστασιοποιείται από τη στρατιωτική συμμαχία επειδή συνήψε συμφωνία με τη Ρωσία για να αγοράσει πυραυλικά αμυντικά συστήματα S-400, δήλωσε σήμερα ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ, προσθέτοντας πως η Άγκυρα δεν πρέπει, εξαιτίας της αγοράς αυτής, να αποκλεισθεί από το πρόγραμμα των αεριωθουμένων F-35.

  • Σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό δίκτυο NTV, ο Ακάρ υποστήριξε πως, αν η Τουρκία αποκλεισθεί από το πρόγραμμα των F-35, θα επιβαρυνθούν «πολύ σοβαρά» οι άλλοι εταίροι του προγράμματος. «Δεν υπάρχει σ’ αυτή τη σύμπραξη διάταξη που να λέει ‘θα αποκλεισθείς αν αγοράσεις S-400’. Ο αποκλεισμός μας επειδή το θέλει κάποια χώρα δεν συνάδει με τη δικαιοσύνη, τους νόμους ή τα δικαιώματα. Αυτό δεν θα πρέπει να συμβεί», δήλωσε ο Ακάρ.

Ο ίδιος δήλωσε πως η Τουρκία προσπαθεί να εξηγήσει στις Ηνωμένες Πολιτείες και στους άλλους εταίρους του προγράμματος των F-35 πως οι S-400 δεν θα δημιουργήσουν απειλή για τα αεριωθούμενα και πρόσθεσε πως η Άγκυρα έχει λάβει μέτρα για να εμποδίσει κάτι τέτοιο.

  • Ο Ακάρ δήλωσε επίσης πως η τελευταία προσφορά των ΗΠΑ να πωλήσουν στην Τουρκία το αμερικανικό πυραυλικό αμυντικό σύστημα Patriot της Raytheon Co., ήταν περισσότερο θετική από ό,τι προηγούμενες προσφορές εκ μέρους της Ουάσινγκτον. Ο Τούρκος υπουργός Άμυνας δήλωσε ακόμη πως οι Ηνωμένες Πολιτείες δείχνουν κάποια ευελιξία στην προσέγγισή τους στο σχέδιο για τη δημιουργία ασφαλούς ζώνης στη βορειοδυτική Συρία κατά μήκος των συνόρων με την Τουρκία.

Ο Αμερικανός ειδικός απεσταλμένος για τη Συρία είχε αυτή την εβδομάδα συνομιλίες στην Άγκυρα. Η Τουρκία θέλει να δημιουργήσει μια ζώνη ασφαλείας ανατολικά του ποταμού Ευφράτη αφού αποχωρήσει από τη χώρα το μεγαλύτερο μέρος των αμερικανικών στρατευμάτων.

Με πληροφορίες από το ΑΠΕ-ΜΠΕ και Reuters

Τα “παραμύθια” για τους S-400 και τα F-35: Αυτή είναι η τελευταία θέση του Πενταγώνου

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: