Αλεξανδρινοί μαθητές τίμησαν τα αθλητικά ιδεώδη στους 98ους αγώνες Αλεξάνδρειας

File Photo: Μαθητές και μαθήτριες συμμετέχουν σε παρέλαση για την εθνική επέτειο της 28ης Οκτωβρίου 1940 στην Αλεξάνδρεια, Αίγυπτος,ΑΠΕ-ΜΠΕ/ Νίκος Κάτσικας




Μνήμες από το μακρινό παρελθόν έφεραν στους μεγαλύτερους σε ηλικία Αλεξανδρινούς Αιγυπτιώτες, που παρακολούθησαν τους 98ους Σχολικούς Αγώνες των Εκπαιδευτηρίων της Ελληνικής Κοινότητας Αλεξανδρείας, ενός θεσμού που αγγίζει την ηλικία ενός αιώνα, αλλά πάντοτε παραμένει ζωντανός, όπως οι εικόνες που φέρνει από τα παλιά.

Διότι, μπορεί οι 65 περίπου μαθητές του Τοσίτσαιου και του Αβερώφειου να μην φτάνουν τους εκατοντάδες των παλαιότερων δεκαετιών, οι αγώνες να μην γίνονται λόγω προσέλευσης στο μεγάλο αθλητικό στάδιο της πόλης, η Φιλαρμονική να μην συμμετέχει, οι μαθητές να μην χωρίζονται σε δύο μεγάλες παρατάξεις, τους «Κόκκινους» και τους «Βένετους», αλλά πάντοτε παρέμεινε μέχρι και σήμερα το καταπληκτικό «ευ αγωνίζεσθαι», με τους λίγους πλέον Αιγυπτιώτες να δίνουν τον καλύτερό τους εαυτό σε μία ημέρα αγώνων, που μας μεταφέρει σε μεγάλες αθλητικές διοργανώσεις, που έχουν τη μορφή «λιλιπούτειων Ολυμπιακών Αγώνων» της ομογένειας, που πραγματοποιήθηκαν στις 17 Μαΐου στο Ελληνικό Τετράγωνο και Αθλητικό Στάδιο του Σάτμπι: με τους μαθητές-αθλητές να εισέρχονται στον αγωνιστικό χώρο με μία μεγάλη παρέλαση, χαιρετώντας τους επισήμους, με τη φλόγα των αγώνων να κάνει το χώρο να παίρνει ένα διαφορετικό φως, με την ανάκρουση των δύο εθνικών ύμνων, του ελληνικού και του αιγυπτιακού, την επίσημη κήρυξη της έναρξης των αγώνων και την διεξαγωγή μίας εκτεταμένης σειράς αγωνισμάτων: όπως σφαιροβολία, άλμα εις ύψος, ακόντιο, σκυταλοδρομία, δρόμο διαφόρων αποστάσεων και άλλα.

  • Και σε όλα τα αθλήματα, οι Αιγυπτιώτες μαθητές απέδειξαν τις αρετές του αθλητικού ιδεώδους, για τις οποίες μίλησε στον εναρκτήριο λόγο του και ο Πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Αλεξανδρείας κ. Εδμόνδος Κασιμάτης, τονίζοντας μεταξύ άλλων πως μέσα από την μεγάλη αυτή παμπαροικιακή αθλητική διοργάνωση, «η παροικία και η Ελληνική Κοινότητα Αλεξανδρείας αναδεικνύει τα υψηλά ιδανικά του αθλητισμού».

Μάλιστα, ο κ. Κασιμάτης συνεχάρη όλους τους Αλεξανδρινούς μαθητές, θαυμάζοντάς τους, «βλέποντάς τους να αγωνίζονται με πνεύμα αθλητικό και στα πλαίσια της ευγενούς άμιλλας για το στεφάνι της νίκης, άξιοι συνεχιστές του αρχαίου ελληνικού αθλητικού πνεύματος και της ιστορίας του Ελληνισμού της κοσμοπολίτικης Αλεξάνδρειας».

  • «Εσείς, παιδιά, έχετε την ευκαιρία να συνδυάσετε τον αθλητισμό με την κατάκτηση της γνώσεως», επεσήμανε ο Πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας, απευθυνόμενος στους νέους Αιγυπτιώτες των δύο ιστορικών σχολείων, έχοντας και αυτός περάσει από τα ίδια αγωνίσματα όταν ήταν στην ηλικία τους, και τονίζοντας με την εμπειρία του αυτή ότι «σήμερα, όπως και στα παλαιότερα χρόνια, υπάρχει ο ίδιος παλμός, η ίδια συνεργασία, ο ίδιος σεβασμός στον άνθρωπο…»

Ένας σεβασμός και ένας αλτρουισμός που φάνηκε ξεκάθαρα όταν τα παιδιά βοηθούσαν το ένα το άλλο να πετύχει όλο και υψηλότερες νίκες και στηρίζοντας τους συμμαθητές για να φτάσουν στο στόχο, που τελικά ήταν η μεγάλη συμμετοχή.

Χαρακτηριστική ήταν η επισήμανση του Προέδρου της Κοινότητας κ. Κασιμάτη στον διοργανωτή των Αγώνων και παλαίμαχο αθλητή, τον κ. Άρη Μαρκοζάνη, που πάντοτε βρίσκεται στο πλευρό της αιγυπτιώτικης νεολαίας, με την ιδιότητα πλέον του Έφορου Διοίκησης των Αποδήμων Προσκόπων.

Επίσης, ο κ. Κασιμάτης ευχαρίστησε θερμά και τον Αιγύπτιο γυμναστή των μαθητών, τον καθηγητή φυσικής αγωγής κ. Άντελ Ζακαρέια, αλλά και όλους τους καθηγητές και δασκάλους, και μεταξύ αυτών την Δ/ντρια του Τοσίτσαιου κα Αγγελική Τσιαδήμη και την Δ/ντρια του Αβερώφειου κα Δήμητρα Παπανώτα.

  • Να σημειωθεί ότι τους 98ους Σχολικούς Αγώνες Αλεξάνδρειας τίμησε με τη παρουσία του ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας στην Αλεξάνδρεια κ. Αθανάσιος Κοτσιώνης, ο εκπρόσωπος του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας π. Σπυρίδωνας Κλαδάκης, η Β΄ Αντιπρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Αλεξανδρείας κα Μαίρη Παυλάκη, ο Γενικός Γραμματέας της Κοινότητας κ. Μιχάλης Καρυδιάς, ο Οικονομικός Επόπτης κ. Πάρης Πεφάνης Μακρής, η Πρόεδρος του Συλλόγου Ελλήνων Επιστημόνων Αλεξανδρείας «Πτολεμαίος Α΄» κα Λιλίκα Θλιβίτου και ο κ. Γιώργος Ελευθερίου εκ μέρους της Κυπριακής Αδελφότητας Αιγύπτου.

Η αυλαία των 98ων Σχολικών Αγώνων της Αλεξάνδρειας έπεσε με την αναβίωση του θεσμού της διελκυστίνδας, όπου συναγωνίστηκε η παροικία με τη σχολική κοινότητα, με την τελευταία υπερτερεί και να νικάει το τελευταίο και μεγαλύτερο συμβολικό έπαθλο, στον αμοιβαίο αγώνα της με την Κοινότητα για την ανάδειξη του Ελληνισμού στην πόλη που ίδρυσε ο Μ. Αλέξανδρος.

ΑΠΕ-ΜΠΕ,
19/05/2019 04:21

Επιτυχία των ΗΠΑ: Αρχαιοελληνικά νομίσματα επιστρέφουν από Σαν Φρανσίσκο στην Αθήνα

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: