Ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ, Τετάρτη, 22 Μαΐου 2019. @Msb_HulusiAkar
“Αν χρειαστεί θα παρατείνουμε τις διαπραγματεύσεις στην Αθήνα”, δήλωσε ο Τούρκος Υπουργός Άμυνας Χουλούσι Ακάρ αναφερόμενος στην τουρκική αντιπροσωπεία που βρίσκεται στην Ελλάδα.

  • Ο Τούρκος Υπουργός είπε ότι για πρώτη φορά γίνεται κάτι τέτοιο μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας ενώ ανέφερε ότι μέχρι σήμερα η Τουρκία ζητούσε να τεθούν στο τραπέζι όλα τα προβλήματα μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, δηλαδή Αιγαίο, ανατολική Μεσόγειος και Κυπριακό, ενώ είπε πως αν πετύχουν τότε τα αποτελέσματα θα είναι καλά και για τις δύο πλευρές. Ο Τούρκος Υπουργός επέκρινε την Ελλάδα λέγοντας ότι δημιουργεί πρόβλημα στην Τουρκία επειδή τα χωρικά της ύδατα είναι έξι μίλια και ο εναέριος χώρος της δέκα μίλια, κάτι που δεν συμβαίνει πουθενά στον κόσμο, όπως υποστήριξε.

Κατά την ενημέρωσή τους στους Τούρκους δημοσιογράφους, ο Χουλούσι Ακάρ είπε ότι αυτή τη στιγμή αντιπροσωπεία της Τουρκίας βρίσκεται στην Αθήνα με σκοπό την ανάπτυξη συνεργασίας σε θέματα Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης στο Αιγαίο και Κανόνες Καλής Συμπεριφοράς.

  • “Έτυχαν θερμής υποδοχής, οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται και θα συνεχιστούν μέχρι και της Παρασκευής συμπεριλαμβανομένης. Εάν χρειαστεί θα τις παρατείνουμε. Μέχρι σήμερα ζητήσαμε να τεθούν στο τραπέζι ό,τι πρόβλημα υπάρχει μεταξύ της Τουρκίας και της Ελλάδας, Αιγαίο, ανατολική Μεσόγειος, Κυπριακό. Όλοι να θέσουν τα δικά τους επιχειρήματα και τις θέσεις του. Εμείς είμαστε υπέρ της ειρήνης, της φιλίας, της καλής γειτονίας. Κανείς δεν απειλεί, κανείς δεν επιτίθεται σε κανέναν. Μόνο μα μόνο προσπαθούμε να προστατεύσουμε τα δικαιώματα και το δίκαιο αυτού του μεγάλου λαού”, ανέφερε ο Τούρκος Υπουργός.

Ο Τούρκος Υπουργός είπε ότι στην ουσία οι διαπραγματεύσεις είχαν ξεκινήσει πριν από ένα-δύο χρόνια αλλά ο τότε Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Μιχαήλ Κωσταρίκος έλεγε πως αυτά είναι πολιτικά ζητήματα και όχι στρατιωτικά, τώρα όμως με τον νέο Αρχηγό Ευάγγελο Αποστολάκη συζητούνται και τα πολιτικά. “Ξεκίνησε λέγοντας ‘εδώ υπάρχει παραβίαση, εκεί παραβίαση’. Τους είπαμε ΄ας τα αφήσουμε αυτά, ας μην τα συζητάμε ένα ένα. Να μαζευτούμε όλοι μαζί και να συζητήσουμε σοβαρά, τι σκεφτόμαστε και τι κάνουμε’. Εκείνοι να’ ναι καλά, το αποδέχτηκαν”, ανέφερε.

  • Ο Χουλούσι Ακάρ είπε ότι για πρώτη φορά γίνεται κάτι τέτοιο από την τουρκική αντιπροσωπεία και ευχήθηκε να πετύχουν. “Μακάρι να συμπεριφερθούν αντικειμενικά, να επικρατήσει η λογική και επομένως τα αποτελέσματα θα είναι καλά και για τις δύο πλευρές”, ανέφερε, προσθέτοντας ότι έχουν εκφράσει την αποφασιστικότητά τους σε κάθε περίπτωση.

Ο Τούρκος Υπουργός επέκρινε την Ελλάδα στο θέμα των χωρικών της υδάτων και του εναέριου χώρου της.

  • ”Τέτοιο πράγμα δεν υπάρχει πουθενά στον κόσμο. Ούτε στο παρελθόν, ούτε και σήμερα. Τα χωρικά τους ύδατα είναι έξι μίλια και ο εναέριος χώρος τους δέκα μίλια. Τέτοιος πράγμα δεν υπάρχει. Αλλά το επιχείρημα των Ελλήνων είναι πως αυτό ισχύει από το 1931”, ανέφερε. Σύμφωνα με τον Τούρκο Υπουργό Άμυνας στην πράξη αυτό σημαίνει ότι το τουρκικό πλοίο μπορεί να πάει μέχρι τα έξι μίλια και να σταματήσει αλλά όταν πάει το τουρκικό ελικόπτερο μέχρι εκεί είναι παραβίαση. “Το πλοίο μας φτάνει μέχρι τα έξι μίλια και σταματάει εκεί.

Είμαστε σε διεθνή ύδατα. Εκείνη τη στιγμή πονάει το δόντι ενός αξιωματικού μας. Τον βάζουν στο ελικόπτερο και το ελικόπτερο απογειώνεται. Υπάρχει παραβίαση εναέριου χώρου λένε. Γιατί; Επειδή έξι μίλια είναι τα χωρικά ύδατα τους και δέκα μίλια ο εναέριος χώρος τους. Λένε παραβιάσατε τον εναέριο χώρο. Αυτά ασφαλώς είναι δύσκολο να επιλυθούν αλλά είναι θέματα που έχουμε ενώπιόν μας”, ανέφερε.

ΚΥΠΕ
22/05/2019 14:32

Και… προστάτης ο Τσαβούσογλου: Εμποδίζει ανταγωνισμό μεγάλων δυνάμεων σε αν. Μεσόγειο

Εγγραφή στο δωρεάν newsletter του HellasJournal

* indicates required

Latest of HellasJournal