Αυστηρό μήνυμα Μογκερίνι στην Άγκυρα για την ΑΟΖ της Κύπρου: Σταματήστε, θα απαντήσουμε

Η Ύπατη Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Εξωτερική Πολιτική και αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Φεντερίκα Μογκερίνι. Photo via tvnewsroom.consilium.europa.eu




Η Ύπατη Εκπρόσωπος της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική Φ.Μογκερίνι καλεί την Τουρκία να σεβαστεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου, να επιδείξει αυτοσυγκράτηση και να απόσχει από οποιαδήποτε τέτοια παράνομη δράση στη ΑΟΖ.

Η κ. Μογκερίνι μέσω της γραπτής δήλωσης που εξέδωσε νωρίτερα σήμερα, προειδοποίησε με αντίδραση της Ένωσης “σε πλήρη αλληλεγγύη με την Κύπρο”, σχετικά με την πρόθεση της Τουρκίας να ξεκινήσει γεωτρήσεις στην αποκλειστική οικονομική ζώνη της Κύπρου.

  • Συγκεκριμένα η Ύπατη Εκπρόσωπος αναφέρει στη δήλωσή της ότι: “εκφράζουμε σοβαρή ανησυχία για την εξαγγελθείσα πρόθεση της Τουρκίας να πραγματοποιήσει δραστηριότητες γεώτρησης στην αποκλειστική οικονομική ζώνη της Κύπρου”.

Η Ύπατη Εκπρόσωπος υπενθυμίζει ότι “το Μάρτιο του 2018, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καταδίκασε έντονα τις συνεχιζόμενες παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο” και ξεκαθαρίζει ότι “σε αυτό το πλαίσιο, καλούμε επειγόντως την Τουρκία να επιδείξει αυτοσυγκράτηση, να σεβαστεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου στην αποκλειστική οικονομική της ζώνη και να απόσχει από οποιαδήποτε τέτοια παράνομη δράση στην οποία η Ευρωπαϊκή Ένωση θα ανταποκριθεί κατάλληλα και με πλήρη αλληλεγγύη προς την Κύπρο”.

04/05/2019 15:00
ΚΥΠΕ
Βρυξέλλες – Βέλγιο

Δεν διευκολύνει την επανέναρξη διαλόγου η στάση της Τουρκίας, λέει ο Πρόεδρος Αναστασιάδης

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: