Χρυσό βραβείο τουρισμού για το «Zero Waste Beach», στα Cyprus Tourism Awards

Χρυσή διάκριση έλαβε το πρωτοποριακό πρόγραμμα “Zero Waste Beach” στα φετινά βραβεία τουρισμού Cyprus Tourism Awards. ΚΥΠΕ




Χρυσή διάκριση έλαβε το πρωτοποριακό πρόγραμμα “Zero Waste Beach” στα φετινά βραβεία τουρισμού Cyprus Tourism Awards.

  • Σύμφωνα με σχετικό δελτίο Τύπου, το “Zero Waste Beach” κινητοποίησε δεκάδες επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στο παραλιακό μέτωπο της Κύπρου, όπως ξενοδοχεία, καφετέριες, εστιατόρια, υπεραγορές, beach bars και περίπτερα, που συμμετείχαν στην προσπάθεια δημιουργίας ενός δικτύου υπεύθυνων παράκτιων επιχειρήσεων, με στόχο την καταπολέμηση της θαλάσσιας ρύπανσης και της πλαστικής θαλάσσιας ρύπανσης ιδιαίτερα.

Μάλιστα, για πρώτη φορά πραγματοποιήθηκε διαγωνισμός για την ανακήρυξη των πρωταθλητών στις δράσεις για μείωση της πλαστικής ρύπανσης, το “Zero Waste Champions Competition”. Συμμετείχαν 54 παράκτιες επιχειρήσεις και βραβεύθηκαν πέντε για τις βιώσιμες πρακτικές που εφαρμόζουν, καθώς και δύο τοπικές αρχές, ο δήμος Γεροσκήπου και η κοινότητα Κισσόνεργας, για την υποστήριξή τους στο έργο.

  • Άλλη δράση που υλοποιήθηκε στην διάρκεια του πρώτου χρόνου του προγράμματος, αφορούσε στην τοποθέτηση πενήντα κάδων ανακύκλωσης PMD σε παραλιακούς πεζόδρομους σε συνεργασία με τοπικούς φορείς, η δράση “On-the-go-recycling”, όπου σε μόλις τρεις βδομάδες συλλέχθηκαν 4,2 τόνοι PMD στα 5 χλμ. που κάλυψαν οι κάδοι, γεγονός που δείχνει πόσα σκουπίδια πολύτιμα για την ανακύκλωση πάνε στα μικτά σκουπίδια και καταλήγουν στις χωματερές.

Παράλληλα έγιναν καθαρισμοί παραλιών και βυθού, με τη συμμετοχή παράκτιων επιχειρήσεων, σχολείων και εθελοντών συμπεριλαμβανομένου και του προσωπικού της Α/φοι Λανίτη. Τέλος, εντοπίστηκαν και καταγράφηκαν τα ανακυκλώσιμα απόβλητα που παράγουν παράκτιες επιχειρήσεις. Όλα τα στοιχεία έτυχαν επιστημονικής επεξεργασίας από την ομάδα της ΑΚΤΗΣ και δημοσιεύονται στο διαδίκτυο.

  • Το “Zero Waste Beach”, που στοχεύει στην αποτελεσματική αντιμετώπιση της πλαστικής θαλάσσιας ρύπανσης, διακρίθηκε στην κατηγορία «Βιωσιμότητα / Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη» και συγκεκριμένα στην υποκατηγορία «Πρωτοβουλίες για την προστασία του περιβάλλοντος / Ευαισθητοποίηση του κοινού».
  • Το πρόγραμμα εγκαινίασε πέρυσι το Κέντρο Μελετών και Έρευνας Ακτή, με τη στήριξη του Ιδρύματος της Coca-Cola (The Coca-Cola Foundation), με στόχο αυτό να καταστεί θεσμός. H υποστήριξη του Προγράμματος, εντάσσεται στο πλαίσιο του οράματος της Coca-Cola για «Έναν Κόσμο Χωρίς Απορρίμματα».

Τη χρυσή διάκριση για το “Zero Waste Beach” στα Cyprus Tourism Awards 2019 παρέλαβε η Διευθύντρια Επικοινωνίας και Δημοσίων Σχέσεων της Α/φοι Λανίτη, Κάλια Πατσιά. Σε δήλωσή της η κ. Πατσιά ανέδειξε ότι η πλαστική ρύπανση απειλεί την περίκλειστη θάλασσα της Μεσογείου και η συνεργασία του Ιδρύματος της Coca-Cola με το Κέντρο Μελετών και Έρευνας Ακτή, στόχο έχει να ενεργοποιήσει τις παράκτιες επιχειρήσεις στην προσπάθεια αντιμετώπισης του προβλήματος και την ίδια στιγμή να ευαισθητοποιήσει την κοινή γνώμη.

  • Η κ. Πατσιά προανήγγειλε ότι πολύ σύντομα θα ανακοινωθεί μία νέα σειρά από δράσεις για τη φετινή χρονιά, στο πλαίσιο του “Zero Waste Beach”, με ζητούμενο πάντοτε τη συνέχιση της προσπάθειας για ευαισθητοποίηση του κοινού και για την υιοθέτηση υπεύθυνων πρακτικών από τις παράκτιες επιχειρήσεις, ώστε να απαλλαγούν οι κυπριακές θάλασσες από την πλαστική ρύπανση.
  • Τα βραβεία Cyprus Tourism Awards τελούσε υπό την αιγίδα του Υφυπουργείου Τουρισμού, του Συνδέσμου Τουριστικών Επιχειρήσεων Κύπρου και του Παγκύπριου Συνδέσμου Ξενοδόχων, ενώ στόχος ήταν η ανάδειξη της αριστείας και της καινοτομίας στον χώρο του Travel, Hospitality & Leisure.

Στην τελετή βράβευσης, που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Τετάρτη στη Λευκωσία, παρευρέθηκαν περισσότερα από 300 υψηλόβαθμα στελέχη των μεγαλύτερων εταιρειών και φορέων τουρισμού στη χώρα, ενώ οι πρακτικές που διακρίθηκαν επιβραβεύθηκαν από την ανεξάρτητη κριτική επιτροπή, μέσω αδιάβλητης διαδικασίας, όπως αυτή καθορίστηκε από τους διοργανωτές των βραβείων.

10/05/2019 11:11
ΚΥΠΕ
Λευκωσία – Κύπρος

 

Τεράστια ευκαιρία για τον τουρισμό της Κύπρου, το συνέδριο του οργανισμού MTS Globe

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: