Ανατροπή: Αγοράζουν περιουσιακά στοιχεία φυσικού αερίου στην Αν. Μεσόγειο αξίας 5-10 δισ.

File Photo: Η πλατφόρμα της Noble Energy στο Οικόπεδο 12 της Κυπριακής ΑΟΖ. ΚΥΠΕ, ΓΤΠ




Μια ελάχιστα γνωστή ομάδα επενδυτών, σύμφωνα με το Bloomberg, σχεδιάζει μια σημαντική ανατροπή της βιομηχανίας φυσικού αερίου της Ανατολικής Μεσογείου σε μια προσπάθεια να ξεκλειδώσει πωλήσεις εκατοντάδων δισεκατομμυρίων δολαρίων που παρεμποδίζονται από την πολιτική και βιομηχανική πολυπλοκότητα της περιοχής.

Σε σημερινό δημοσίευμα του το αμερικανικό ειδησεογραφικό πρακτορείο αναφέρει ότι η Cynergy Group, μια επενδυτική εταιρεία με έδρα την Κύπρο, σκοπεύει να δαπανήσει μεταξύ 5 και 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων τα επόμενα χρόνια για την αγορά περιουσιακών στοιχείων φυσικού αερίου στην περιοχή που υπολειτουργούν, σύμφωνα με τον Εκτελεστικό Διευθυντή Μάικ Γερμανό.

Σημειώνει ότι η εταιρεία διεξάγει συνομιλίες με “μερικά από τα πιο σεβαστά παγκόσμια οικογενειακά γραφεία, ιδιωτικές εταιρείες και κρατικά ταμεία” για την αύξηση των κεφαλαίων, ανέφερε.

Ο κ. Γερμανός αρνήθηκε να αποκαλύψει τα ονόματα των συνεργατών του ή τα στοιχεία του ενεργητικού στα οποία στοχεύει, αναφέροντας τον ευαίσθητο χαρακτήρα της περιόδου πριν η Cynergy προβεί στην επίσημη προσφορά της.

Είπε, ωστόσο, ότι η εταιρεία βρίσκεται στα τελικά στάδια για να καταθέσει την προσφορά της, την οποία θα αποκαλύψει στα μέσα Ιουνίου.

Σύμφωνα με το Bloomberg, σημαντικές ποσότητες φυσικού αερίου έχουν βρεθεί στα ανοικτά των ακτών της Αιγύπτου, του Ισραήλ και της Κύπρου κατά την τελευταία δεκαετία, οι οποίες έχουν ενώσει τις κυβερνήσεις των τριών με την ελπίδα ανάπτυξης ενός ενεργειακού κόμβου στην Ανατολική Μεσόγειο.

Ωστόσο, οι εταιρείες προσπαθούν να ξεπεράσουν τα μακροχρόνια πολιτικά και νομικά εμπόδια, όπως αναφέρει το δημοσίευμα, και να βρουν βιώσιμες εξαγωγικές αγορές, αφήνοντας πολλούς επενδυτές σε αμφιβολία κατά πόσον αυτές οι εταιρείες μπορούν να συνειδητοποιήσουν το πλήρες δυναμικό της περιοχής.

Για να ξεπεράσει αυτά τα εμπόδια, όπως αναφέρει το δημοσίευμα του Bloomberg, ο κ. Γερμανός συγκέντρωσε μια ομάδα βετεράνων στελεχών του πετρελαίου, ειδικών στις βιομηχανίες φυσικού αερίου και οικονομικών και πολιτικών λειτουργών.

Για παράδειγμα το ειδησεογραφικό πρακτορείο αναφέρει τον Lou Montilla, ο οποίος κατευθύνει τα ενεργειακά έργα της Cynergy μετά από σχεδόν δύο δεκαετίες εμπειρίας στο υγροποιημένο φυσικό αέριο με τις BP Plc, Glencore Plc και Morgan Stanley.

Αναφέρει επίσης ότι ο Joshua Hantman, πρώην σύμβουλος στα Υπουργεία Άμυνας και Εξωτερικών του Ισραήλ, διαχειρίζεται εταιρικές υποθέσεις για την εταιρεία.

Ενώ οι χώρες πιέζουν για συνεργασία, οι τριβές μεταξύ των διαφόρων εταιρειών που εμπλέκονται στο East Med, οι οποίες μερικές φορές έχουν ανταγωνιστικά συμφέροντα, έχουν κατακλύσει τη βιομηχανία, ανέφερε ο κ. Γερμανός.

Η ενοποίηση ανόμοιων περιουσιακών στοιχείων, κάτω από έναν μόνο ιδιοκτήτη, θα βοηθούσε, σημείωσε.

Οι μεγάλες εταιρείες φυσικού αερίου “δεν εργάζονται σε ολόκληρη την περιοχή”, ανέφερε ο κ. Γερμανός, προσθέτοντας ότι αυτές οι εταιρείες επιδιώκουν να μεγιστοποιήσουν τις δικές τους επενδύσεις, ενώ η Cynergy, όπως ανέφερε, “είναι η μόνη που έβαλε την ομάδα, τους χρηματοδότες και το σχέδιο που χρειάζεται για να δημιουργήσει το όχημα που θα μπορούσε να ξεκινήσει μια σειρά συναλλαγών…», είπε.

Μεταξύ των περιουσιακών στοιχείων στην περιοχή που ενδέχεται να στοχεύει ο κ. Γερμανός, σύμφωνα με το Bloomberg, είναι τα τερματικά υγροποίησης φυσικού αερίου στο Ίντκου και στη Νταμιέτα, της Αιγύπτου, το κοίτασμα Λεβιάθαν στο Ισραήλ και τα κοιτάσματα φυσικού αερίου Αφροδίτη και Γλαύκος στην Κύπρο.

ΚΥΠΕ – Bloomberg – ΚΥΠΡΟΣ/Λευκωσία 23/05/2019 23:05

Παρέμβαση της Κύπρου στην Ολομέλεια της ΓΣ του ΟΗΕ για το Αρχιπέλαγος Τσάγκος

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: