Αμερικανική “ρουκέτα” στον Ερντογάν: Κάθετα αντίθετες οι ΗΠΑ στους S-400, σκληρές κυρώσεις

File Photo: US Secretary of State Mike Pompeo speaks at a media conference in Bratislava, Slovakia. EPA, JAKUB GAVLAK




Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ

Πολύ πραγματικές και αρνητικές συνέπειες θα υποστεί η Τουρκία εάν επιμείνει στην εγκατάσταση του ρωσικού αντιπυραυλικού συστήματος S-400, προειδοποιεί εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Μάλιστα χαρακτηρίζει απαράδεκτη αυτή την αγορά.

Επίσης υπογραμμίζει ότι τα άτομα και οι οντότητες που εμπλέκονται στη συναλλαγή με τη Ρωσία κινδυνεύουν να υποστούν κυρώσεις, αφήνοντας να εννοηθεί ότι αυτό αφορά και πρόσωπα του στενού κύκλου του προέδρου Ταγίπ Ερντογάν.

Την ίδια στιγμή οι Αμερικανοί αφήνουν ανοικτό το ενδεχόμενο να λάβουν μέρος σε νέες συζητήσεις για τους S-400 με τους Τούρκους.

Τις παραπάνω δηλώσεις έκανε εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, που απάντησε σε γραπτή ερώτηση της ιστοσελίδας μας και του καναλιού OPEN.

Η ερώτησή μας αφορούσε τις δηλώσεις του προέδρου της Τουρκίας ότι η χώρα του θα αγοράσει και τους S-400 και τα αμερικανικά μαχητικά F-35, ενώ θα συμμετέχει και στην συμπαραγωγή του νέου υπερόπλου της Ρωσίας, του συστήματος S-500.

Ρωτήσαμε εάν η αμερικανική θέση παραμένει η ίδια. Δηλαδή εάν οι Αμερικανοί παραμένουν πάντα εναντίον της αγοράς των S-400 και εάν αυτό σημαίνει ότι η Τουρκία δεν μπορεί να αποκτήσει τα F-35.

Η απάντηση του εκπροσώπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ ακολουθεί:

Παραμένουμε πρόθυμοι να συμμετάσχουμε σε περαιτέρω συζητήσεις με την κυβέρνηση της Τουρκίας σχετικά με τις ανησυχίες μας σχετικά με την αγορά των S-400.

  • Υπογραμμίζουμε ότι η Τουρκία θα αντιμετωπίσει πολύ πραγματικές και αρνητικές συνέπειες εάν ολοκληρώσει την παράδοση των S-400, συμπεριλαμβανομένης της αναστολής της προμήθειας και της συμμετοχής της τουρκικής βιομηχανίας στο πρόγραμμα F-35 και την επιβολή κυρώσεων σύμφωνα με το άρθρο 231 του Νόμου για τους Εχθρούς της Αμερικής (CAATSA) ).

Οι χώρες του ΝΑΤΟ πρέπει να προμηθεύονται στρατιωτικό εξοπλισμό που είναι διαλειτουργικός με τα συστήματα του ΝΑΤΟ. Ένα ρωσικό σύστημα δεν θα ανταποκρινόταν σε αυτό το πρότυπο. Οι Σύμμαχοι του ΝΑΤΟ, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών, προσέφεραν στο ΝΑΤΟ συμβατά συστήματα στην Τουρκία.

Όπως δήλωσε ο Αντιπρόεδρος, «Δεν θα σταθούμε αδρανείς, ενώ οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ αγοράζουν όπλα από τους αντιπάλους μας».

  • Έχουμε σαφώς προειδοποιήσει την Τουρκία ότι η απόκτηση του ρωσικού συστήματος S-400 είναι απαράδεκτη και θα θέσει σε κίνδυνο τις μελλοντικές μεταφορές όπλων από τις ΗΠΑ. Τα άτομα ή οι οντότητες που εμπλέκονται σε μια τέτοια συναλλαγή θα διακινδυνεύσουν πιθανές κυρώσεις στο πλαίσιο του Νόμου περί Καταπολέμησης των Κυρώσεων (CAATSA) της Αμερικής.

Τον Ιανουάριο του 2019, οι Ηνωμένες Πολιτείες κάναμε την ισχυρότερη δυνατή προσφορά μας για το σύστημα πυραυλικής άμυνας PATRIOT, δίνοντας στην Τουρκία μια βιώσιμη εναλλακτική λύση για τους S-400. Η αγορά των S-400 από την Τουρκία είναι βασικά ασυμβίβαστη με αυτήν την προσφορά.

Σε περίπτωση που η Τουρκία προμηθευτεί τους S-400, τίθεται επίσης σε κίνδυνο η συνέχιση της συμμετοχής της στο πρόγραμμα των F-35. Μέχρις ότου η Τουρκία παραιτηθεί από την παράδοση του S-400, οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν αναστείλει τις παραδόσεις και τις δραστηριότητες που συνδέονται με την αγορά των F-35 από την Τουρκία.

  • Η ΔΗΛΩΣΗ ΣΤΑ ΑΓΓΛΙΚΑ

We remain willing to engage in further discussions with the Government of Turkey regarding our concerns about the S-400 acquisition. 

We underscore that Turkey will face very real and negative consequences if it completes its S-400 delivery, including suspension of procurement and industrial participation in the F-35 program and exposure to sanctions under Section 231 of the Countering America’s Adversaries Through Sanctions Act (CAATSA).

NATO countries need to procure military equipment that is interoperable with NATO systems. A Russian system would not meet that standard. NATO Allies, including the United States, have offered NATO interoperable systems to Turkey. 

As the Vice President has said, “We will not stand idly by while NATO allies purchase weapons from our adversaries.”

  • We have clearly warned Turkey that acquisition of the Russian S-400 system is unacceptable, and will place future U.S. arms transfers at risk. Individuals or entities involved in such a transaction will risk potential sanctions under the Countering America’s Adversaries Through Sanctions Act (CAATSA).

In January 2019, the United States made our strongest possible offer on PATRIOT air and missile defense system, giving Turkey a viable alternative to the S-400. A Turkish S-400 acquisition is fundamentally incompatible with this offer.

Should Turkey procure the S-400, their continued participation in the F-35 program is also at risk. Until Turkey forgoes delivery of the S-400, the United States has suspended deliveries and activities associated with the stand-up of Turkey’s F-35 operational capability.

Το ξέκοψε ο Ερντογάν: Παίρνουμε τους S-400, πάμε σε συμπαραγωγή με Ρωσία για S-500

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: