Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν με ένα αρνί στο χέρι. Φωτογραφία Τουρκική Προεδρία

Απειλεί την Κύπρο ο Ερντογάν: “Η υπόθεση της ανατολικής Μεσογείου δεν είναι των Κυπρίων”

Αν κάποιοι νομίζουν ότι η υπόθεση της ανατολικής Μεσογείου είναι θέμα των Κυπρίων, δεν είναι έτσι, δήλωσε ο Τούρκος Πρόεδρος σε ομιλία του στην Σαμψούντα, για τους εορτασμούς της τουρκικής εθνικής εορτής της 19ης Μαΐου για την απόβαση του Κεμάλ Ατατούρκ στον Πόντο, ημέρα που οι Έλληνες αντίστοιχα τιμούν τα θύματα της γενοκτονίας των Ποντίων.

“Ακόμη κι αν κάποιοι νομίζουν ότι το Συριακό είναι ζήτημα των Συρίων, το Ιρακινό των Ιρακινών, το ζήτημα της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης των Βοσνίων ή ακόμη κι αν νομίζουν ότι το ζήτημα της ανατολικής Μεσογείου είναι των Κυπρίων ή το ζήτημα της βόρειας Αφρικής των Λίβυων ή της Τυνησίας των Αλγερινών, εμείς γνωρίζουμε πολύ καλά ότι δεν είναι έτσι”, είπε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην ομιλία του.

Ο Τούρκος Πρόεδρος υποστήριξε ακόμη ότι “δεν έχει καταγραφεί καμία γενοκτονία, καμία τυραννία και καμία ενέργεια που να κάνει αυτό το (τουρκικό) έθνος να νοιώθει ντροπή”, ενώ υποστήριξε ότι “η μεγαλύτερη γενοκτονία στην ιστορία διαπράχθηκε κατά του (τουρκικού) έθνους μας, όταν οι Οθωμανοί αποσύρονταν από τα Βαλκάνια”.

Ο Τούρκος Πρόεδρος υποδέχτηκε σήμερα στη Σαμψούντα το πλοίο Πίρι Ρέις, το οποίο ακολούθησε την ίδια πορεία με το πλοίο που μετέφερε τον Κεμάλ Ατατούρκ πριν 100 χρόνια στη Σαμψούντα (19 Μαΐου του 1919).

Στο μεταξύ, χθες το βράδυ ο Τούρκος Πρόεδρος ερωτηθείς για το θέμα των S-400 στην Κωνσταντινούπολη, είπε πως δεν τίθεται θέμα υποχώρησης της Τουρκίας.

“Εμείς το θέμα των S-400 το τελειώσαμε. Δηλαδή δεν τίθεται λόγος να υποχωρήσουμε στο θέμα των S-400. Αυτή η υπόθεση τελείωσε. Και η συμφωνία μας ήταν να παραδοθούν οι S-400 από τον Ιούλιο και μετά. Ίσως αυτό να το κάνουν νωρίτερα και να τους παραλάβουμε νωρίτερα. Οι S-400 είναι ένα αμυντικό σύστημα, δηλαδή δεν είναι επιθετικό σύστημα. Εάν υπάρχει οποιαδήποτε επίθεση εναντίον σας αμέσως οι S-400 ενεργοποιούνται και σας προστατεύουν”, ανέφερε.

Αναφερόμενος στο θέμα των F-35, είπε ότι οι ΗΠΑ «μπορεί να κάνουν νάζια», αλλά τελικά η Τουρκία θα πάρει και τα F-35 και τους S-400.

ΚΥΠΕ – Άννα Ανδρέου
ΤΟΥΡΚΙΑ/Κωνσταντινούπολη

Κρεσέντο πρόκλησης Ερντογάν για την Ημέρα των Ποντίων: Άθλια δήλωση για τη γενοκτονία

Be the first to comment on "Απειλεί την Κύπρο ο Ερντογάν: “Η υπόθεση της ανατολικής Μεσογείου δεν είναι των Κυπρίων”"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*