Ανόητα ψέματα όσα ισχυρίζεται ο Τραμπ για έρευνες του FBI για την Ρωσία, λέει ο Κόμεϊ

File Photo: Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τρούμπα (C) κυματίζει δίπλα στην Πρώτη Κυρία Μελάνια (C) καθώς αναχωρούν στο διεθνές αεροδρόμιο Haneda στο Τόκιο, Ιαπωνία. EPA, TOSHIFUMI KITAMURA, POOL




O πρώην διευθυντής του FBI Τζέιμς Κόμεϊ υποστήριξε σε σχόλιο του στην εφημερίδα “The Washington Post” ότι ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ λέει “ανόητα ψέματα,” όταν επιτίθεται στο FBI, αλλά και στις έρευνες που έγιναν για την προεκλογική του εκστρατεία το 2016, μεταδίδει το CNN.

Το άρθρο αυτό δημοσιεύτηκε χθες, ενώ ακολουθεί την επανεξέταση από τον υπουργό Δικαιοσύνης Ουίλιαμ Μπαρ του αρχικού σταδίου της έρευνας του Ρόμπερτ Μάλερ για την υπόθεση εμπλοκής της Ρωσίας, στις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ το 2016.

Από την πλευρά του, ο Αμερικανός πρόεδρος έχει διατάξει τις αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών να βοηθήσουν τον υπουργό Δικαιοσύνης, ο οποίος έχει πλέον κι αρμοδιότητα αποχαρακτηρισμού δημοσίων εγγράφων, ώστε αυτά να μην είναι απόρρητα και να μπορούν να δημοσιευθούν.

“Προχωρήστε και ερευνήστε όσους έκαναν έρευνες, αν αυτό επιβάλλεται,” έγραψε χαρακτηριστικά ο Κόμεϊ.

“Όταν όλες αυτές οι έρευνες ολοκληρωθούν θα βρείτε ότι όλα έγιναν όπως έπρεπε, ενώ η προσπάθεια επικεντρώθηκε στην αποκάλυψη της αλήθειας για σοβαρούς ισχυρισμούς.

Δεν υπήρξε διαφθορά. Δεν υπήρξε προδοσία. Δεν έγινε προσπάθεια καταστρατήγησης. Αυτά είναι ψέματα κι ανόητα ψέματα. Υπήρξαν μόνο καλοί άνθρωποι που προσπαθούσαν να καταλάβουν τι ήταν αλήθεια, υπό συνθήκες που δεν είχαν προηγούμενο.”

Το σχόλιο του Κόμεϊ προκάλεσε την κριτική που έχει επαναλάβει αρκετές φορές ο πρόεδρος Τραμπ σχετικά με την έναρξη της έρευνας για την Ρωσία. Μεταξύ αυτών και οι ισχυρισμοί του για την διάπραξη προδοσίας, αλλά και παραβάσεων της νομοθεσίας για την παρακολούθηση προσώπων.

Από την πλευρά του, ο Μπαρ υπερασπίζεται την επανεξέταση που βρίσκεται σε εξέλιξη, τονίζοντας ότι μπορεί να οδηγήσει στην αλλαγή των κανόνων που εφαρμόζονται σήμερα στο FBI.

H χθεσινή δημοσίευση του σχολίου του Κόμεϊ, είναι η τελευταία από μια σειρά δημόσιων παρεμβάσεών του για την άσκηση κριτικής τόσο στον πρόεδρο Τραμπ, όσο και σε στελέχη της κυβέρνησης Τραμπ, από την απόλυσή του από την διεύθυνση του FBI, τον Μάιο του 2017.

Ο ίδιος έχει γράψει πρόσφατα ότι, κατά την δική του αίσθηση, ο πρόεδρος Τραμπ “κατέτρωγε”την ψυχή κορυφαίων αξιωματούχων που εργάζονταν για τον ίδιο.

Από την μεριά του, ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης Ροντ Ρόζενσταϊν αντέδρασε προηγούμενα μέσα στον μήνα στην άσκηση κριτικής από τον Κόμεϊ, λέγοντας ότι ο πρώην διευθυντής του FBI “φαίνεται να ενεργεί ως ένας προκατειλημμένος σχολιαστής.”

Η απόλυση του Κόμεϊ από τον πρόεδρο Τραμπ βρίσκεται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος των ερευνών που διεξάγουν οι Δημοκρατικοί στην Βουλή των Αντιπροσώπων προκειμένου να διαπιστωθεί αν έγινε προσπάθεια παρακώλυσης του έργου της δικαιοσύνης από τον ίδιο τον Αμερικανό πρόεδρο ή συνεργάτες του, ώστε να σταματήσει η έρευνα που έκανε το FBI για τις τηλεφωνικές επικοινωνίες που είχε ο πρώην Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ Μάικλ Φλιν με τον (τότε) πρεσβευτή της Ρωσίας στην Ουάσινγκτον Σεργκέι Κίσλιακ.

Στο μεταξύ, όπως έχει γίνει γνωστό στην Ουάσινγκτον, ο δικαστής Έμετ Σάλιβαν του Περιφερειακού Δικαστηρίου στην Ουάσινγκτον, έδωσε στο υπουργείο Δικαιοσύνης προθεσμία μέχρι μεθαύριο, προκειμένου να δημοσιοποιήσει χωρίς επεξεργασία, τμήματα του πορίσματος του Μάλερ, που αναφέρονται στον Φλιν, όπως επίσης κι απομαγνητοφωνήσεις από τις τηλεφωνικές του επικοινωνίες με τον Κίσλιακ, αλλά κι άλλο απομαγνητοφωνημένο υλικό, στο οποίο δικηγόρος που συνδέονταν με τον πρόεδρο Τραμπ έκανε αναφορά στην συνεργασία του Φλιν.

Οι αποφάσεις του δικαστή δρομολογούν μία διέξοδο διαφάνειας στο πόρισμα του Μάλερ, σε μία περίοδο κατά την οποία, η κυβέρνηση Τραμπ δέχεται κριτική για την διαχείριση του όλου ζητήματος, από το υπουργείο Δικαιοσύνης.

Η δημοσιοποίηση αποσπασμάτων από το πόρισμα του Μάλερ θα αποκαλύψει στοιχεία για τον τρόπο δράσης του Μάλερ, ενώ οι απομαγνητοφωνήσεις θα δώσουν πληροφορίες για το τι ακριβώς συζήτησε ο Φλιν με τους Ρώσους, προκαλώντας της ανησυχία των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών.

Δεν έχει διευκρινιστεί επίσης, ποια είναι τα στοιχεία του πορίσματος που έχουν αφαιρεθεί από αυτό, αλλά και ποια από αυτά σχετίζονται με την υπόθεση του Φλιν.

Επίσης, δεν έχουν γίνει γνωστά αρκετά πράγματα, σχετικά με τον τρόπο που έχει δομηθεί το πόρισμα του Μάλερ.
Οι συζητήσεις μεταξύ του Φλιν και του Κίσλιακ κατά την περίοδο μεταβίβασης της προεδρικής εξουσίας έχουν παρουσιαστεί μόνο περιληπτικά μέσω δικαστικών εγγράφων, αλλά κι από το πόρισμα του Μάλερ.

Οι απομαγνητοφωνήσεις των συζητήσεων αυτών, οι οποίες μπορεί να είναι ακόμη απόρρητες, είναι ενδεχόμενο να προκαλέσουν το ενδιαφέρον της κοινής γνώμης, για μία σημαντική διάσταση της έρευνας του Μάλερ.

Τα τηλεφωνήματα αυτά μεταξύ του Φλιν και του Ρώσου διπλωμάτη, στα οποία είχαν συζητηθεί οι ρωσικές αντιδράσεις στις αμερικανικές κυρώσεις, αλλά και η επερχόμενη (τότε) ψηφοφορία στον ΟΗΕ για τους ισραηλινούς εποικισμούς, οδήγησαν τον Φλιν να καταθέσει ψευδώς ενώπιον του FBI.

Το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ έχει συμφωνήσει να επιτρέψει στις επιτροπές της Βουλής των Αντιπροσώπων και της Γερουσίας να διαβάσουν επεξεργασμένα τμήματα του πορίσματος μέσα στην εβδομάδα και υπό όρους που δεν έχουν γίνει γνωστοί.

Παρά το σχέδιο αυτό, οι επιτροπές δεν θα έχουν πρόσβαση στο πλήρες κείμενο του πορίσματος κι αναφορικά με τα στοιχεία που σχετίζονται με την ομοσπονδιακή επιτροπή ενόρκων (grand jury).

29/05/2019 09:49
ΑΠΕ-ΜΠΕ
Αθήνα, Ελλάδα

 

Ο Πενς ζητά από το Ανώτατο Δικαστήριο να εγκρίνει απαγόρευση «επιλεκτικών» αμβλώσεων

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: