Απών ο πρώην νομικός σύμβουλος του Τραμπ από συνεδρίαση της Επιτροπής Δικαστικών Θεμάτων

Alethea Shapiro of New York takes a selfie next to the empty witness chair prior to the House Judiciary Committee hearing on “Oversight of the Report by Special Counsel Robert S. Mueller III: Former White House Counsel Donald F. McGahn IIΓ“ on Capitol Hill in Washington, DC, USA, 21 May 2019. US President Donald J. Trump has directed McGahn to defy the House Judiciary Committee subpoena and not testify White House counsel Pat Cipollone said Monday. EPA, SHAWN THEW




Οι Δημοκρατικοί στο Κογκρέσο απειλούν να προσφύγουν στα δικαστήρια για να υποχρεώσουν τον πρώην νομικό σύμβουλο του Λευκού Οίκου Ντον ΜακΓκάν να καταθέσει στο πλαίσιο της έρευνας για τη ρωσική ανάμειξη στις προεδρικές εκλογές του 2016, κλιμακώνοντας την αντιπαράθεσή τους με τον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ.

  • “Θα αναγκάσουμε αυτόν τον πρόεδρο να μας δώσει λογαριασμό, με τον έναν ή τον άλλο τρόπο”, δήλωσε ο Δημοκρατικός Τζέρι Νάντλερ, ο πρόεδρος της Επιτροπής Δικαστικών Θεμάτων της Βουλής των Αντιπροσώπων, κατά την έναρξη της ακρόασης του ΜακΓκάν. Ωστόσο, ο πρώην σύμβουλος του προέδρου Τραμπ δεν προσήλθε να καταθέσει και η καρέκλα του έστεκε άδεια στην αίθουσα.

“Αυτή η επιτροπή θα ακούσει τη μαρτυρία του κυρίου ΜακΓκάν, ακόμη και αν χρειαστεί να προσφύγουμε στα δικαστήρια για να το πετύχουμε”, πρόσθεσε.

  • “Όταν αυτή η επιτροπή εκδίδει μια κλήτευση, ακόμη και προς έναν υψηλόβαθμο προεδρικό σύμβουλο, ο μάρτυρας πρέπει να εμφανιστεί. Οι κλητεύσεις μας δεν είναι προαιρετικές. Ο κ. ΜακΓκάν έχει τη νομική υποχρέωση να βρίσκεται εδώ για την προγραμματισμένη κατάθεσή του. Αν δεν διορθώσει άμεσα το σφάλμα του, η επιτροπή δεν θα έχει άλλη επιλογή παρά να τον υποχρεώσει” να ανταποκριθεί στην κλήτευση, είπε ο Νάντλερ.

Ο Νάντλερ διάβασε στη συνέχεια πολλά αποσπάσματα από την έκθεση του ειδικού εισαγγελέα Ρόμπερτ Μιούλερ, του επικεφαλής της έρευνας για τη ρωσική ανάμειξη στις εκλογές. Στην έκθεση αυτή ο Μιούλερ αναφέρεται σε “πιέσεις” που άσκησε ο πρόεδρος Τραμπ στην έρευνά του, αρχής γενομένης από μια απόπειρα να τον απολύσει, την οποία μπλόκαρε ο Ντον ΜακΓκαν. Ο πρώην νομικός σύμβουλος θεωρείται βασικός μάρτυρας για την πιθανή παρεμπόδιση του έργου της δικαιοσύνης εκ μέρους του Τραμπ, ότι δηλαδή ο πρόεδρος διέπραξε αδίκημα όταν τον πίεσε να απολύσει τον Μιούλερ και στη συνέχεια του ζήτησε να πει ψέματα.

  • Η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόζι απορρίπτει πάντως την προοπτική έναρξης μιας διαδικασίας για την καθαίρεση του Τραμπ, κάτι που θα δίχαζε τη χώρα ενόψει των προεδρικών εκλογών του 2020.

Αργά το βράδυ της Δευτέρας το υπουργείο Δικαιοσύνης εξέδωσε μια ανακοίνωση στην οποία αναφερόταν ότι ο ΜακΓκάν δεν ήταν υποχρεωμένος να καταθέσει. Ο δικηγόρος του, Ουίλιαμ Μπερκ, ανέφερε από την πλευρά του ότι ο πελάτης του δεν πρόκειται να μιλήσει στην επιτροπή αν προηγουμένως δεν καταλήξει σε κάποια συμφωνία με τον Λευκό Οίκο.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης Ουίλιαμ Μπαρ σνόμπαρε επίσης την επιτροπή, που τον είχε καλέσει να καταθέσει στις 2 Μαΐου.

ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, AFP
21/05/2019 19:02

Οι φορολογικές δηλώσεις του Τραμπ στα χέρια των Δημοκρατικών, με απόφαση δικαστή

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: