Αθήνα και Λευκωσία επιτίθενται στην Τουρκία: Καταδίκη της παράνομης γεώτρησης στην ΑΟΖ

From left to right: Mr Nikos CHRISTODOULIDES, Cyprus Minister for Foreign Affairs; Mr George KATROUGALOS, Greek Minister for Foreign Affairs. Copyright: European Union




Η Κυπριακή κυβέρνηση καταδικάζει την επιχειρούμενη εκ μέρους της Τουρκίας γεώτρηση εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης /υφαλοκρηπίδας της Κυπριακής Δημοκρατίας με σκοπό την ανεύρεση υδρογονανθράκων.

Την ίδια στιγμή, η Ύπατη Εκπρόσωπος της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική Φεντερίκα Μογκερίνι καλεί την Τουρκία να σεβαστεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου, να επιδείξει αυτοσυγκράτηση και να απόσχει από οποιαδήποτε τέτοια παράνομη δράση στη ΑΟΖ, στην οποία -όπως τονίζει- η Ευρωπαϊκή Ένωση θα ανταποκριθεί κατάλληλα και με πλήρη αλληλεγγύη προς την Κύπρο”. ΕΔΩ Η ΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ

Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών της Κύπρου:

Η προκλητική ενέργεια της Τουρκίας συνιστά σοβαρότατη, κατά το Διεθνές και Ενωσιακό Δίκαιο, παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας. Ταυτόχρονα, αποκαλύπτει τις πραγματικές προθέσεις της Τουρκίας σε σχέση με το κυπριακό, αλλά και εξηγεί γιατί η Άγκυρα απέρριψε την πρόταση για άτυπη συνάντηση σε σχήμα Κρανς Μοντανά για συζήτηση του κυπριακού. Ήταν ακριβώς σε αυτό το πλαίσιο που το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ τόνισε πρόσφατα την ανάγκη να αποφευχθούν ενέργειες που επηρεάζουν αρνητικά την προσπάθεια επανέναρξης των συνομιλιών.

Η Κυπριακή Δημοκρατία έχοντας επίγνωση των προθέσεων της Τουρκίας, προέβηκε και προβαίνει σε όλες τις ενδεδειγμένες ενέργειες για αντιμετώπιση της κατάστασης, ως Κράτος Μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των Ηνωμένων Εθνών και ως Κράτος που διαδραματίζει ενεργό ρόλο στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Ήταν σε αυτό το πλαίσιο που το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, στα Συμπεράσματα του Μαρτίου 2018, είχε καλέσει την Τουρκία «να σταματήσει τις παράνομες ενέργειες και να σεβαστεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου να ερευνά και να εκμεταλλεύεται τους φυσικούς της πόρους σύμφωνα με το ενωσιακό και το διεθνές δίκαιο», υπενθυμίζοντας παράλληλα «την υποχρέωση της Τουρκίας να σέβεται το διεθνές δίκαιο και τις σχέσεις καλής γειτονίας και να εξομαλύνει τις σχέσεις με όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης της Κυπριακής Δημοκρατίας».

Περαιτέρω, στο πλαίσιο του Συμβουλίου Σύνδεσης ΕΕ-Τουρκίας το Μάρτιο 2019, η ΕΕ και τα 28 Κράτη Μέλη κάλεσαν την Τουρκία να «αποφεύγει τις όποιες παράνομες ενέργειες στις οποίες η ΕΕ θα αντιδράσει κατάλληλα, σε πλήρη αλληλεγγύη με την Κύπρο».

Λαμβάνοντας υπόψη τα πιο πάνω, έχουν ήδη τροχοδρομηθεί ενέργειες σε νομικό, πολιτικό και διπλωματικό επίπεδο, αξιοποιώντας όλες τις δυνατότητες και ειδικότερα μέσα στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ανακοίνωση Υπουργείου Εξωτερικών σχετικά με την παράνομη γεώτρηση της Τουρκίας στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κυπριακής Δημοκρατίας

Καταδικάζουμε την απόφαση της Τουρκίας να προβεί σε παράνομη γεώτρηση στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κυπριακής Δημοκρατίας, αναφέρει ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών της Ελλάδας.

Συνεχίζει:

Καλούμε την Τουρκία να σταματήσει άμεσα τις παράνομες δραστηριότητές της, να σεβαστεί τα αναφαίρετα δικαιώματα της κυρίαρχης Κυπριακής Δημοκρατίας που ασκεί προς όφελος του συνόλου του Κυπριακού λαού και να αποστεί από περαιτέρω ενέργειες που υπονομεύουν τη σταθερότητα στην περιοχή, καθώς και την επανέναρξη συνομιλιών για δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού.

Χαιρετίζουμε την ψύχραιμη και νηφάλια στάση της Κυπριακής Δημοκρατίας, που επιβεβαιώνει τον ρόλο της ως πυλώνα σταθερότητας και αξιόπιστου εταίρου στην Ανατολική Μεσόγειο.

Η Ελλάδα υπενθυμίζει το περιεχόμενο των Συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Μαρτίου 2018 και τις μετέπειτα σχετικές τοποθετήσεις της ΕΕ και παραμένει σε διαρκή επικοινωνία και συντονισμό με την Κυπριακή Δημοκρατία, καθώς και με τους κοινοτικούς της εταίρους και συμμάχους, για τις επόμενες ενδεδειγμένες ενέργειες.

ΕΞΑΛΛΟΥ: Με αγορασμένα από την Νορβηγία σκάφη θα γίνει η τουρκική γεώτρηση στην κυπριακή ΑΟΖ, αποκαλύπτει ο συνάδελφος Νίκος Μελέτης.

Συγκεκριμένα:

Αποφασισμένη να προχωρήσει στην γεώτρηση εντός της Κυπριακής ΑΟΖ και επί της κυπριακής υφαλοκρηπίδας είναι η Τουρκία καθώς, παρά τις παραπλανητικές κινήσεις, φαίνεται ότι ξεπέρασε το βασικό εμπόδιο που αντιμετώπιζε, την απροθυμία δηλαδή ξένων εταιριών να προμηθεύσουν τον αναγκαίο εξοπλισμό και τα απαραίτητα συνοδευτικά σκάφη.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα τρία συνοδευτικά σκάφη του γεωτρύπανου FATIH αγοράσθηκαν μυστικά από την Άκυρα το τελευταίο διάστημα από Νορβηγική εταιρία ώστε να ξεπερασθούν τα εμπόδια που είχε ορθώσει σε ξένες πολυεθνικές εταιρίες η Λευκωσία ώστε να μην εμπλακούν σε παράνομες δραστηριότητες στην Κυπριακή ΑΟΖ.

Καθώς το γεωτρύπανο FATIH έχει φθάσει ήδη από τα ξημερώματα στον «στόχο» που σύμφωνα με την παράνομη τουρκική NAVTEX θα αρχίσει την γεώτρηση του, η Λευκωσία ετοιμάζεται να εφαρμόσει ένα συνολικό σχέδιο αντιδράσεων σε νομικό και διπλωματικό επίπεδο ,αλλά και σε επίπεδο Ε.Ε. και ευρωτουρκικών σχέσεων, καθώς πρόκειται για μια πρωτοφανή «επίθεση» παραβίασης των κυριαρχικών δικαιωμάτων μιας Ευρωπαϊκής Χώρας, του Διεθνούς Δικαίου και της Νομιμότητας.

Και βεβαίως τα μέτρα που ήδη λαμβάνει η Λευκωσία αφορούν και όσους ξένους υπηκόους ενδέχεται είτε ως τεχνικό είτε ως επιστημονικό προσωπικό να συμμετάσχει σε αυτή την παράνομη επιχείρηση της Τουρκίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες του LIBERAL.gr τα τρία βοηθητικά σκάφη τα οποία είναι απολύτως αναγκαία για την πραγματοποίηση γεωτρήσεων σε μεγάλα βάθη, συμμετείχαν στην προηγούμενη γεώτρηση του FATIH για λογαριασμό της τουρκικής εταιρίας ΤΡΑΟ στον Κόλπο της Αττάλειας, ώστε να αποκτήσει και τεχνογνωσία το τουρκικό πλήρωμα.

Έτσι τα τρία σκάφη που αναφέρονται στην τουρκική NAVTEX “SIEM KORKUT, SIEM ALTAN, SIEM SANCAR”» έχουν την …δική τους ιστορία.

Το SIEM παραπέμπει στην Νορβηγική εξειδικευμένη εταιρία SIEM OFFSHORE AS με την οποία συνεργάσθηκε αρχικά η Τουρκία για την γεώτρηση επί τουρκικής υφαλοκρηπίδας.

Το πρώτο σκάφος που είναι πυροσβεστικό εμφανίζεται στο σύστημα AIS με το όνομα KORKUT ενώ το προηγούμενο όνομα του ηταν SIEM LOUISA και είχε σημαία Νορβηγίας μεχρι τις 29 Απριλίου 2019 όταν ανέβασε σημαία των Νησιών Μάρσαλ (ΜΗ).

Το άλλο σκάφος που εμφανίζεται στο AIS ως «ALTAN» ,ονομάζονταν SIEM SASHA και άλλαξε σημαία από Νορβηγική σε σημαία Νήσων Μάρσαλ (ΜΗ) στις 26 Απριλίου 2019

Το τρίτο σκάφος που εμφανίζεται στο AIS ως “SANCAR” ονομάζονταν SOPHIE SIEM και άλλαξε σημαία από Νορβηγική σε σημαία Νήσων Μάρσαλ την 1η Μαΐου 2019.

Αυτά είναι τα σχέδια της Τουρκίας στο Αιγαίο και την κυπριακή ΑΟΖ: Το άγρυπνο μάτι της Αθήνας

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: