Ανοίγει τις «πύλες» του το 12ο Ελληνικό Κινηματογραφικό Φεστιβάλ του Λονδίνου

Ξεκινά αύριο Κυριακή το 12ο Ελληνικό Κινηματογραφικό Φεστιβάλ του Λονδίνου (London Greek Film Festival, LGFF), στο πλαίσιο του οποίου θα παρουσιαστούν πάνω από 50 νέες ταινίες, ελληνικού ενδιαφέροντος και διεθνείς, Βρετανία. Φωτογραφία: ΑΠΕ-ΜΠΕ




Με τις προβολές και τις εκδηλώσεις του Διεθνούς Διαγωνιστικού Φεστιβάλ Ταινιών (Cosmocinema), που υλοποιείται για δεύτερη φορά φέτος, θα ξεκινήσει την Κυριακή το 12ο Ελληνικό Κινηματογραφικό Φεστιβάλ του Λονδίνου (London Greek Film Festival, LGFF), στο πλαίσιο του οποίου θα παρουσιαστούν πάνω από 50 νέες ταινίες, ελληνικού ενδιαφέροντος και διεθνείς, ενώ στις παράλληλες εκδηλώσεις του θα φιλοξενηθεί για τρίτη συνεχή χρονιά ο διεθνής λογοτεχνικός διαγωνισμός ποίησης, διηγήματος και θεατρικού έργου, Video Poetica.

Το Φεστιβάλ θα διαρκέσει συνολικά εφτά μέρες, με δράσεις, εργαστήρια και παράλληλες εκδηλώσεις, και θα ολοκληρωθεί το βράδυ του Σαββάτου (18 Μαΐου) με την απονομή των βραβείων «Cosmocinema», «Οδυσσέας» και τα λογοτεχνικά.

  • Την πρώτη μέρα έναρξης του Cosmocinema, εκτός από τις προβολές του διεθνούς διαγωνιστικού, θα πραγματοποιηθεί η συνάντηση σκηνοθετών και παραγωγών ταινιών, Networking, και την τελευταία μέρα (Τρίτη 14 Μαΐου) το εργαστήριο Acting Code (Κώδικας Υποκριτικής), που αφορά ένα εισαγωγικό σεμινάριο μίας νέας μεθόδου αξιοποίησης καλλιτεχνικών τεχνικών υποκριτικής και σκηνοθεσίας με την χρήση νέων τεχνολογιών.

«Το Cosmocinema εντάχθηκε για πρώτη φορά πέρσι κάτω από την ομπρέλα του Ελληνικού Κινηματογραφικού Φεστιβάλ του Λονδίνου, είναι αφιερωμένο στις διεθνείς παραγωγές, και περιλαμβάνει μαζί με τις ταινίες, το διαγωνιστικό τμήμα σεναρίου μυθοπλασίας μεγάλου και μικρού μήκους, που είχε μεγάλη ανταπόκριση και αποδοχή από τους παραγωγούς. Μαζί με το networking προσελκύει παραγωγούς από χώρες του κόσμου (Μεξικό, ΗΠΑ, Γαλλία, Γερμανία κ.α.), καθώς μέσα από τη διοργάνωση έχουν την ευκαιρία να κινηθούν σε άλλα φεστιβάλ και να λάβουν νέες διακρίσεις» δήλωσε στο ΑΠΕ – ΜΠΕ, ο καλλιτεχνικός διευθυντής του LGFF, Χρήστος Προσύλης, με αφορμή την έναρξη της 12ης διοργάνωσης.

  • Το βρετανικό αλλά και το ελληνικό κοινό δείχνει σημαντικό ενδιαφέρον για τις προβολές των ταινιών που γίνονται στο πλαίσιο του Φεστιβάλ, καθώς έχει καθιερωθεί ως το ευρωπαϊκό σημείο συνάντησης των νέων παραγωγών της ελληνικής κινηματογραφικής βιομηχανίας, που προέρχονται από την Ελλάδα ή την Κύπρο, αλλά και από ξένους σκηνοθέτες που συμμετέχουν με έργα ελληνικού ενδιαφέροντος. Πρόκειται για επιλεγμένες ταινίες μυθοπλασίας μεγάλου και μικρού μήκους, ντοκιμαντέρ, πειραματικές ταινίες, video art, animation και μουσικά βίντεο, αλλά και για έναν μικρό αριθμό πρώτων παγκόσμιων προβολών.

«Το LGFF είναι η μοναδική περίπτωση στο Λονδίνο, όπου μπορεί κανείς να δει αυτό που συμβαίνει στο ελληνικό σινεμά τόσο στην Ελλάδα όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο. Υπάρχει ένας πλούτος καλλιτεχνικής δημιουργίας που δεν είναι πολύ γνωστός για πολλούς λόγους. Το φεστιβάλ είναι σημείο αναφοράς για αυτούς που θέλουν να πάρουν μία γεύση με την σύγχρονη ελληνική παραγωγή, και ταυτόχρονα ανοίγει τον δρόμο σε Έλληνες σκηνοθέτες και παραγωγούς σε πολλά επίπεδα, όπως οι διακρίσεις, οι διανομές, οι συνεργασίες για γυρίσματα στην Ελλάδα και σε άλλες χώρες, η συμμετοχή σε άλλα φεστιβάλ, οι μελλοντικές παραγωγές κ.α.» επεσήμανε ο κ. Προσύλης.

  • Τις προβολές παρακολουθούν κατά μέσο όρο, κάθε χρόνο, 1.500 με 2.000 άτομα, αλλά ο αριθμός μεταβάλλεται από τους επισκέπτες που συμμετέχουν στην δράση Δικτύωσης (Networking), ή ανάλογα με τον αριθμό των ταινιών και τη διάρκεια φεστιβάλ. Σύμφωνα με τον καλλιτεχνικό διευθυντή του, στόχος του Φεστιβάλ για φέτος είναι να εδραιωθεί η λειτουργία του Cosmocinema και να ολοκληρωθεί η σύνδεσή του με το LGFF, ώστε να έχει την ευκαιρία να εξελιχθεί τα επόμενα χρόνια, ακόμη και να αυτονομηθεί η πορεία του, εάν υπάρξει η ανάλογη υποστήριξη.

«Θα μπορούσε να αξιοποιηθεί μία σύνδεση του Φεστιβάλ του Λονδίνου με άλλα κινηματογραφικά φεστιβάλ ελληνικού ενδιαφέροντος σε διάφορες χώρες, που έχουν μία δυναμική, και να αποφέρουν αποτελέσματα, αλλά κάτι τέτοιο θα πρέπει να γίνει κάτω από μία κρατική ομπρέλα που να στηρίξει τέτοια προσπάθεια» είπε.

  • Ο διεθνής διαγωνισμός Video Poetica, αφορά ποιήματα, διηγήματα και θεατρικά έργα και αποτελεί παράλληλη πολιτιστική δραστηριότητα του LGFF τα τελευταία τρία χρόνια.

Το Φεστιβάλ ολοκληρώνεται με την απονομή συνολικά 25 βραβείων, ανά κατηγορία για τις τρεις διοργανώσεις του (Cosmocinema, LGFF, Video Poetica) σε ειδική εκδήλωση, που θα πραγματοποιηθεί την τελευταία μέρα (18 Μαΐου) στις 21.00, στο Θέατρο Τέχνης του Λονδίνου, στο Camden.

ΑΠΕ-ΜΠΕ
11/05/2019 09:00

Το 9o Athens Open Air Film Festival «μετατρέπει» την Αθήνα σε θερινό σινεμά

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: