Αθήνα και Λευκωσία απέναντι στο «μπαϊράκι» Ερντογάν: Υπό παρακολούθηση ο “Πορθητής”

Το τουρκικό γεωτρύπανο Fatih. Στο ελικόπτερο ο υπουργός Ενέργειας της Τουρκίας. Photo via Turkish Ministry of Energy




ΡΕΠΟΡΤΑΖ HELLAS JOURNAL, Γ.Σ.

Την ώρα που η Αθήνα και η Λευκωσία στρέφονται κατά της Άγκυρας μέσω «αυστηρών» ανακοινώσεων, η Τουρκία επιλέγει το νόμο του «ισχυρού» αγνοώντας τις δυο χώρες αλλά και τις  προειδοποιήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και του Καϊρου, που έρχεται ως μια ουσιώδη αντίδραση μιας χώρας που μετέχει στο ένα τριμερές σχήμα (Ελλάδα- Κύπρος- Αίγυπτος) της ενεργειακής ασπίδας που είναι υπό διαμόρφωση στην Αν. Μεσόγειο.

  • Επιπλέον ο σχεδόν κυνικός τρόπος με τον οποίο απάντησε η Τουρκία, αναδεικνύει την απόφαση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να παίξει ένα επιπλέον σκληρό χαρτί ώστε να δείξει πως παραμένει μια δύναμη στην περιοχή η οποία είναι ανεξέλεγκτη και θέλει να κάνει πράξη «το έτσι θέλω».

Την ίδια στιγμή, το Ελληνικό πεντάγωνο τηρεί  «σιγή ασυρμάτου», παρατηρεί και αξιολογεί όλες τις Τουρκικές κινήσεις, οι οποίες μέχρι αυτή την ώρα φαίνεται πως εκδηλώνονται αποκλειστικά εντός της Κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης, αρκετά ναυτικά μίλια ανατολικότερα από το όριο της Ελληνικής υφαλοκρηπίδας.

Εκτός των ηλεκτρονικών ματιών που έχουν πέσει στο πλοίο «Πορθητής», στην ευρύτερη περιοχή υπάρχει η απαραίτητη ναυτική δύναμη, έτοιμη να πράξει οτιδήποτε διαταχθεί.

Πολιτικές παρεμβάσεις και ενεργοποίηση διπλωματικών διαύλων

Φυσικά και η διπλή πρόκληση από το «Barbaros» και το «Fatih» δεν στρέφεται μόνο προς τη Λευκωσία, αλλά και την Αθήνα η οποία διατηρεί την ψυχραιμία της και θέλει να προβάλει το θέμα δια μέσου της διπλωματικής οδού, κινητοποιώντας όλες εκείνες τις δυνάμεις που είναι απαραίτητο να πάρουν θέση σ’ όλη αυτή την ιδιαίτερα σοβαρή πρόκληση, ώστε να καταλάβει η Τουρκία πως όλοι στρέφονται ενάντια στο «Τουρκικό γινάτι» που προσπαθεί να περάσει.

  • Μετά τις αποφάσεις που φαίνεται πως έχει πάρει η Άγκυρα και η κυβέρνηση Ερντογάν, ο δρόμος είναι αυτός της έντασης, έλεγε πηγή του Ελληνικού πενταγώνου, την οποία όμως κάθε λεπτό την αξιολογούμε και βλέπουμε τι θέλει να επιδιώξει.
  • Εδώ και μια εβδομάδα άλλωστε η Τουρκία έχει σηκώσει το «μπαϊράκι» της έντασης και στο Αιγαίο, κυρίως τις ημέρες των εορτών, με πιο χαρακτηριστικό, όχι τον μεγάλο αριθμό παραβιάσεων αλλά την αύξηση των αερομαχιών.

Η δρομολόγηση του «Fatih», συνοδεία πολεμικών σκαφών δείχνει με σαφήνεια την πρόθεση κλιμάκωσης. Μέρα με τη μέρα η Τουρκία προχωρά σε μια πολύμορφη πρόκληση, προσπαθώντας να «βάλει φωτιά» όχι μόνο στην Κυπριακή ΑΟΖ, αλλά σ’ ένα μεγάλο εύρος της Αν. Μεσογείου. Άλλωστε γι’ αυτό και οι περισσότερες αντιδράσεις με την απόφαση της Άγκυρας, της ζητούν με κάθε τρόπο ν’ αποκλιμακώσει.

Πάντως ανώτατη πηγή που έχει κληθεί και στο παρελθόν να διαχειριστεί ενέργειες της Τουρκίας, παρόμοιες σαν αυτές των τελευταίων ωρών, έλεγε πως το «Fatih» από τη στιγμή που πλέει στα Δυτικά της Πάφου, δεν σημαίνει πως κι’ όλας τις επόμενες ημέρες θα «τρυπήσει».

  • Για να συμβεί αυτό, εφόσον η Άγκυρα διατηρήσει τις ίδιες θέσεις, θα περάσουν πολλές ημέρες. Όμως εφόσον υπάρξουν όλες οι κινήσεις και κατέβει το τρυπάνι, τότε τα πράγματα αρχίζουν και περιπλέκονται σοβαρά. Οποιαδήποτε κίνηση αποτροπής γίνει θα πρέπει να αρχίσει από τη στιγμή που ο «Πορθητής» προσπαθήσει ν’ αγκυροβολήσει πάνω από το σημείο ενδιαφέροντος. Αν υπάρξει κωλυσιεργία, τότε οι μετέπειτα κινήσεις μάλλον θα είναι για το «φαίνεσθαι»  και μάταιες.

Η ίδια πηγή τόνιζε πως η μόνη λύση αποτροπής είναι όλες οι δυνάμεις που αποτελούν το ενεργειακό μπλοκ στην περιοχή μαζί με τις μεγάλες δυνάμεις που ενδιαφέρονται εμπράκτως για την ενέργεια όλης της ζώνης, να λάβουν τα μέτρα τους εδώ και τώρα ώστε να θέσουν όρια στην Τουρκία, ιδίως από τη στιγμή που έχει ξεκινήσει αυτόν το νέο κύκλο σοβαρότατων παρενοχλήσεων εντός της Κυπριακής ΑΟΖ παραβιάζοντας κατάφορα το δικαίωμα μιας ανεξάρτητης χώρας που όλοι αναγνωρίζουν.

Αυτά είναι τα σχέδια της Τουρκίας στο Αιγαίο και την κυπριακή ΑΟΖ: Το άγρυπνο μάτι της Αθήνας

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: