Αναβάθμιση της Eurobank και αξιολογήσεις Πειραιώς, Εθνικής και Alpha Bank , από τον Fitch

File Photo: An exterior view of the offices of Fitch Ratings in New York, New York, USA. EPA, ANDREW GOMBERT




Σε αναβάθμιση της Eurobank στο «CCC+», από «CCC», προχώρησε σήμερα ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Fitch Ratings, θέτοντας παράλληλα τις προοπτικές της ελληνικής τράπεζας σε θετικό ορίζοντα.

Ταυτόχρονα, ο Fitch επιβεβαίωσε την αξιολόγηση της Τράπεζας Πειραιώς στο «CCC» και της Alpha Bank και Εθνικής Τράπεζας στο «CCC+».

Συγκεκριμένα, η αναβάθμιση της Eurobank, σύμφωνα με τον αμερικανικό οίκο, ακολουθεί την πρόσφατη επιτάχυνση στη μείωση των Μη Εξυπηρετούμενων Χορηγήσεων (ΜΕΧ), γεγονός που οδηγεί τον δείκτη ΜΕΧ έναντι των συνολικών δανείων της τράπεζας σε χαμηλότερα επίπεδα από αυτά των ανταγωνιστών της στην Ελλάδα.

Αναφέρει, ωστόσο, ότι «εξακολουθεί να είναι πολύ υψηλός» ο λόγος ΜΕΧ έναντι συνολικών δανείων, αλλά σημειώνει πως έχει επίσης μειωθεί η επιβάρυνση των κεφαλαίων της τράπεζας από τα ΜΕΧ.

Επιπλέον, ο Fitch τονίζει πως η αναβάθμιση αντικατοπτρίζει επίσης το βελτιωμένο προφίλ χρηματοδότησης και ρευστότητας της Eurobank.

Σημειώνει ότι από το Φεβρουάριο του 2019 η τράπεζα δεν εξαρτάται πλέον από την παροχή έκτακτης ρευστότητας (ELA), ενώ οι εισροές από καταθέσεις βελτιώνονται.

Όσον αφορά τις θετικές προοπτικές της τράπεζας, αυτές αντανακλούν τις προσδοκίες του Fitch ότι η ποιότητα των περιουσιακών στοιχείων της Eurobank θα βελτιωθεί σημαντικά κατά τους επόμενους 12 μέχρι 24 μήνες, μειώνοντας την πίεση στα κεφάλαια και ενισχύοντας τελικά τη λειτουργική κερδοφορία.

Η Eurobank, σύμφωνα με τον διεθνή οίκο, επικαιροποίησε το στόχο της για το ποσοστό των ΜΕΧ και αναμένεται, όπως σημειώνει ο Fitch, να μειώσει το ποσοστό των ΜΕΧ ΣΤΟ 16% μέχρι το τέλος του 2019, και σε μονοψήφιο αριθμό μέχρι τα τέλη του 2021, στόχος που είναι κατά πολύ πιο φιλόδοξος από οποιαδήποτε άλλη ελληνική τράπεζα.

Αυτοί οι στόχοι υποβλήθηκαν στον Ενιαίο Μηχανισμό Εποπτείας τον Μάρτιο του 2019, προσθέτει.

ΚΥΠΕ – ΚΥΠΡΟΣ/Λευκωσία 28/05/2019 18:42

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: